URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 27 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am fost la deschiderea fabricii de anvelope Nokian Tyres, să văd cum arată o investiție de 650 milioane euro. Am vizitat linii de producție, unde se vede clar că gradul de automatizare este foarte ridicat. Fabrica are 10 hectare de clădiri și doar 500 de muncitori, adică 250 pe schimb. Practic, angajații au rolul de a supraveghea procesul de fabricație, iar o parte se ocupă de mentenanța instalațiilor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 August 2024, 17:45

Promisiunile toamnei: În Oradea, sezonul ce stă să înceapă programează o mulțime de evenimente

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vara a avut atracțiile ei, dar toamna promite un „festin” cu evenimente în Oradea!

În curând vor debuta noile stagiuni ale Teatrului și Filarmonicii și, totodată, începe sezonul spectacolelor și al festivalurilor de amploare, care vor ocupa spații emblematice ale orașului, „pictându-le” cu muzică, filme și divertisment. Iată ce ni se pregătește!

Chemarea artei

Noul dirijor al filarmonicii orădene, Andrej Vesel, va apărea pentru prima oară la pupitru în această postură, pe 6 septembrie, când va conduce concertul Vara „in Blue”, în Cetatea Oradea, spre finalul programului estival Initio. Invitat va fi pianistul Ioan-Dragoș Dimitriu, iar publicul va audia, printre altele, Uvertura „Carnaval” a lui Antonín Dvořák, „Boléro” de Maurice Ravel şi „Rhapsody in Blue” de George Gershwin.

În a doua parte a lunii septembrie va debuta noua stagiune a Filarmonicii de Stat, iar muzicienii pregătesc lucrări complexe și apreciate.

Și Teatrul Regina Maria își deschide noua stagiune, programând o serie de reprezentații pentru luna septembrie. Programul cuprinde spectacolele „Undeva, cândva” de John Cariani (7 septembrie), „Fiul” de Florian Zeller (8 septembrie), „Floare de cactus” de Pierre Barillet & Jean-Pierre Grédy (10 septembrie), „...Escu” de Tudor Mușatescu (12 septembrie), „Rabbit Hole” de David Lindsay-Abaire (15 septembrie), „Colivia nebunelor” de Jean Poiret (21 septembrie), „Tartuffe” de Molière (22 septembrie) și „Anonimul venețian” de Giuseppe Berto (30 septembrie).

Petrecerea continuă!

Sosirea toamnei înseamnă și înmulțirea spectacolelor aduse de organizatori privați pe scenele orădene. De pildă, cel de stand-up comedy numit „Sfaturi de viață” și prezentat de Mihai Bobonete și Mihai Rait, pe 15 septembrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor (biletele costă 116 sau 137 lei, pe iabilet.ro). Pe 25 septembrie, pe scena Filarmonicii va fi putea fi văzută comedia „Cum se face”, cu Octavian Strunilă, Dana Dembinski, Andreea Mateiu, Paul Ipate și Adrian Ștefan (85-115 lei, iabilet.ro).

În Oradea continuă și petrecerile. Pe 13 septembrie, trupa The Motans este invitata unei ediții speciale a „Out by Intense”, care se va ține în cortul amenajat pe Calea Aradului, vizavi de aeroport. O seară mai târziu, se deschide sezonul evenimentelor de la Ambasador, cu un Exclusive White Party, invitați fiind Arymé și Cristina Ștefania.

Spre finalul lunii, în spatele Casei Darvas - La Roche se va organiza un festival... relaxant. Lavanda Fest (20-22 septembrie) promite să aducă zeci de expozanți cu lavandă, cosmetice naturale din această plantă, dar și alte flori aromatice, sosuri naturale și haine din materiale naturale.

Povești de toamnă

Toamna va fi generoasă și cu cinefilii. În perioada 27-29 septembrie va avea loc o nouă ediție, cea de-a șaptea, a TIFF Oradea, cu proiecții indoor și outdoor ale unor filme noi românești și internaționale, precum și cu întâlniri cu actori și regizori.

Printre titlurile anunțate deja se numără „Moromeții 3”, ultima parte din trilogia semnată de Stere Gulea, care, cu un scenariu original, îl urmărește pe Niculae Moromete, „prins în mijlocul unor alegeri dificile, între iubiri tumultoase și lupte ideologice”.

Aplaudat la Cannes, documentarul „Nasty” despre momentele de glorie și carisma lui Ilie Năstase va putea fi văzut pe marele ecran la Oradea. În program este inclus și „Horia”, de Ana-Maria Comănescu, publicul fiind invitat să vadă un road movie palpitant: Pe o motoretă Mobra, călătoria lui Horia, un adolescent de 18 ani, îndrăgostit de o fată din celălalt capăt al țării, „este doar un pretext pentru o poveste despre maturizare și viață”.

Show pe râu

Festivalul orașului se va ține în perioada 11-13 octombrie. În cele trei zile, în cadrul Oradea FestiFall, în zone ca Piața Unirii, Piața Ferdinand și strada Libertății, vor avea loc o sumedenie de evenimente, iar pe scene vor urca artiști români și internaționali. Dacă în 2023, trupa Aerial Strada din Spania i-a uimit și impresionat pe orădeni, dând un spectacol de balet aerian, în această toamnă va avea loc un show pe Crișul Repede, dar detaliile nu sunt dezvăluite încă. „Va fi un performance impresionant pe râu”, se rezumă să spună Alexandru Chira, directorul APTOR. De altfel se vor ține mai multe activități în apropierea râului ce traversează orașul. De pildă, pe strada Libertății, va fi amenajată din nou o mică scenă, pe care se va cânta jazz.

Agenda locală include și alte evenimente, ca Oradea Nights Festival (1-2 noiembrie), Ora Jazz Festival (14-17 noiembrie) și, în premieră, un concert al celebrului tenor Andrea Bocelli (17 noiembrie), la Oradea Arena. Pentru acesta, însă, biletele s-au epuizat rapid, iar acum mai sunt disponibile doar la speculanți, la suprapreț...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON