URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 27 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am fost la deschiderea fabricii de anvelope Nokian Tyres, să văd cum arată o investiție de 650 milioane euro. Am vizitat linii de producție, unde se vede clar că gradul de automatizare este foarte ridicat. Fabrica are 10 hectare de clădiri și doar 500 de muncitori, adică 250 pe schimb. Practic, angajații au rolul de a supraveghea procesul de fabricație, iar o parte se ocupă de mentenanța instalațiilor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 August 2024, 13:45

O fetiță de 2 ani a rămas blocată într-o mașină, în fața unui supermarket din Oradea. Semnalul de alarmă tras de pompieri

O fetiță de 2 ani a rămas blocată într-o mașină, în fața unui supermarket din Oradea. Semnalul de alarmă tras de pompieri foto generic: Arhiva ISU Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La doar 8 zile după ce au fost nevoiți să spargă geamul unei mașini pentru a salva o fetiță de 1 an și jumătate, pompierii bihoreni au fost solicitați să intervină din nou, într-o situație asemănătoare. O altă copilă, de 2 ani și 5 luni, a rămas blocată tot într-un autoturism, tot în parcarea unui supermarket, de data aceasta Lidl, de pe Borșului.

S-a întâmplat joi seară, când, din informațiile BIHOREANULUI, mama fetiței ar fi mers la cumpărături, lâsând copila, cu tot cu chei, în mașină. Autoturismul s-a blocat, însă, astfel că la întoarcere, femeia nu a mai putut intra în vehicul.

„Mama fetiței a fost cea care a apelat numărul de urgență 112, în jurul orei 20.00, solicitând intervenția salvatorilor pentru evacuarea micuței blocate în autoturismul aflat în parcarea unui supermarket de pe strada Borșului din municipiul Oradea. La fața locului s-au deplasat în cel mai scurt timp, pompierii Detașamentului 1 Oradea cu o autospecială de descarcerare și un echipaj de pompieri paramedici cu o ambulanță tip B2. Pompierii au deblocat rapid mașina, redând micuța, în siguranță, mamei”, se arată într-un comunicat transmis de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Crișana al județului Bihor.

La fel ca în primul caz, petrecut la finalul lunii iulie, și fetița blocată joi a scăpat teafără, deși în perioada în care a stat singură se putea întâmpla o nenorocire.

„Din fericire, în ambele cazuri, micuții au fost teferi, însă niciun părinte nu ar trebui să-și expună copiii la astfel de situații”, atrage atenția ISU în comunicat.

De altfel, reprezentanții ISU revin cu recomandări pe această temă, pentru a preveni situațiile nedorite.

Le regăsiți integral mai jos:

În scopul prevenirii unor evenimente nedorite, care ar putea amenința sănătatea și viața copiilor, pompierii militari bihoreni recomandă părinților, bunicilor și tutorilor legali să-i supravegheze în permanență pe cei mici și să înlăture potențialele pericole.

În autoturism

Nu-i lăsați singuri în mașină și asigurați-vă că nu pot avea acces la lucrurile care ar putea constitui un pericol (obiecte mici, mărgele, medicamente, plastilină, monede, semințe, nasturi, bucăți de jucării etc.), întrucât ingestia corpilor străini este o obișnuință în rândul copiilor, cu precădere la cei cu vârste cuprinse intre 6 luni și 6 ani.

De asemenea, în cazul în care temperatura este ridicată, cei mici, lăsați singuri în mașină, pot suferi stări de dezhidratare acută, din cauza mecanismelor slabe de compensare de care dispun.

Acasă

Pentru eliminarea riscului de cădere de la înălțime a copilului:

- Închideți ferestrele în încăperile unde copilul are acces! Când aerisiți locuința, stați în preajma copilului sau utilizați sistemul de deschidere pe verticală a ferestrei;

- Nu amplasați în balcon sau lângă ferestre: mese, scaune, dulăpioare sau orice alte obiecte pe care copilul s-ar putea urca pentru a ajunge la fereastră sau pe marginea balconului deschis;

- Plasele pentru insecte de la ferestre se deschid foarte ușor, iar dacă cel mic/cea mică s-ar sprijini de plasă, ar cădea în afară, de aceea este important să respectați aceleași precauții ca în cazul ferestrelor fără plase de țânțari.

De asemenea, vă recomandăm:

- Păstrați în locuri inaccesibile copiilor: chibriturile, brichetele, aprinzătoare aragaz, substanțe toxice, soluții de curățat, medicamente etc.!

- Fixați o ușiță provizorie la scările din interiorul locuinței, atât în partea de sus, cât și în partea de jos!

- Asigurați-vă că toată mobila din casă și electrocasnicele mari sunt stabile și nu prezintă riscul de a cădea peste copil!

- Montați apărători la colțurile ascuțite ale mobilei!

- Depozitați obiectele ascuțite din casă și gospodărie, în locuri sigure unde cei mici nu au acces!

- Asigurați protecția prizelor din locuință, întrucât cei mici sunt tentați să introducă diferite obiecte în găurile prizelor și se pot electrocuta! Utilizați prize cu capace sau montați apărătoare pentru prize care pot fi găsite în magazinele de profil!

- Acoperiți cu capace grele fântâna și orice recipiente mari cu apă sau cu alte lichide, din casă sau din curte!

- Nu lăsați vase cu apă sau alte lichide ori mâncăruri fierbinți pe aragaz, podea, masă sau în alte locuri accesibile copiilor mici: în momentul în care le-ați luat de pe foc, puneți-le în locuri unde copilul nu ajunge.

Totodată, în scopul protejării copiilor dumneavoastră, este important să stabiliți reguli de siguranță și să-i învățați să le respecte, exersându-le împreună.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON