URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Aprilie 2020, 09:09

Prima naştere în Spitalul Municipal din Oradea, exclusiv anti-Covid: un băiețel sănătos! O altă femeie, cu suspiciune, a născut acasă

Prima naştere în Spitalul Municipal din Oradea, exclusiv anti-Covid: un băiețel sănătos! O altă femeie, cu suspiciune, a născut acasă foto, generic: nypost.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Premieră în Spitalul Municipal din Oradea, devenit în urmă cu trei săptămâni unitate exclusiv pentru tratarea persoanelor confirmate sau suspecte de infectare cu coronavirus. În cursul zilei de joi, la secţia de Obstetrică special amenajată la etajul IX al clădirii din Rogerius a fost înregistrată prima naştere, care a avut loc în condiţii speciale.

„Mama este o femeie venită din izolare, care a stat 12 zile izolată la domiciliu. Naşterea a avut loc în condiţii speciale, cu o echipă de cadre medico-sanitare complet îmbrăcate în echipamente de protecţie, condusă de doctoriţa Diana Mocuța, de la Maternitate. Pruncul este un băieţel”, au informat sursele BIHOREANULUI.

Potrivit acestora, au fost supuşi testării atât lăuza, cât şi fătul, ambele rezultate ieşind negative. Femeia şi băieţelul nu vor fi, însă, externaţi decât după repetarea testului şi doar dacă şi a doua verificare va arăta că nu sunt infectaţi cu coronavirus. Bineînţeles, pacienta şi nou-născutul sunt într-un salon izolat.

Tot joi, la Spitalul Municipal din Oradea a fost internată şi o femeie care a născut spontan la domiciliu, tot un băieţel. „Este necesară curăţarea placentei. Ambii pacienţi vor fi supuşi şi ei testării, de două ori, iar dacă rezultatele vor fi negative vor putea fi externaţi”, a explicat o sursă a BIHOREANULUI.

Sursa afirmă că lăuza care născuse acasă a fost dusă la Municipal şi nu la Maternitate pentru că a fost considerată suspectă şi a nu se risca eventuala contaminare a Maternităţii în eventualitatea în care ar fi purtătoare de Covid.

Mai mulți diagnosticați

Tot în cursul zilei de joi, pe de altă parte, la laboratorul Spitalului Municipal au fost efectuate 190 teste, în cinci serii, pentru prelucrarea a câte 38 probe biologice. Acestea au dus la depistarea a 8 noi cazuri de persoane infectate cu coronavirus, dintre care 3 persoane se aflau deja în spital ca suspecţi, la secţia de Boli Infecţioase II, iar 5 în carantină.

De asemenea, alte 4 rezultate au fost şi ele pozitive, pentru persoane confirmate anterior şi internate în spital, pe secţia de Boli Infecţioase I.

Potrivit surselor BIHOREANULUI, vineri dimineaţă în Spitalul Municipal erau internate 74 persoane, din care 20 suspecte la secţia Infecţioase II, 25 la secţia Infecţioase I, 27 la Pneumologie şi 2 la ATI.

UPDATE: Două decese, deocamdată doar unul confirmat din cauza COVID-19

Pe de altă parte, însă, la Spitalul Municipal din Oradea au fost înregistrate şi două noi decese: o femeie din Batăr și un alt bărbat, din Salonta, internat în același spital, care, deocamdată, este doar suspect de coronavirus. În cazul celui din urmă, analizele nu au relevat, într-o primă etapă, prezența virusului.

Detalii în articolul:

O bihoreancă de 47 de ani diagnosticată cu coronavirus a murit la Spitalul Municipal din Oradea. Un alt bărbat decedat este suspect

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON