URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Februarie 2021, 09:08

Oradea ieri, Oradea azi: Cum au apărut și cum s-au extins blocurile din oraș

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1956. După model sovietic

Primii 10-15 ani după cel de-Al Doilea Război Mondial au fost de refacere şi reorganizare. În anii ’50, în Oradea au fost dezvoltate fabricile existente, s-au modernizat străzi şi au fost amenajate spaţii de învăţământ şi culturale.

Fugind de cooperativizarea agricolă, mulţi ţărani s-au mutat în oraş. Cum numărul locuinţelor era prea mic, statul a investit, în anii respectivi, în construirea de case şi apartamente, în diferite zone ale urbei.

Primele blocuri construite în Oradea după război au fost cele din bulevardul Decebal nr. 29, strada Principatelor Unite nr. 26-28 şi strada Republicii nr. 51, acesta din urmă după stilul sovietic al clădirilor din cvartale. Blocul, cu două etaje şi încălzire cu sobe, a fost prevăzut cu două intrări în curte, cu portaluri în formă de arc.

În aceeaşi perioadă, respectiv 1956-1957, au mai fost construite blocurile cu un etaj din strada Ecaterina Teodoroiu şi Louis Pasteur, în total circa 190 de apartamente destinate muncitorilor şi funcţionarilor.

Fiindcă numărul lor era tot insuficient, către finalul anilor ’50 au mai fost ridicate blocurile cu trei etaje de pe strada Magheru, iar pe actuala stradă mareşal Averescu au fost construite apartamente pentru miliţieni.

2021. Blocuri noi peste tot

Dacă în anii ’60, ’70 şi ’80 construcţia de blocuri era ceva obişnuit, din 1990 şi până la jumătatea anilor 2000, în Oradea au fost ridicate abia câteva astfel de clădiri, populaţia căutând şi construind în special case.

După 2015, proiectele rezidenţiale cu blocuri de apartamente s-au înmulţit, astfel încât, anual, se finalizează circa o mie de unităţi.

Azi, în oraş se află în execuţie clădiri cu un total de 2.000 de apartamente. Cele mai multe blocuri au fost construite în ultimii ani pe strada Oneştilor din Ioşia, pe strada Ceyrat de lângă Universitate şi în cartierul Nufărul.

Parte a regenerării fostei platforme industriale Înfrăţirea, blocurile din strada Oneştilor, majoritatea deja finalizate, însumează 2.000 de apartamente. Fostul teren viran din strada Ceyrat, arteră construită în 2012, a fost mobilat cu 1.500 de apartamente, iar cartierul Nufărul "se îmbogăţeşte" şi el cu sute de apartamente.

Totodată, având în vedere cererea crescută, apar tot mai multe proiecte similare în zona centrală, în locul caselor vechi şi fără valoare arhitecturală, dar nu numai. Un nou cartier, cu peste 1800 de apartamente, este în dezvoltare şi între oraş şi Sânmartin, pe partea dreaptă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON