După circa două ore de discuții purtate marți seara la Palatul Victoria din București, liderii PSD, PNL, USR, UDMR și ai minorităților naționale au transmis printr-un comunicat de presă comun că vor să formeze împreună un „guvern pro-european” și discută susținerea unui „posibil candidat comun pro-european la alegerile prezidențiale”.
Delegațiile principalelor partide au fost conduse de Marcel Ciolacu (PSD), Ilie Bolojan (PNL), Elena Lasconi (USR) și Kelemen Hunor (UDMR). Printre alții, la discuții au mai luat parte Cseke Attila, Sorin Grindeanu ori Dominic Fritz.
„Astăzi, formațiunile pro-europene PSD, PNL, USR, UDMR și Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale anunță angajamentul ferm pentru formarea unei majorități pro-europene în Parlamentul României, a unui guvern pro-european și susținerea unui posibil candidat comun pro-european la alegerile prezidențiale”, se arată într-un comunicat făcut public la scurt timp după finalizarea discuțiilor.
În aceeași informare, publicată de presa națională și reluată și pe paginile unora dintre partidele implicate, se arată că marți seara liderii formațiunilor au discutat câteva „priorități esențiale”.
Este vorba în primul rând de „începerea dialogului pentru formarea rapidă a unui guvern pro-european”. Se vorbește totodată despre nevoia de reducere a cheltuielilor publice și a birocrației.
„În zilele următoare, cele patru partide și reprezentanții Minorităților Naționale vor lucra la un program comun de guvernare, bazat pe dezvoltare și reforme și care va avea în vedere prioritățile cetățenilor României. Astfel, părțile au agreat să constituie o Comisie comună pentru realizarea programului de guvernare și grupuri de lucru pe domenii de activitate. Am convenit că este necesar un plan concret de eficientizare și de reducere a cheltuielilor publice și a birocrației în administrația publică”, se mai precizează în informare.
În al doilea rând, transmit reprezentanții PSD, PNL, USR, UDMR și Minorităților Naționale, este nevoie de „creșterea ritmului actual de investiții și a reformelor din PNRR”.
„Momentul actual este unul decisiv pentru România. Este nevoie de o schimbare profundă, iar partidele pro-europene își asumă această responsabilitate. Partidele pro-europene se angajează să crească încrederea în instituții și în clasa politică, prin bună guvernare, transparență în cheltuirea banului public și respect față de cetățean”, se arată în încheierea comunicatului.
În informare nu apar informații despre un eventual viitor prim-ministru sau despre împărțirea ministerelor.
De asemenea, în întâlnirea de marți seara nu s-a stabilit cine ar putea fi candidatul comun la alegerile prezidențiale. Unele surse ale televiziunii Digi24 spun că nu ar fi vorba despre Marcel Ciolacu, Ilie Bolojan ori Elena Lasconi.
sursa foto: Antena3.ro
„COMUNICAT DE PRESĂ
din partea partidelor pro-europene
PSD, PNL, USR, UDMR și grupul Minorităților Naționale
Astăzi, formațiunile pro-europene PSD, PNL, USR, UDMR și Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale anunță angajamentul ferm pentru formarea unei majorități pro-europene în Parlamentul României, a unui guvern pro-european și susținerea unui posibil candidat comun pro-european la alegerile prezidențiale.
În cadrul primei întâlniri organizate în urma semnării Rezoluției comune de săptămâna trecută, au fost discutate câteva priorități esențiale:
1. Începerea dialogului pentru formarea rapidă a unui guvern pro-european
În zilele următoare, cele patru partide și reprezentanții Minorităților Naționale vor lucra la un program comun de guvernare, bazat pe dezvoltare și reforme și care va avea în vedere prioritățile cetățenilor României.
Astfel, părțile au agreat să constituie o Comisie comună pentru realizarea programului de guvernare și grupuri de lucru pe domenii de activitate.
Am convenit că este necesar un plan concret de eficientizare și de reducere a cheltuielilor publice și a birocrației în administrația publică.
2. Creșterea ritmului actual de investiții și a reformelor din PNRR.
Momentul actual este unul decisiv pentru România. Este nevoie de o schimbare profundă, iar partidele pro-europene își asumă această responsabilitate.
Partidele pro-europene se angajează să crească încrederea în instituții și în clasa politică, prin bună guvernare, transparență în cheltuirea banului public și respect față de cetățean”.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.