URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 27 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am fost la deschiderea fabricii de anvelope Nokian Tyres, să văd cum arată o investiție de 650 milioane euro. Am vizitat linii de producție, unde se vede clar că gradul de automatizare este foarte ridicat. Fabrica are 10 hectare de clădiri și doar 500 de muncitori, adică 250 pe schimb. Practic, angajații au rolul de a supraveghea procesul de fabricație, iar o parte se ocupă de mentenanța instalațiilor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Septembrie 2024, 07:59

Nebunie la Parchet: Prim-procurorul Ioan Bene, suspendat și trimis la control psihiatric după ce și-a șocat șefii și colegii cu mesaje și comportamente ciudate

Nebunie la Parchet: Prim-procurorul Ioan Bene, suspendat și trimis la control psihiatric după ce și-a șocat șefii și colegii cu mesaje și comportamente ciudate CE VREMURI... Nu, nu e o poză cu „băieți răi”. În prim-plan este prim-procurorul Salontei, proaspăt suspendat din funcție, Ioan Bene (foto stânga jos), împreună cu nişte prieteni, la o petrecere, pe vremea când era doar magistrat stagiar şi fără griji. Acum, însă, e nu doar cu „mafioţi” pe cap, ci și cu Inspecția judiciară pe urme... (foto: Facebook)
Nebunie la Parchet: Prim-procurorul Ioan Bene, suspendat și trimis la control psihiatric după ce și-a șocat șefii și colegii cu mesaje și comportamente ciudate LA LUCRU. În timp ce colegii sunt de părere că a pierdut contactul cu realitatea, Ioan Bene (foto) se declară sănătos. Suspendat doar din funcţia de prim-procuror al Parchetului Salonta (fundal), nu şi din magistratură, până când specialiştii vor stabili dacă are sau nu o problemă medicală, el continuă să lucreze, ca oricare alt anchetator
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În urmă cu o lună, a fost trimis în faţa unei comisii psihiatrice, iar zilele trecute a fost şi suspendat din funcţia de conducere. Este vorba despre şeful Parchetului de pe lângă Judecătoria Salonta, procurorul Ioan Bene (33 de ani), acuzat de comportament iraţional şi conduită necorespunzătoare de mai mulți şefi şi colegi pe care ba i-a „bombardat” cu mesaje belicoase, ba a încercat să-i pună cap în cap, ba le-a cerut demisia...

Procurorul Bene susţine, însă, că toate acuzele sunt nefondate, iar el ar fi victima unui complot orchestrat de grupuri infracţionale care au mers până acolo încât i-au „plantat” o poliţistă ca să-i fie iubită. Toți acești dușmani i-au „furat” apoi fişierele din telefon şi au tocmit bătăuşi care l-au agresat, noaptea, într-o speluncă...

Procuror cu rezultate

Fost IT-ist, intrat în magistratură în urmă cu aproape 9 ani, Ioan Bene a ajuns la Parchetul de pe lângă Judecătoria Salonta în 2019, întâi ca simplu procuror, după o vreme şef cu delegaţie, iar în final, din ianuarie acest an, ca prim-procuror, numit în urma unui concurs.

Și-a clădit faima unui profesionist dedicat meseriei. „A fost unul dintre puţinii anchetatori cu care s-a putut lucra. Puteam să-l sunăm ziua, noaptea, ne răspundea la telefon”, a relatat BIHOREANULUI unul dintre poliţiştii din zonă, povestind cum Bene a reuşit să reducă faptele de violenţă şi agresiuni asupra minorilor, femeilor sau poliţiştilor, dând „lovituri” importante şi reţelelor de trafic cu ţigări.

Anul trecut, de pildă, în timp ce parchetele Marghita şi Aleşd au înregistrat doar câte 3 arestări, iar cel din Beiuş 5, procurorii din Salonta - la acea vreme, doar Bene și un coleg - au trimis în arest preventiv 23 de persoane. Tot Parchetul salontan a pornit, în 2023, cea mai amplă investigaţie pentru suspiciuni de braconaj, deocamdată nefinalizată, împotriva unei reţele de 17 persoane, între care şi afaceriști locali, anchetatorii ridicând în urma unor percheziţii 103 trofee, din mai multe specii de animale, inclusiv de urs, 48 de arme și mii de elemente de muniție.

De numele procurorilor din Salonta se leagă şi un mega-dosar vizând contrabanda cu ţigări ucrainene, dosar care se află deja în faţa judecătorilor, având ca inculpaţi patru salontani acuzaţi că au deţinut şi transportat ilegal peste 729.000 de ţigarete nemarcate.

Concediu prelungit

Tot anul trecut au debutat şi problemele prim-procurorului Ioan Bene. În condiţiile în care unitatea pe care o conducea, pe atunci cu delegaţie, a rămas doar cu doi anchetatori, iar de la 1 decembrie 2023 numai cu Bene singur, acesta şi-a vărsat supărarea pe grupul de WhatsApp al procurorilor din judeţ.

În mesajul ajuns atunci şi în posesia BIHOREANULUI, magistratul atenţiona că a fost lăsat singur într-un parchet cu o încărcătură mare de dosare şi de procese, ameninţând chiar şi cu reclamaţii. „Îmi rezerv dreptul să apelez şi la alte organe ale statului, pentru a identifica adevăratele motive pentru care nu sunt lăsat să îmi desfăşor normal activitatea”, a scris procurorul.

În final, Bene a ajuns în spital, atât pentru o intervenţie chirurgicală, cât şi din pricina depresiei, având la bază stresul. S-a întors la lucru după mai bine de 6 luni, în vara acestui an, însă aparent nevindecat, după cum şi-au dat seama atât colegii, cât şi şefii. Procurorul ba le trimitea zi-noapte mesaje aiuristice sau jignitoare, ba le cerea demisia, ca apoi să îşi ceară scuze şi să încerce să-i manipuleze cu fel şi fel de minciuni, întorcându-i pe unii împotriva celorlalți.

„Spionat” de iubită, atacat la crâșmă

Printre victime, după cum a aflat BIHOREANUL, se numără şi fosta iubită a magistratului, o poliţistă din Oradea. Femeia a avut cu procurorul o relaţie de doar câteva săptămâni, după care l-a părăsit. Însă despărţirea a fost cu scandal, căci Bene a agasat-o cu apeluri şi mesaje nocturne, motiv pentru care aceasta a ajuns să-l reclame pentru hărţuire, obţinând de la Judecătoria Oradea şi un ordin de protecţie împotriva lui pentru 20 zile, ordin anulat, în final, la Tribunalul Bihor.

Bene pretinde, în schimb, că femeia, pe care a cunoscut-o la o nuntă, i-ar fi fost „plantată” de grupuri infracţionale şi i-a sustras peste 620.000 de fişiere cu mesaje şi documente din telefonul mobil. Ca atare a şi denunţat-o la DIICOT, cerând să fie anchetată pentru infracţiuni cibernetice.

Şi asta nu e tot! Magistratul este convins că e filat, că are aparatură tehnică în apartament, ba chiar infractorii au mers până acolo încât l-au urmărit şi la Aninoasa, unde a însoţit într-un weekend o echipă de arcaşi minori la un concurs, acest sport fiind un hobby al său.

Aflat într-un local, Bene s-a ales cu o bătaie din partea unor petrecăreţi, despre care el susţine, însă, că ar fi fost plătiţi să-l agreseze. Şi nu oricum, căci oamenii l-ar fi drogat, l-au lipsit de libertate şi l-au lovit ca să-l convingă să renunţe la anchetele sensibile. „Le-am spus că mai bine îmi tai gâtul”, le-a povestit procurorul apropiaților.


LA LUCRU. În timp ce colegii sunt de părere că a pierdut contactul cu realitatea, Ioan Bene (foto) se declară sănătos. Suspendat doar din funcţia de prim-procuror al Parchetului Salonta (fundal), nu şi din magistratură, până când specialiştii vor stabili dacă are sau nu o problemă medicală, el continuă să lucreze, ca oricare alt anchetator

Pârât la CSM

Îngrijoraţi de manifestările lui, şefii procurorului i-au recomandat să apeleze la ajutor medical. Nu de alta, dar starea sa psihică putea afecta anchetele şi putea pune la îndoială legalitatea deciziilor pe care le lua. Bene a refuzat. În final, de nevoie, în august, conducerea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea a sesizat Secţia pentru procurori a CSM.

Urmarea? Pe 28 august, constatând că există indicii că procurorul bihorean ar suferi de o boală psihică, CSM a decis ca Ioan Bene să fie trimis în fața unei comisii de specialitate care, după cum a aflat BIHOREANUL, se va întruni pe 4 octombrie.

În paralel, printr-o altă sesizare, la care au ataşat şi documente doveditoare, şefii Parchetului Curţii au mers mai departe și i-au imputat prim-procurorului Bene „exercitarea necorespunzătoare a atribuțiilor manageriale”, „conduita necorespunzătoare manifestată în exercitarea prerogativelor funcției, nesoluționarea unor plângeri împotriva soluțiilor de clasare în termenul de soluționare și lipsa coordonării suficiente a procurorilor din subordine, cărora nu le-au fost stabilite în mod clar atribuțiile și sarcinile atât în ceea ce privește activitatea de urmărire penală, cât și în ceea ce privește activitatea judiciară”.

De asemenea, lui Bene i se reproşează şi „comunicarea defectuoasă” cu procurorii din cadrul Parchetului și „comportamentul necorespunzător” față de prim-procuroarea Parchetului Bihor, Bianca Vulcan, şi adjuncta sa, Ramona Filip, aspecte despre care reprezentanţii acestui parchet refuză să discute.

Va urma...

Cea din urmă sesizare a fost luată în discuţia Secţiei pentru procurori a CSM pe 10 septembrie, când s-a decis ca procurorul să fie suspendat din funcția de conducere, începând cu data de 11 septembrie, dar și declanșarea procedurii de revocare a lui Ioan Bene din funcția de prim-procuror. Totodată, urmează să fie sesizată Inspecția Judiciară, „în vederea efectuării verificărilor cu privire la aspectele semnalate”.

Controlul va viza activitatea managerială a lui Bene, anchetele derulate, dar şi reclamaţiile înregistrate la adresa sa de către colegi şi şefi. Nici magistratul nu se lasă, însă: săptămâna trecută, pe 18 septembrie, a contestat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie hotărârea CSM prin care a fost suspendat din funcţie, ca neîntemeiată. Așadar, „nebunia” continuă...


LA MÂNA COMISIEI
Expertizat la Bucureşti

Potrivit CSM, în situaţia în care există indicii că un procuror suferă de o boală psihică, expertiza medicală de specialitate se efectuează de Comisia organizată la nivelul Spitalului „Prof. Dr. Constantin Angelescu” Bucureşti, pe baza unei metodologii şi a unui barem strict.

Comisia hotărăşte dacă persoana examinată este „aptă” sau „inaptă” pentru exercitarea funcţiei. În cazul în care concluzia este de „inapt”, comisia va recomanda CSM suspendarea din funcţia de procuror a persoanei, va stabili un plan terapeutic şi modul de urmărire a implementării acestuia, iar la sfârşitul tratamentului persoana va fi reevaluată. Expertiza poate fi contestată în termen de 15 zile, situaţie în care comisia reverifică raportul de evaluare şi emite o hotărâre în termen de 30 de zile.

Dacă procurorul este considerat inapt şi la sfârşitul tratamentului, acesta are dreptul la pensie de invaliditate, în cuantum de 80% din pensia de serviciu.


DREPTUL LA REPLICĂ
Procurorul Bene: „Conduită irațională, pentru care mi-am prezentat scuze”

După dezvăluirile din ediția tipărită a BIHOREANULUI, procurorul Ioan Bene a ţinut să aducă anumite precizări legate de informaţiile publicate.

În documentul transmis, acesta susţine că starea sa precară de sănătate a fost generată “și de deficiențele absurde de personal, PJ Salonta funcționând multiple luni cu un singur procuror, mai mult bolnav decât sănătos, subsemnatul”.

Magistratul pretinde că atitudinea iraţională care i se impută și pentru care și-a cerut scuze a fost, de fapt, o reacţie adversă la un tratament greşit care i s-a administrat după ce a fost diagnosticat cu “reacţie acută la stres”, medicamentaţie la care a renunţat din 20 august, acest an.

Cu privire la conflictul cu fosta iubită, poliţistă, Bene ţine să precizeze că nu femeia, ci el a pus capăt relaţiei, după ce a descoperit că aceasta i-ar fi şters peste 600.000 de fișiere din telefon, unele date vizând “date sensibile din dosarele penale instrumentate, tactici de anchetă”.

