1956. După model sovietic
Primii 10-15 ani după cel de-Al Doilea Război Mondial au fost de refacere şi reorganizare. În anii ’50, în Oradea au fost dezvoltate fabricile existente, s-au modernizat străzi şi au fost amenajate spaţii de învăţământ şi culturale.
Fugind de cooperativizarea agricolă, mulţi ţărani s-au mutat în oraş. Cum numărul locuinţelor era prea mic, statul a investit, în anii respectivi, în construirea de case şi apartamente, în diferite zone ale urbei.
Primele blocuri construite în Oradea după război au fost cele din bulevardul Decebal nr. 29, strada Principatelor Unite nr. 26-28 şi strada Republicii nr. 51, acesta din urmă după stilul sovietic al clădirilor din cvartale. Blocul, cu două etaje şi încălzire cu sobe, a fost prevăzut cu două intrări în curte, cu portaluri în formă de arc.
În aceeaşi perioadă, respectiv 1956-1957, au mai fost construite blocurile cu un etaj din strada Ecaterina Teodoroiu şi Louis Pasteur, în total circa 190 de apartamente destinate muncitorilor şi funcţionarilor.
Fiindcă numărul lor era tot insuficient, către finalul anilor ’50 au mai fost ridicate blocurile cu trei etaje de pe strada Magheru, iar pe actuala stradă mareşal Averescu au fost construite apartamente pentru miliţieni.
2021. Blocuri noi peste tot
Dacă în anii ’60, ’70 şi ’80 construcţia de blocuri era ceva obişnuit, din 1990 şi până la jumătatea anilor 2000, în Oradea au fost ridicate abia câteva astfel de clădiri, populaţia căutând şi construind în special case.
După 2015, proiectele rezidenţiale cu blocuri de apartamente s-au înmulţit, astfel încât, anual, se finalizează circa o mie de unităţi.
Azi, în oraş se află în execuţie clădiri cu un total de 2.000 de apartamente. Cele mai multe blocuri au fost construite în ultimii ani pe strada Oneştilor din Ioşia, pe strada Ceyrat de lângă Universitate şi în cartierul Nufărul.
Parte a regenerării fostei platforme industriale Înfrăţirea, blocurile din strada Oneştilor, majoritatea deja finalizate, însumează 2.000 de apartamente. Fostul teren viran din strada Ceyrat, arteră construită în 2012, a fost mobilat cu 1.500 de apartamente, iar cartierul Nufărul "se îmbogăţeşte" şi el cu sute de apartamente.
Totodată, având în vedere cererea crescută, apar tot mai multe proiecte similare în zona centrală, în locul caselor vechi şi fără valoare arhitecturală, dar nu numai. Un nou cartier, cu peste 1800 de apartamente, este în dezvoltare şi între oraş şi Sânmartin, pe partea dreaptă.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.