URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 27 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am fost la deschiderea fabricii de anvelope Nokian Tyres, să văd cum arată o investiție de 650 milioane euro. Am vizitat linii de producție, unde se vede clar că gradul de automatizare este foarte ridicat. Fabrica are 10 hectare de clădiri și doar 500 de muncitori, adică 250 pe schimb. Practic, angajații au rolul de a supraveghea procesul de fabricație, iar o parte se ocupă de mentenanța instalațiilor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Mai 2013, 14:25

Recuperarea creanţelor certe: Ordonanţa de plată conform Noului cod de procedură civilă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Noul cod de procedură civilă, care a intrat în vigoare în 15 februarie 2013 reglementează o unică procedură în privinţa creanţelor certe lichide şi exigibile, respectiv procedura ordonanţei de plată, reglementare care înlocuieşte procedura somaţiei de plată reglementată de Ordonanţa Guvernului nr. 5/2001 şi procedura ordonanţei de plată reglementată de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 119/2007, acte normative care au fost abrogate pe data intrării în vigoare a Noului cod de procedură civilă.

Faţă de vechea legislaţie, noua procedură prezintă anumite elemente de noutate importante pe care le voi semnala în cele ce urmează. Precizez faptul că această procedură mai rapidă poate fi utilizată ori de câte ori este vorba de o datorie ce rezultă dintr-un contract sau alt înscris semnat de cel care se obligă ori determinată potrivit unui regulament sau alt înscris însuşit de părţi prin semnătură.

Ori de câte ori există o asemenea situaţie, creditorul va putea să obţină, pa calea procedurii speciale obligarea debitorului la plată, principalul avantaj al acestei proceduri fiind cuantumul fix al taxei de timbru care, de la 15 februarie 2013, este de 150 lei.

Noua legislaţie impune efectuarea unei proceduri prealabile obligatorii înainte de sesizarea instanţei. Conform articolului 1014 NCPC, creditorul îi va comunica debitorului, prin intermediul executorului judecătoresc sau prin scrisoare recomandată, cu conţinut declarat şi confirmare de primire, o somaţie, prin care îi va pune în vedere să plătească suma datorată în termen de 15 zile de la primirea acesteia. În situaţia în care datoria nu este plătită în acest termen, creditorul poate introduce cererea privind ordonanţa de plată.

Spre deosebire de procedura de drept comun prevăzută de Noul cod de procedură civilă, în cazul unei cereri de ordonanţă de plată nu se va parcurge toată etapa scrisă a procesului clasic, cererea fiind comunicată debitorului concomitent cu fixarea primului termen de judecată, debitorul trebuind să primească citaţia cu minim 10 zile înainte de termen şi fiind obligat să îşi precizeze poziţia prin întâmpinare cel mai târziu cu 3 zile înainte de termenul astfel fixat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON