URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Noiembrie 2024, 12:07

Rezultatele referendumului din București. Cum au votat cetățenii la consultarea convocată de primarul Nicușor Dan

Rezultatele referendumului din București. Cum au votat cetățenii la consultarea convocată de primarul Nicușor Dan foto: Inquam Photos / Octav Ganea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Odată cu primul tur al alegerilor pentru funcția de președinte, bucureștenii au fost chemați duminică la vot și pentru a se exprima în cadrul unui referendum convocat de primarul Capitalei, Nicușor Dan, pe tema taxelor locale și a autorizațiilor de construcție. Prezența la urne a fost de peste 40%, astfel că referendumul a fost validat, cetățenii exprimându-se favorabil asupra celor trei teme supuse consultării populare.

Potrivit HotNews.ro, după centralizarea a aproape 99% din procesele verbale din București, la întrebarea „Sunteți de acord ca primarul general al municipiului București să emită autorizațiile de construire pe întreg teritoriul administrativ al orașului?”, pentru DA au votat 66,43%, iar NU au zis 33,57%.

La întrebarea „Sunteți de acord ca repartizarea între Primăria municipiului București și primăriile de sector a impozitelor pe venit și a taxelor și impozitelor locale colectate de la bucureșteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului București?”, 64,39% au votat DA, iar 35,61% - NU.

La întrebarea „Sunteți de acord ca Primăria București să finanțeze și să implementeze un program de educație pentru sănătate și prevenire a consumului de droguri în toate școlile din București?”, 84,53% au votat DA, iar 15,47% - NU.

Sursa citată arată că, dintre cei aproape 1,8 milioane de bucureșteni cu drept de vot, s-au prezentat la urne 732.129, adică 40,97%.

În aceste condiți, referendumul a fost validat, dat fiind că pragul necesar validării era o prezență de 30%.

„Mulțumesc bucureștenilor care au venit în număr mare la referendum și au înțeles miza uriașă. Prin voința lor orașul revine la normalitate și rațiune, după ce jocurile politicianiste au dus organizarea orașului în absurd. Înțelegem responsabilitatea. Vă previn că marile lucrări de care orașul are nevoie necesită timp pentru proceduri administrative. Dar, dacă după votul de azi nu vom reuși, nu avem nicio scuză. Votul de azi trebuie confirmat de Parlament. Pentru siguranță solicit partidelor politice ca până la alegerile de săptămâna viitoare să se pronunțe cu privire la transpunerea în legislație a referendumului de azi. Adică în dezbaterea pe care o să o avem în câteva săptămâni pe legea bugetului naţional să fie inclus rezultatul referendumului de azi. În dezbaterea pe care o să o avem în prima jumătate a 2025 pe codul urbanismului să fie inclus referendumului de azi şi Codul Fiscal să fie modificat conform rezultatului referendumului de azi, în prima jumătate a lui 2025 ”, a declarat primarul Capitalei, Nicușor Dan, duminică seară, conform HotNews.ro.

Edilul le-a cerut partidelor parlamentare ca până la alegerile de săptămâna viitoare să să se pronunţe cu privire la transpunerea în legislaţie a rezultatului referendumului din Bucureşti.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON