URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 28 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am fost la deschiderea fabricii de anvelope Nokian Tyres, să văd cum arată o investiție de 650 milioane euro. Am vizitat linii de producție, unde se vede clar că gradul de automatizare este foarte ridicat. Fabrica are 10 hectare de clădiri și doar 500 de muncitori, adică 250 pe schimb. Practic, angajații au rolul de a supraveghea procesul de fabricație, iar o parte se ocupă de mentenanța instalațiilor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Iunie 2012, 16:02

Rujeola

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Rujeola sau pojarul este una dintre cele mai comune boli ale civilizaţiei umane care, în ciuda existenţei unui vaccin, rămâne încă o problemă globală de sănătate. Boala este determinată de un virus (virionul rujeolic) şi apare în mod natural numai la om. Înainte de introducerea vaccinării active, epidemiile de rujeolă apăreau o dată la 2-3 ani, cel mai frecvent în lunile de primăvară şi afectau până la 95% din copiii de până la 15 ani din zonele urbane.

Virusul se transmite prin intermediul secreţiei nazo-faringiene în mod direct, sau prin micile picături care rămân în aer, de unde ajunge în organismul celor expuşi, la nivelul mucoaselor nazale, faringiene şi conjunctivale. Persoanele infectate pot transmite boala după a 5-a zi de la infectare până la 5 zile după apariţia leziunilor cutanate.

Boala este foarte contagioasă, determinând în 90% din cazuri infectarea reciprocă a mai multor copii din aceeaşi familie. Îngrijorătoare este creşterea constantă a numărului de cazuri de rujeolă în toată lumea, fenomen asociat cu apariţia unor epidemii la sugarii şi copiii preşcolari nevaccinaţi, dar şi la elevi de liceu sau studenţi vaccinaţi în marea majoritate (peste 95%). Se mai observă o tendinţă de creştere a vârstei tipice de infectare la peste 20 de ani (22% din cazuri). Aproximativ 50% din cazurile de rujeolă apar la preşcolarii nevaccinaţi. Infecţia primară este rar asimptomatică.

Manifestările clinice din perioada de incubaţie (care durează între 8 şi 12 zile) sunt reprezentate de febră (peste 40 grade C), iritabilitate, conjunctivită cu lăcrimare exagerată, edem al pleoapelor, fotofobie, tuse severă spastică şi secreţii nazale abundente. La circa 12 zile de la infectare apar leziunile specifice de la nivelul mucoasei bucale şi a tegumentelor (pete roşii care apar iniţial retroauricular şi ulterior coboară pe gât şi trunchi, ajungând după 3 zile la nivelul membrelor inferioare şi dispărând în ordinea în care au apărut, totul durând aproximativ 6 zile). Rujeola este o boală benignă şi autolimitată în majoritatea cazurilor, dar poate uneori prezenta complicaţii, dintre cele mai frecvente sunt bronşita, pneumonia interstiţială, conjunctivita, miocardita, hepatita fără manifestări clinice, glomerulonefrita acută tranzitorie şi encefalomielita.

Atenţie! În primele 3 luni de sarcină, rujeola poate determina malformaţii congenitale la făt, motiv pentru care se recomandă întreruperea sarcinii. Rujeola poate reactiva focarele latente de tuberculoză.

Reţineţi! Rujeola necomplicată nu necesită tratament, fiind indicată izolarea bolnavului la domiciliu. Nu se vor administra antibiotice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON