Scene dramatice, luni la prânz, în satul bihorean Olosig, unde autorităţile sanitar veterinare, asistate de forţe poliţieneşti, au pus în aplicare ordinul prefectului privind omorârea tuturor porcilor din gospodăriile localnicilor, ca urmare a semnalării prezenţei virusului pestei porcine.
De ce să-i omoare?
Încă de dimineaţă oamenii au contestat măsura, reclamând că ea se face pripit şi generalizat, fără a se ţine seama de faptul că multe dintre animale sunt sănătoase, iar creşterea lor reprezintă principala sursă de venituri. "Eu numai din asta trăiesc, din ce o să-mi ţin familia?", a spus un bărbat, fără însă a primi alt răspuns decât că va fi despăgubit, la 8 lei kilogramul.
De asemenea, sătenii erau revoltaţi că deşi încă de anul trecut au văzut pe câmpuri mistreţi morţi, iar acum este limpede că aceştia sunt principalii purtători ai virusului, aceştia nu sunt vânaţi. "Niciunul nu o puşcat până acuma, dar pe porcii noştri îi omoară, îi cel mai simplu lucru", a spus un alt bărbat.
Alt sătean s-a plâns că nu înţelege de ce, dacă boala nu afectează omul, animalele trebuie obligatoriu exterminate, în loc să fie sacrificate şi apoi valorificate. Nedumerirea lui era cu atât mai mare cu cât vineri, 10 august, la Primăria Săcueni a avut loc o şedinţă informală la care a participat şi medicul veterinar concesionar local, dr. Olah Emil, care le-ar fi spus că dacă doresc să-şi reducă pagubele, să taie porcii şi să pună carnea la congelatori, ceea ce mulţi au şi făcut. "Până duminică s-au tăiat vreo 150 de porci, şi eu am pus la congelator", a recunoscut omul.
Lacrimi pentru porci
La sosirea funcţionarilor DSVSA îmbrăcaţi în salopete albe, care urmau să le eutanasieze animalele, mai mulţi săteni au izbucnit în plâns, pierzându-se cu firea.
"Noi din asta trăim, soţul meu este un om bolnav, ne costă 1.000 de lei medicamentele pe o lună. Dacă faceţi chestia asta, noi din ce mai cumpărăm medicamentele?", striga o femeie, potolită cu greu de familie şi de poliţişti.
Primarul Beres Csaba a încercat, la rândul său, să potolească spiritele aprinse, încercând să le explice oamenilor că nu au cum să se opună unei dispoziţii legale.
De altfel, şi înaintea sa, un ofiţer de la Poliţia din Săcueni le-a spus localnicilor că riscă să se aleagă cu dosare penale dacă nu îşi dau acceptul pentru uciderea animalelor: "Există dispoziţie să facem dosare penale. Noi nu suntem de acord să facem, dar vă rog să fiţi oameni, să putem începe activitatea de sacrificare a porcilor, cei de la DSV. Cu cât stăm mai mult aici, cu atât întârziem mai mult".
Operaţiunea de eutanasiere a început, cu toată opoziţia localnicilor, iar porcii sunt injectaţi cu un ser letal, apoi urcaţi în cupa unui excavator şi strânşi într-o remorcă. După această operaţiune, specialiştii de la DSVSA intră în curţile lor şi dezinfectează, cu soluţii speciale, atât coteţele, cât şi obiecte din curţile şi grădinile oamenilor.
Exterminări în 3 localităţi
Octavian Sotoc, adjunctul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor, care conduce operaţiunea la faţa locului, a explicat BIHOREANULUI motivele pentru care în localităţile Abrămuţ, Albiş şi Olosig (aparţinând comunelor Abrămuţ, respectiv Buduslău şi oraşului Săcueni) are loc uciderea preventivă a tuturor porcilor, iar în celelalte 7 localităţi acest lucru nu se întâmplă.
Potrivit spuselor dr. Sotoc, doar în aceste trei localităţi, cele mai recente analize ale căror rezultate au fost cunoscute în cursul zilei de marţi, 7 august, adică acum o săptămână, au indicat prezenţa de animale bolnave, infectate cu virusul pestei porcine africane. Ca urmare, a doua zi, miercuri, s-a dispus recensământul animalelor, iar joi, prefectul judeţului Bihor, Ioan Mihaiu, a dat ordinul pentru eliminarea tuturor porcilor din toate aceste trei sate.
Un al doilea motiv, a adăugat directorul adjunct al DSVSA Bihor, este faptul că în satul Olosig, în care are loc operaţiunea de exterminare în cursul zilei de luni, s-au identificat cele mai multe focare, şi anume 11.
Potrivit dr. Sotoc, în aceste 3 sate practic exista riscul extinderii în lanţ a focarului. Numărul total al porcilor din cele trei sate ajunge la aproximativ 1.000.
Citiţi şi articolul Scandal în satul Olosig: Localnicii, revoltaţi că autorităţile vor să le omoare toţi porcii! (FOTO)
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.