URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Mai 2023, 10:02

Premieră naţională: La cererea unei bihorence, judecătorii au stabilit că bichonul familiei este fiinţă şi i-au acordat custodia

Premieră naţională: La cererea unei bihorence, judecătorii au stabilit că bichonul familiei este fiinţă şi i-au acordat custodia foto: generic, arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ce te faci dacă, ajungând la divorţ, nu vă înţelegeţi la cine să rămână căţelul? O bihoreancă a obţinut prin sentinţă ca bichonul familiei să fie tratat ca o fiinţă vie şi să-i fie încredinţată custodia. Hotărârea judecătorească este definitivă şi reprezintă o premieră naţională.

Ineditul proces a avut loc la Judecătoria Chişineu Criş, unde instanţa a fost chemată să dezbată cererea de divorţ şi partajul între bihoreancă şi soţul ei.

Animalul de companie, ființă sau bun?

"Când a venit vorba de partaj, clienta mea a cerut ca animalul ei de companie să nu fie tratat ca un dulap ori o maşină, ci ca o fiinţă, şi să primească ea custodia", a declarat miercuri pentru BIHOREANUL avocatul Cristian Rusu, care, împreună cu colega lui, avocata Claudia Romocea, au reprezentat-o pe bihoreancă în proces.

În condiţiile în care în România nu a mai existat un astfel de proces, judecătorul a trebuit să stabilească, întâi, dacă solicitarea bihorencei poate fi luată în considerare, adică dacă relaţiile între cei doi soţi şi căţelul lor sunt personale, precum cele de îngrijire, custodie ori sunt relaţii patrimoniale, de proprietate.

„În România, sub aspect juridic, situația animalelor de companie, în cazul unui partaj, nu era diferită de cea a unui scaun, a unei mașini. Şi la fel e în majoritatea ţărilor europene, care nu recunosc animalului de companie un statut diferit de al oricărui alt bun mobil. De aceea, hotărârea obţinută nu e doar o premieră naţională, ci şi pentru jurisprudenţa europeană”, spune avocatul. 

Studii pentru proces

Pentru a susţine cauza clientei lor, cei doi avocaţi orădeni au verificat şi jurisprudenţa europeană, singurele ţări unde s-au dezbătut astfel de speţe fiind în Spania şi în Franţa.

Conform sentinţelor analizate, în aceste ţări judecătorii au stabilit custodia animalelor de companie în urma unor analize asemănătoare cu cazurile privind tutela copiilor, luând în calcul situaţia financiară a părţilor, inclusiv dimensiunea locuinței și a spațiului, legăturile de atașament, capacitatea de a îngriji animalul, persoana care solicită custodia trebuind să dovedească faptul că, zilnic, poate avea grijă de el.

"Atunci când reşedinţa obișnuită a copiilor este stabilită cu unul dintre părinți, judecătorul instanței de dreptul familiei atribuie custodia animalului acestui părinte. Prin urmare, atașamentul copiilor față de animal este, de asemenea, luat în considerare", a explicat avocatul Rusu.

Verdict definitiv

Cert este că, în cazul bihorencei, Judecătoria Chişineu Criş i-a dat dreptate femeii, stabilind că animalul de companie nu poate fi asimilat noțiunii de bun, ci este o fiinţă vie, care are dreptul să ajungă la persoana care o iubeşte.

Potrivit hotărârii judecătoreşti, „sub aspect sentimental (…), cățelul (…) joacă un rol important în menținerea unui echilibru și a unui suport sentimental în ceea ce o privește pe reclamantă. Aceasta este persoana care se ocupă de îngrijirea acestuia, de hrana lui, de plimbările și de toată atenția cuvenită”.

Instanţa a lămurit şi aspectele juridice, arătând că jurisprudența internațională este neuniformă, unele instanțe socotind că ea trebuie analizată în cadrul partajului soților, altele că se pune în discuție atribuirea custodiei asupra unei ființe vii, aflate într-o puternică relație de afecțiune cu părțile din dosar.

Între cele două jurisprudenţe, judecătorul a decis să opteze pentru cea de a doua, dispunând „încredinţarea câinelui (…) reclamantei”. Iar hotărârea Judecătoriei Chişineu Criş a rămas definitivă, întrucât soţul bihorencei nu a atacat-o.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON