Pe lunga listă a proiectelor din fonduri europene pe care Primăria Oradea le demarează în acest an se numără şi investiţii de 25 milioane lei în amenajarea de spaţii verzi. Viceprimarul Florin Birta afirmă că, datorită acestor investiţii, în cel mult doi ani, oraşul va avea 12 hectare noi de parcuri.
Totodată, edilul garantează că în Oradea copacii se taie numai dacă există motive argumentate şi numai după ce specialişti consultaţi de Primărie îşi dau acordul, aşa încât oraşul să rămână cât mai verde...
Cinci parcuri mari
- Ce investiţii va face Primăria în acest an pentru îmbunătăţirea sau extinderea spaţiilor verzi?
- Avem în lucru, în diferite faze, proiecte pentru cinci coridoare verzi, adică spaţii degradate care vor fi transformate în parcuri, toate depuse spre finanţare europeană. Primul este coridorul verde din strada Barcăului, pentru care evaluăm ofertele şi în cel mult o săptămână vom încheia contractul de proiectare şi execuţie. Valoarea estimativă a lucrărilor este de 8,2 milioane lei, contractul va dura 8 luni, iar suprafaţa este de aproximativ 38.000 metri pătraţi. Un alt coridor verde va fi în cartierul Grigorescu, pe 12.000 metri pătraţi, proiect în valoare de 6,2 milioane lei, cu durată de execuţie de 12 luni.
Pentru alte trei coridoare verzi, Primăria a transmis documentaţia spre validare în sistemul electronic de licitaţii, cel târziu în luna mai vom avea firmele câştigătoare. Este vorba de un coridor pe strada Ion Bogdan, pe 14.700 mp, cu o valoare de 3,8 milioane lei şi o durată de proiectare şi execuţie de 12 luni, despre unul în cartierul Veteranilor, pe strada Coriolan Pop, lucrări pe 8.654 mp, estimate la 1,6 milioane lei, cu o durată de 8 luni, şi despre un coridor pe strada Aurel Covaci, în cartierul Soarelui, proiect de 4,8 milioane lei, pe 31.000 mp şi cu o durată de 7 luni. Însumând aceste cinci proiecte, avem lucrări de aproximativ 25 milioane lei, adică 5,3 milioane de euro, în spaţii verzi. Până la finalul anului 2020, Oradea va avea aproximativ 12 hectare de parcuri noi.
- Primăria are în plan să reabiliteze Parcul 1 Decembrie. Ce lucrări vă doriţi?
- Ne dorim ca aleile din parc să nu mai fie din dale, ci din asfalt, ca să fie bune pentru role şi biciclete, vrem instalaţii de irigare în tot parcul şi să schimbăm mobilierul urban. Vom face şi plantări, dacă va fi nevoie. Lucrările, finanţate din bugetul local, vor începe anul acesta şi se vor finaliza în 2020. Vrem ca în fiecare an să reabilităm un parc vechi al oraşului, pentru că astfel de lucrări nu pot fi făcute din fonduri europene. Anul viitor vom lucra la Parcul Brătianu.
Arborii, tăiaţi doar cu consultare
- Primăria are în lucru şi proiecte pentru înfiinţarea unor piaţete în cartiere. În ce fază sunt ele?
- Toate licitaţiile sunt acum în procedura de evaluare. Lucrările vor începe anul acesta şi vor fi finalizate anul viitor.
- Anul trecut, municipalitatea a fost criticată pentru lejeritatea cu care aproba tăieri de arbori în oraş. Care e acum abordarea Primăriei?
- De anul trecut, toate tăierile de arbori se fac doar cu avizul comisiei consultative care funcţionează pe lângă Primărie. Am tăiat doar arbori care erau în pericol de prăbuşire sau în calea unor lucrări. La fel vom face şi în acest an.
- Cine ia aceste decizii?
- Comisia consultativă a Primăriei, din care fac parte reprezentanţi ai Direcţiei Tehnice şi specialişti din afara instituţiei: Orlando Balaş, Gheorghe Sarca şi Ildiko Smit. Deciziile se iau doar dacă cel puţin unul dintre ei este prezent la întâlnire.
Colectarea selectivă, încotro?
- Va plăti oraşul amenzi pentru că orădenii n-au reciclat suficient? La cât se ridică suma?
- Oradea va plăti acea contribuţie pentru că nu ne-am încadrat în ţintele privind depozitarea pe haldă. Încă nu avem calculul exact, dar va fi o taxă de aproximativ 700.000 lei.
- Care e viitorul colectării selective în Oradea? Cum se va face?
- Având în vedere că este ultimul an de contract între operatorul de salubritate şi Primărie, am decis că doar începând din anul 2020 să introducem reguli noi. Viitorul înseamnă colectarea în patru sau cinci fracţii. În afară de deşeul rezidual, nu ar trebui să mai depunem nimic pe haldă.
- Până la urmă, cine va organiza licitaţia pentru Oradea în cadrul SMID? Iese municipiul din această asociere?
- Poziţia noastră e foarte clară: nu vrem ca în 2020 să rămânem fără operator de salubritate. Noi am atenţionat Consiliul Judeţean să găsească o soluţie, pentru a se evita acest scenariu. Oradea nu va ieşi din asociere dacă se face o licitaţie distinctă pentru oraş, indiferent cine o organizează, dar să fie în timp util.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.