URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 19 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 August 2024, 13:15

Nedumerire: de ce biletele LOT din Oradea pot fi mai scumpe decât din Cluj?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un orădean interesat să zboare la finalul lunii septembrie din orașul natal la Londra, cu compania LOT Polish Airlines, a remarcat că biletele de pe aeroportul din Oradea pot fi mai scumpe, în perioada aleasă de el, decât cele de pe aeroportul din Cluj, cu aceeași companie.

„Nu înțeleg, de vreme ce sunt subvenționate”, spune bărbatul, în timp ce un oficial lămurește că, de fapt, autoritățile locale nu subvenționează cursele LOT, ale căror tarife le stabilește compania, ci acoperă eventualele pierderi.

„Care este sensul subvenționării?”

„Doresc să zbor la finalul lunii septembrie la Londra și observ că biletele de la Oradea (subvenționate) sunt semnificativ mai scumpe față de cele de la Cluj (aceeași companie, LOT)”, a scris un cititor BIHOREANULUI.

Potrivit acestuia, pentru un zbor Oradea - Londra - Oradea cu plecare pe 28 septembrie și retur pe 2 octombrie prețul era, săptămâna trecută, 273,07 euro, iar același bilet, pentru aceeași perioadă, dar din Cluj, era de 200,27 euro, așadar cu 27% mai ieftin.

„În condițiile în care acest zbor este subvenționat, nu înțeleg de ce biletele sunt semnificativ mai scumpe (n.r. - din Oradea) și care este sensul subvenționării acestor curse dacă prețurile de la Cluj sunt mai ieftine fără subvenție”, a arătat orădeanul, adăugând că și alții își pun aceeași întrebare.

„Nu subvenționăm prețul biletelor”

Contactat de BIHOREANUL, city managerul Mihai Jurca, membru în Consiliul de Administrație al Aeroportului din Oradea, afirmă că zborurile LOT Polish Airlines de pe acest aeroport au fost contractate de obligație de serviciu public obligatoriu (Public Service Obligation), iar „PSO funcționează în termeni de piață”.

„Principiul este că acoperim orice pierdere pe care o are compania. Nu ne putem implica în politica de prețuri, deoarece acest lucru ar duce la posibile costuri mai mari, din bani publici. Prețurile au în spate algoritmi, cu cât e mai căutat un zbor, cu atât este mai scump. Noi nu subvenționăm prețul biletelor, ci acoperim eventuale pierderi. Cu cât acestea sunt mai mici, cu atât autoritățile locale cheltuiesc mai puțin”, a spus Jurca.

Nu e subvenție, ci compensare

Potrivit contractului de serviciu public încheiat între CJ Bihor și LOT Polish Airlines la mijlocul lunii aprilie a acestui an, autoritatea județeană va compensa cursele pe această rută, la calculul compensării ținându-se cont de o marjă de profit de 5%, ceea ce înseamnă că dacă zborurile nu se susțin de la sine, efectuarea lor este sprijinită din bani publici.

„Compensația va fi calculată pe baza costurilor și veniturilor reale din operarea rutei. În acest scop, operatorul va ține o contabilitate separată detaliată pentru a permite calcularea costurilor și veniturilor”, se arată în contractul încheiat de cele două entități.

„Cu cât vor fi mai mulți pasageri, cu atât contribuția noastră va fi mai mică”, a subliniat și președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, în ședința în care aleșii județeni au aprobat încheierea contractului.

Așa numita compensație financiară maximă poate fi, în cei patru ani de valabilitate a contractului, de maximum 9,871 milioane euro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Se numeste concurenta
De la Cluj poți zbura în aceleași date mai ieftin și direct cu încă doua companii. De la Oradea nu. În rest, e de văzut gradul de umplere a celor 2 aeronave și abia apoi dat cu parul, nu de alta dar pt. Oradea ruta wav este colectoare de pasageri Pt. Multe alte destinații, nu doar Pt Londra.
Postat 20 August 2024, 09:05 de myke
viktoras micula
familia Micula dupa ce a obtinut juma de miliard de euro gratis de la statul roman nu face asemenea arogante sa arunce cu milioane de euro in stanga si in dreapta.
Postat 19 August 2024, 21:04 de florea
sa arunci aiurea milioane de euro ptr niste "pulime"care vrea sa zboare...
administratia PNL care ar trebui sa fie liberala,sa iubeasca capitalismul,eei ce fac ?arunca banii nostrii din taxe si impozite pe la polonezii LOT si rusii de la Hysky ca niste avioane sa zboare aproape goale saptamanal de la uarade si reetur.
Postat 19 August 2024, 21:02 de florea
Alt habarnist și balivernist e și acest Jurcă.
Compensarea unor costuri, care în acest caz ține de acoperirea unor diferențe ale gradului de ocupare ... tot subvenție este, conform regulilor Comisiei Europene în materie. Așa că ... marș, potaie birtineză la dicționar.
Postat 19 August 2024, 19:04 de KP
Pentru ca vrea profit SRL-ul lui Bolojan.
De ce parcarea e mai scumpa in Oradea ca in Viena? Sau de ex Timisoara e 3 lei in zona rosie, in Oradea 8 lei. Anual se dubleaza taxa de gunoi. Gigacaloria e cea mai scumpa, si cam totul e foarte scump in Oradea fara sa ofere nimic in schimb . Vorba lui Bolojan primaria trebuie sa fie ca un SRL, numai pe profit, spuse cel care si-a falimentat ABC-ul si magazinul ce-l avea. Asa e simplu cand obligi cetatenii sa plateasca, sa ii taxezi pana nu mai pot doar ca poti se detii monopol, fara sa oferi nimic in schimb , nici umbra, nici bude publice, si cismele, nimic, doar platiti sa aiba gasca bani de betoane
Postat 19 August 2024, 15:58 de Petre93
@ Mihaita
Bihorenii platesc megalomania d-lui Bolojan, "cel mai harnic diantre paminteni"! En plus ei sint de accord caci le-au revotat nu demult, in cunostinta de cauza. Apoi de ce nu ? La citi bani se invirt in Bihor....
Postat 19 August 2024, 15:54 de Piranda
Ca se poate
Trebuie platita propaganda si prostita prostimea care crede ca Oradea e nr 1. E nr 1 la prosti pe km patrat, si votanti
Postat 19 August 2024, 14:48 de Mihaita
ne explica ingustu cum se sifoneaza banii
"Așa numita compensație financiară maximă poate fi, în cei patru ani de valabilitate a contractului, de maximum 9,871 milioane euro." 10 milioane de euro din banii bihorenilor dati la polonezi gra5tis. iarpretul e.mai mare ptr oradea e ptr ca nu au calatori avioanele zboara uneori cu 20 de calatori de la oradea.r
Postat 19 August 2024, 13:34 de florea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4657 RON
  • 1 EUR = 4.9746 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON