URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Mai 2015, 17:00

Proaspăt renovat, Muzeul Iosif Vulcan a fost redeschis publicului (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Muzeul Memorial Iosif Vulcan a fost redeschis, joi, publicului, după ce Consiliul Judeţean Bihor a investit 783.000 lei în refacerea clădirii în interior şi în exterior, cât şi în înlocuirea acoperişului. Lucrările au durat circa un an şi jumătate.

Panglica a fost tăiată joi la prânz de directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac, episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, şi consulul onorific al României în regiunea Trentino Alto Adige din Italia, Maurizio Passerotti.

La inaugurare au mai participat circa 50 de persoane, între care şi preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa, care i-a invitat pe orădeni să redescopere viaţa şi opera lui Iosif Vulcan.

De altfel, Ioan F. Pop, custodele Muzeului Memorial "Iosif Vulcan", i-a şi însoţit pe cei prezenţi într-un tur al muzeului, prezentându-le cele mai importante obiecte care se găsesc aici. Vizitatorii pot vedea aşadar primul număr al Revistei Familia, apărut în 1865 la Pesta, corespondenţa purtată de Iosif Vulcan despre tânărul scriitor Mihail Eminovici, diploma de absolvire a Facultăţii de Drept obţinută de Iosif Vulcan, fotografii din diverse momente ale vieţii acestuia, precum şi biroul la care lucra.

De asemenea, într-o încăpere a locuinţei lui Iosif Vulcan a fost amenajată o expoziţie legată de cele patru serii ale Revistei Familia, ultimele trei apărute după decesul primului redactor-şef şi editor al revistei de cultură, care în acest an aniversează 150 de ani de la prima apariţie. De altfel, încă de la intrarea în curtea muzeului, vizitatorii vor putea vedea panouri dedicate redactorilor-şefi ai publicaţiei de-a lungul timpului, Iosif Vulcan, Mihail G. Samarineanu şi Alexandru Andriţoiu, respectiv lui Mihai Eminescu. Pe cel din urmă panou apare prima poezie publicată vreodată de acesta, "De-aş avea", în Revista Familia.

Muzeul Memorial Iosif Vulcan poate fi vizitat în zilele de marţi, joi şi sâmbătă între orele 10 şi 15, iar în zilele de miercuri, vineri şi duminică atât între orele 10 şi 14, cât şi între 16 şi 18. Un bilet de intrare costă 2 lei pentru copii şi elevi, respectiv 4 lei pentru adulţi.

Muzeul a fost redeschis în cadrul Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor, care în acest an se desfăşoară în perioada 13-18 mai.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON