URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Mai 2020, 15:29

Preşedintele Klaus Iohannis, după "jó napot": Nu am nicio problemă cu persoanele de etnie maghiară

Preşedintele Klaus Iohannis, după 'jó napot': Nu am nicio problemă cu persoanele de etnie maghiară (sursa foto: presidency.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce mai mulţi membri ai comunităţii maghiare l-au criticat pentru ieşirea pe care a avut-o când a spus că PSD "se luptă să dea Ardealul ungurilor" şi a salutat "jó napot kívánok, PSD", pe un ton sarcastic, preşedintele Klaus Iohannis a făcut, luni, precizări pe această temă, spunând că nu are nicio problemă cu persoanele de etnie maghiară.

"Am făcut atunci nişte afirmaţii şi sper să fi fost bine înţeles. Eu nu am niciun fel de problemă cu persoanele de etnie maghiară. Îi cunosc pe mulţi, am avut mulţi colegi, am în continuare colegi. Îi respect. Marea majoritate sunt oameni de treabă, harnici, care îşi văd de ale lor", a afirmat şeful statului, la finalul unei declaraţii ţinute pe tema încetării stării de urgenţă în România.

În schimb, acesta a admis că are o problemă cu politicienii care vor autonomia Ţinutului Secuiesc. "Problema principală pe care o am este cu politicienii, în special politicienii din PSD, care au încercat să promoveze o legislaţie care priveşte autonomia Ţinutului Secuiesc. Este surprinzător şi, recunosc, pentru mine, supărător. Au încercat să se scoată PSD-iştii şi au picat legislaţia în Senat", a declarat Iohannis.

Preşedintele României a subliniat că nu a fost o iniţiativă singulară şi că a mai existat un alt proiect al UDMR care prevedea, între altele, ca limba maghiară să devină oficială şi, deci, obligatorie în unităţile administrativ teritoriale în care peste 20% din populaţie este de etnie maghiară.

"Iată că vin dovezi că nu a fost o chestiune singulară. Culmea, în Senat a trecut tot tacit o altă iniţiativă a UDMR, care, practic, se constituie într-un cod administrativ paralel cu cel existent deja, un fel de cod administrativ în varianta UDMR. Acest cod prevede obligativitatea limbii maghiare în unele zone din Ardeal. De data aceasta, PSD nu poate să spună că nu a ştiut, fiindcă această iniţiativă a trecut prin comisiile Senatului, unde membrii PSD au votat pentru. Acum probabil că după ce am arătat public ce se doreşte din partea PSD-ului, vor găsi o formă să voteze şi împotriva acestei legi. Însă nu ne putem face că nu vedem cum PSD-ul este evident în situaţia de a promova anumite acte administrative, legi, care vin să ducă la autonomia Ţinutului Secuiesc. Or, aşa ceva este pur şi simplu neconstituţional şi nu voi tolera apariţia unor astfel de legi", a mai spus Klaus Iohannis.    

Citește și:

Preşedintele Iohannis, atac fără precedent: "PSD se luptă să dea Ardealul ungurilor. Jó napot, Ciolacu, ce v-a promis Viktor Orban?" (VIDEO)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Pai nu are cum să aibă
Iohannis e Român cu origini Nemțești. Dar PSD are și merită să fie tras la răspundere pt " Nazist , Werner, , Neamț , vânzătorul de țară, , a vândut pădurile la Austrieci ( de fapt ILIESCU le-a vândut , prin decret in 2004 )
Postat 04 Mai 2020, 23:43 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON