URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 27 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am fost la deschiderea fabricii de anvelope Nokian Tyres, să văd cum arată o investiție de 650 milioane euro. Am vizitat linii de producție, unde se vede clar că gradul de automatizare este foarte ridicat. Fabrica are 10 hectare de clădiri și doar 500 de muncitori, adică 250 pe schimb. Practic, angajații au rolul de a supraveghea procesul de fabricație, iar o parte se ocupă de mentenanța instalațiilor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Septembrie 2024, 08:00

Oradea, locul 3 în topul celor mai atractive orașe din România pentru locuire, după Brașov și Cluj-Napoca

Oradea, locul 3 în topul celor mai atractive orașe din România pentru locuire, după Brașov și Cluj-Napoca foto: Facebook / Visit Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea se clasează pe locul al treilea în topul celor mai atractive orașe din România pentru locuire, realizat de Institutul pentru Orașe Vizionare, în baza unui așa-numit Index de Atractivitate Urbană, care evaluează atractivitatea celor 41 municipii reședință de județ, la intersecția a două dimensiuni-cheie: intenția de mutare și percepția generală a calității vieții în oraș, din partea rezidenților și a non-rezidenților.

Studiul a fost realizat de compania de cercetare AHA Moments în perioada aprilie-mai 2024, pe un eșantion de 1.200 de respondenți la nivel național, 18+, bărbați și femei, populația generală digitalizată din România, reprezentativ național. Scorul final de atractivitate al fiecărui oraș a fost calculat ca media dintre scorul de intenție de mutare și calitatea vieții.

Conform rezultatelor date publicității joi, Brașovul este considerat cel mai atractiv oraș din România pentru locuire, obținând cele mai bune scoruri la ambele dimensiuni. Cluj-Napoca se clasează pe locul doi, urmat de Oradea (3), Sibiu (4) și Timișoara (5). Top 10 al celor mai atractive orașe pentru locuire este completat de Constanța (6), București (7), Iași (8), Alba Iulia (9) și Piatra Neamț (10).

Oradea a înregistrat un scor de 7,3 la intenția de mutare, respectiv unul de 7,7 la calitatea vieții, deci o medie de 7,51, față de 7,41 – Sibiu, 7.01 – Timișoara, 6,74 – Constanța sau 6,49 – București.

Analiza a inclus și evaluarea a 11 factori care influențează atractivitatea unui oraș, din punct de vedere al locuirii. Oportunitățile de petrecere a timpului liber s-au dovedit a avea cea mai mare importanță relativă în explicarea atractivității orașelor, depășind factori tradiționali precum locurile de muncă bine plătite sau infrastructura. Pe locul doi în ierarhia factorilor se află infrastructura, urmată de capacitatea orașului de a încuraja creativitatea și inovația.

"Importanța opțiunilor de petrecere a timpului liber și a infrastructurii scoate în evidență faptul că atractivitatea urbană este explicată prin aspecte care influențează direct și imediat viața cotidiană a oamenilor. De la drumuri bine întreținute și utilități esențiale, până la accesul facil la facilități recreative, aceste elemente au un impact semnificativ asupra modului în care este perceput orașul", a declarat Florian Filat, Director Executiv al Institutului pentru Orașe Vizionare, al cărui președinte este Felix Tătaru, un cunoscut antreprenor din domeniile marketingului și comunicării, fost consilier de imagine al lui Traian Băsescu.

Parte a City Index (un instrument inovator de măsurare a evoluției urbane a celor 41 de municipii reședință de județ, realizat de Institutul pentru Orașe Vizionare în beneficiul administrațiilor locale și al sectorului privat), Indexul de Atractivitate Urbană completează Indexul de Performanță Urbană, lansat de IOV în iunie 2024, bazat pe date statistice, și va fi urmat în 2025 de un Index de Capacitate Vizionară ce va măsura capacitatea orașului de a „gândi” pe termen lung.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Nici de asta nu au fost bani indeajuns?
Cred ca e momentul sa facem o cheta. Nu inteleg de nu suntem pe primul loc, cu punctaj macar dublu daca nu tripul.
Postat 27 Septembrie 2024, 08:38 de Nufarul1
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON