După Cseke Attila şi Ritli Ladislau, care au condus Ministerul Sănătăţii în guvernările Boc, UDMR Bihor mai dă un ministru, de data asta premierului Victor Ponta.
Propusă la şefia Ministerului Culturii şi ca vicepremier, fosta viceprimăriţă a Oradiei, Rozalia Biro, atinge apogeul unei cariere începute în urmă cu peste două decenii sub tutela liderului UDMR Bihor, Alexandru Kiss, care a promovat-o nu doar în politică, ci şi în afaceri.
Nr. 2
Lansat cu o săptămână înainte, zvonul că Rozalia Biro va ajunge ministru al Culturii şi vicepremier a fost oficializat joia trecută, când Consiliul Permanent al UDMR a nominalizat-o la propunerea preşedintelui Kelemen Hunor. O chestiune logică, a subliniat acesta, argumentând că fosta viceprimăriţă deţine din 2007 poziţia secundă în formaţiunea maghiară, cea de preşedinte al Consiliului Reprezentanţilor Unionali.
"Sunt obişnuită să iau decizii, să coordonez aplicarea şi să-mi asum consecinţele lor", a declarat Biro după anunţarea votului unanim dat în favoarea sa, adăugând că în noile sale funcţii va urmări respectarea cetăţeanului de către instituţii, dar şi a drepturilor minorităţilor.
Pupila lui Kiss
Promovarea consfinţeşte o carieră desfăşurată neîntrerupt sub îndrumarea liderului UDMR Bihor, Alexandru Kiss, despre care Biro mărturisea într-un interviu acordat BIHOREANULUI că îi este rudă, fiind soţul unei verişoare de gradul I.
Absolventă de Ştiinţe Economice la Cluj, promoţia 1989, Biro s-a născut la Târgu Mureş acum 49 de ani, iar în 1990 s-a mutat la Oradea chiar la insistenţele familiei Kiss. Relaţia de rudenie a fost dublată, de atunci, printr-una de afaceri, Biro devenind coacţionar şi administrator în numeroase firme comune: RCS (din care s-a dezvoltat ulterior RCS&RDS), Ştirea, Videovox, Softpartner, Alexis, Lancelot, Vetrolux, Biolact, Studio Lotus şi Bioland, toate derulând afaceri diverse, de la informatică la lactate şi de la presă la imobiliare.
Avere de top
Căsătorită cu medicul Biro Barna, convertit în afacerist cu terenuri, fosta viceprimăriţă a acumulat o avere impresionantă. Deţine patru terenuri intravilane (trei în Oradea, de 932 metri pătraţi, de 1.303 şi de 3.565 mp, şi unul de 757 mp în Cristuru Secuiesc - Harghita), un teren agricol de 6,94 hectare în Paleu, unul de 13,91 hectare în Haieu, plus cinci terenuri extravilane (totalizând aproape 27 hectare) în Sânmartin (Bihor), Văleni (Cluj) şi Vama Veche (Constanţa). De asemenea, are două case, una de locuit în Oradea (450 mp) şi una de vacanţă în Mureş (270 mp). Din averea declarată mai fac parte mobilier antic, tablouri şi bijuterii de 140.000 lei.
Biro nu deţine niciun depozit bancar de peste 5.000 euro, dar a împrumutat peste 520.000 lei mai multor firme la care e coacţionar, iar anul trecut a câştigat 64.512 lei de la Senat, 482 lei de la Universitatea Creştină Partium, unde predă, şi 40.581 lei dividende de la RDS&RCS.
Mereu în ascensiune
Rozalia Biro a intrat în UDMR în 1991, în 2000 în Consiliul Local, iar în 2002 a fost pusă viceprimar în locul lui Kapy Istvan, până în 2012 coordonând Direcţia Economică, Administraţia Imobiliară şi Administraţia Social Comunitară. A pledat constant pentru îmbunătăţirea serviciilor sociale, promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, dar şi ale minorităţii maghiare, încurajând, de pildă, înfiinţarea de şcoli şi chiar grădiniţe cu predare exclusiv în limba maghiară.
În primăvara lui 2012 a iniţiat, fără succes, o Hotărâre de Consiliu Local pentru inscripţionarea bilingvă a tuturor denumirilor de străzi din Oradea, ce prevedea între altele ca Piaţa Unirii să fie "tradusă" prin Szent Laszlo Ter, adică Piaţa Sf. Ladislau, după numele regelui maghiar.
Promovare cu "eliberare"
În 2010, ANI a acuzat-o pe Biro de conflict de interese deoarece în 2006, când era atât viceprimar, cât şi membru în conducerea Fundaţiei Partium, a aprobat închirierea fostei Biblioteci CFR (care încă nici nu era trecută în patrimoniul oraşului) către ONG-ul patronat de liderii UDMR Bihor. Deşi a dat ANI în judecată, Biro a pierdut, astfel că în 2012 DNA a început o anchetă împotriva sa, pentru abuz în funcţie. Ceea ce n-a oprit-o, totuşi, ca în acelaşi an să fie aleasă în Senat, după o candidatură "la sigur" în Colegiul 1 Marghita, cu populaţie majoritar maghiară.
Devenită senator, Biro a activat ca preşedinte al Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi, făcând demersuri pentru ca minorităţile să poată folosi limba maternă în toate instituţiile statului, precum şi în comisia pentru revizuirea Constituţiei, propunând eliminarea sintagmei "stat naţional" din primul articol al acesteia. "Să spui că eşti stat naţional în cazul în care 10% din populaţie e de altă naţionalitate, nu stă în picioare!", argumenta senatoarea.
Cât au contat aceste preocupări în nominalizarea sa, e greu de spus. Cert e că problemele penale i-au fost rezolvate subit, cu doar o săptămână înaintea reuniunii Consiliului Permanent al UDMR, când Parchetul General i-a clasat dosarul. În linişte, desigur, informaţia ieşind la iveală abia după ce Biro a fost propusă în Guvern. Poate tocmai pentru a nu avea nicio problemă la învestire...
"Propunerea "şefei organizaţiei de femei" a partidului într-o poziţie atât de importantă în stat denotă neseriozitatea cu care oficialii UDMR se raportează la alegătorii lor, demonstrează cât de mult ţin la comunitatea maghiară din Transilvania, cât de mult doresc succesul României şi locuitorilor ei. Atât Ardealul, cât şi România merită mai mult"
Laszlo Tokes
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.