O operaţiune nemaivăzută se desfăşoară marţi, în Centrul Oradiei. Noua statuie a Regelui Ferdinand, ce urmează să fie dezvelită pe 23 mai, a ajuns la Oradea cu un transport special, demontată pe bucăţi, şi este descărcată în faţa Palatului Episcopal greco-catolic, unde va fi asamblată.
"Statuia va fi sudată la faţa locului", a declarat BIHOREANULUI viceprimarul Florin Birta, prezent la organizarea de şantier.
Pentru desfăşurarea în bune condiţii a descărcării transportului special, Poliţia Locală a închis accesul auto în Piaţa Unirii, cu excepţia mijloacelor de transport în comun.
A venit Regele, pleacă Voievodul
În Piaţa Unirii a ajuns, de dimineaţă, o macara care va da jos pe o platformă statuia Regelui Ferdinand şi ulterior va ajuta la demontarea statuii lui Mihai Viteazul, operaţiunea fiind estimată să se desfăşoare în cursul zilei de marţi. Ea va dura câteva ore.
La faţa locului s-au adunat circa 10 reprezentanţi ai Asociaţiei Mihai Viteazul, care pledează pentru păstrarea statuii voievodului pe acelaşi amplasament. Deocamdată, oamenii nu protestează, lucrările se desfăşoară într-o atmosferă paşnică.
Statuia Regelui Ferdinand urmează să fie depozitată în faţa Palatului Episcopal până la finalizarea pregătirilor, "4-5 zile", după spusele viceprimarului Birta.
E de aşteptat ca acţiunile municipalităţii să stârnească anumite acţiuni de protest. După cum BIHOREANUL a scris, conducerea Asociaţiei Mihai Viteazul a cerut săptămâna trecută Tribunalului Bihor să anuleze hotărârea Consiliului Local Oradea nr. 1045 din 2018, prin care s-a decis strămutarea statuii voievodului Mihai Viteazul din Piaţa Unirii în viitoarea Piaţă Emanuil Gojdu. Fostele cadre militare îl acuză pe primarul Oradiei, Ilie Bolojan, de abuz, în vreme ce reprezentanţii municipalităţii susţin că au parcurs toate procedurile legale pentru înlocuirea statuilor.
UPDATE ora 11.20: "Ne apărăm proprietatea"
În ciuda campaniei făcute înainte, numărul rezerviştilor care au venit în Piaţa Unirii nu a depăşit 10, altminteri foarte vocali. Secretarul Asociaţiei Mihai Viteazul, colonelul în rezervă Constantin Moşincat, le-a spus jurnaliştilor prezenţi că, pentru a face această mutare, Primăria "trebuie să aibă acordul poprietarului".
"Eu, împreună cu asociaţia pe care o reprezint, suntem proprietari ai acestei statui. Ne apărăm proprietatea. (...) Lucrarea aceasta a fost creată pentru Piaţa Unirii, iar noi am pus banii pentru ca această lucrare să fie aşezată în Piaţa Unirii şi nu în altă parte", a declarat acesta.
Când reporterul BIHOREANUL i-a atras atenţia că statuia va fi doar mutată din Piaţa Unirii, nu distrusă, urmând a fi amplasată, după restaurare, în Piaţa Gojdu, Moşincat a spus doar că "statuia a fost creată pentru Piaţa Unirii", fără să aibă alte argumente. Foştii militari şi-au exprimat îndoiala că administraţia locală va restaura şi va pune în valoare statuia lui Mihai Viteazul, amintind de statuia lui Emanuil Gojdu, care este abandonată, şi de fostul monument al Independenţei din Centrul Civic, dezafectat bucată cu bucată.
UPDATE ora 11.30: Au venit jandarmii
La ora 11.30, în Piaţa Unirii a sosit un echipaj de jandarmi, care i-a abordat pe rezerviştii militari şi i-a rugat să nu împiedice desfăşurarea lucrărilor de îndepărtare a statuii lui Mihai Viteazul, care urmează să înceapă în curând.
Jandarmii le-au explicat militarilor că lucrările se fac în baza unei hotărâri de Consiliu Local care are avizele necesare şi că în situaţia în care consideră că este o ilegalitate au la îndemână posibilitatea de a se adresa instanţei.
De cealaltă parte, reprezentanţii Asociaţiei Mihai Viteazul invocă tot felul de motive în încercarea de a împiedica acţiunea, cerând să vadă autorizaţia pentru lucrare, prezenţa reprezentanţilor Ministerului Culturii sau sosirea la faţa locului a primarului Ilie Bolojan, în vreme ce jandarmii le solicită calm să degajeze calea pentru muncitorii care vor dezafecta statuia.
Pe lângă jurnaliştii prezenţi, şi echipajele de jandarmi filmează toate scenele.
Interesant că în momentul în care şi-au făcut apariţia oamenii legii, liderii asociaţiei, atât fostul comandant al Garnizoanei, generalul Corneliu Mihai Lungu, preşedinte onorific, cât şi secretarul Constantin Moşincat, s-au făcut nevăzuţi, la faţa locului rămânând doar "subordonaţii" acestora.
UPDATE ora 11.50: La fineţe
În prezenţa lui Ovidiu Petroman, reprezentantul atelierului din Zicându Nou, cel care a turnat statuia realizată de sculptorul Florin Codre, echipe de muncitori montează statuia ecvestră a Regelui Ferdinand, prinzând la milimetru bucăţile în şuruburi.
Ca o curiozitate, unul dintre muncitori se află în interiorul statuii, pentru că împreună cu cei din exterior încearcă să pună corpul pe picioare. Operaţiunea este una minuţioasă şi, periodic, e nevoie de ajutorul macaragistului, care mişcă uşor corpul statuii, pentru a găsi poziţia optimă.
La faţa locului sunt prezente mai multe echipaje ale Poliţiei Locale, în frunte cu directorul Cristian Beltechi.
UPDATE, ora 12.20. Viceprimar înjurat
Viceprimarul Florin Birta s-a îndreptat spre grupul de protestatari și i-a asigurat că lucrarea are toate avizele şi că statuia va fi coborâtă de pe soclu pentru reabilitare, urmând să fie amplasată, cel târziu în anul 2021, pe platoul din faţa Catedralei din Centrul Civic, care va purta numele Piaţa Mihai Viteazul.
Birta le-a garantat că Primăria va avea grijă de statuie şi a promis că viitorul amplasment va fi unul de excepţie, mult mai potrivit pentru voievod, iar unii dintre foştii militari au părut să dea atenţie spuselor viceprimarului.
Intervenţia edilului l-a agitat însă pe unul dintre protestatari, despre care rezerviştii susţin însă că nu ţine de asociaţia lor. "Dumneata eşti român? Ungurii i-au tăiat capul lui Mihai Viteazul, uită-te la ei acum cum râd cei care vor să-l dea jos de pe soclu", i-a aruncat bărbatul, cu trimitere la câţiva nevinovaţi muncitori de etnie maghiară.
Florin Birta i-a rugat încă o dată pe manifestanţi să elibereze spaţiul, lucru care s-a şi întâmplat, după care s-a retras, spunând că refuză să poarte "o discuţie în aceşti termeni". Viceprimarul s-a îndepărtat, în vreme ce protestatarul l-a înjurat, fapt pentru care jandarmii l-au luat deoparte şi l-au legitimat.
La ora 12.40, muncitorii au calat macaraua şi se pregătesc să demonteze statuia lui Mihai Viteazul. Unul dintre ei a urcat pe soclu pentru a verifica sistemul de prindere.
UPDATE, ora 13.30: Statuie în aer
Statuia voievodului Mihai Viteazul a fost dată jos, marți, în jurul orei 13.30 de pe soclul din Piața Unirii din Oradea, în urma unei operațiuni care a durat în jur de o oră.
Evenimentul nu a fost lipsit de incidente, unele voci acuzând administrația locală de „trădare de țară” și considerând acțiunea „o rușine națională”.
Citiți pe această temă articolul „Mihai Viteazul a părăsit Piața Unirii. Fostul comandant al Garnizoanei Oradea spune că este o „rușine națională” (FOTO / VIDEO)”
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.