Magistratul este în continuare convins că e “victima unui kompromat cu iz infracțional, printre prezumtivii participanți regăsindu-se și actuali funcționari cu statut special”, dar şi cercurile lor apropiate, nemulţumite de anchetele Parchetului Salonta, referindu-se explicit la patru cauze, care privesc fapte de contrabandă în formă agravată şi braconaj.

În precizările transmise - alături de care procurorul a atașat și o serie de alte documente, corespondență și imagini care să îi confirme susținerile - Ioan Bene şi-a arătat nemulţumirea şi faţă de atitudinea şefilor săi care au pornit demersurile pentru înlăturarea sa din funcţia de conducere.

Citiți, mai jos, precizările trimise de procurorul Ioan Bene BIHOREANULUI:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Primul instrument al sistemului...
..este cel psihologic, atât la propriu cât și din punct de vedere al discreditării. Sunt unele persoane care sunt atacate / abuzate profesional în 2-3 ani cât alții în 10 vieți. Motivul: ești o piedică împotriva intereselor lor de grup. Au fost vremuri, și nu vb de 2023-2024, când unii vameși, nu departe de Oradea se auzea că făceau peste 3000 Euro pe ZI, când salariul minim net pe economie era de vreo 1000 lei pe LUNĂ. Despre ce vb? Ați auzit de vreo condamnare făcută în perioada prescripției? Ceva confiscări? Nu cred. Nu doar în Bihor, în țară? Se învârt grămezi de bani și multă lume se murdărește când e vb de bani. Alții se murdăresc în destrăbălare, chefuri etc. Angajații îi colectează pentru șefi și șefii pt șefii mai mari. În instituții se fac bisericuțe, cei corecți îi numeri pe degete. După ani buni realizează că degeaba vrei să te implici mai mult și sa-ți faci treaba că nu vei schimba nimic, așa că vor lucra la relanti. Și de ce să te implici să schimbi ceva, că românii vor vota același PSD+PNL+UDMR+USR? Are rost agitația? Te faci că nu vezi și lunar mergi la bancomat. Toată lumea e astfel fericită. Cam asta e situația la nivel de țară.
Postat 24 Septembrie 2024, 13:48 de georgemarian
CaraCrATIȚA Bihoreană
Da foarte interesant, posibil să mai clacheze omul, dacă are prea multe de gestionat. Nimeni nu e de fier. Dar pentru orice eventualitate, ar fi bine să nu mai aibă omul încredere în absolut NIMENI, privind alimentația și să înceteze orice TRATAMENT categoric în următoarea perioadă. Chiar dacă și NEÂNCREDEREA în NIMENI, ar putea fi considerată tot o problemă psihică. Și chiar apa ar putea să îi fie dată contaminată.
Postat 24 Septembrie 2024, 13:44 de Impaciuitorul
deci printre cei mai buni procurori...
...dar subit, imediat ce baga la puscarie niste bogatasi si "oameni de afaceri", are probleme !? Ia sa vedem: "Și-a clădit faima unui profesionist dedicat meseriei. „A fost unul dintre puţinii anchetatori cu care s-a putut lucra. Puteam să-l sunăm ziua, noaptea, ne răspundea la telefon”, a relatat BIHOREANULUI unul dintre poliţiştii din zonă, povestind cum Bene a reuşit să reducă faptele de violenţă şi agresiuni asupra minorilor, femeilor sau poliţiştilor, dând „lovituri” importante şi reţelelor de trafic cu ţigări. Marghita şi Aleşd au 3 arestări, iar Bene la Salonta - 23 ! ... a pornit, în 2023, cea mai amplă investigaţie pentru suspiciuni de braconaj împotriva unei reţele de 17 persoane, între care şi afaceriști locali, anchetatorii ridicând în urma unor percheziţii 103 trofee, din mai multe specii de animale, inclusiv de urs, 48 de arme și mii de elemente de muniție. Plus mega-dosar vizând contrabanda cu ţigări ucrainene..." - bai nene, voua nu vi se pare ca omul chiar nu e nebun ? :) Desi, cine stie, "oamenii de afaceri" poate vor reusi sa mitu..... vaaaai, nu, ne cerem scuze, sa convinga comisia ca procurorul chiar nu-i lasa in pace si trebuie pensionat ca nu ia pastilele care l-ar face mai docil si mai... cooperant cu braconierii, caontrabandistii etc. :D Pe bune !?
Postat 24 Septembrie 2024, 11:55 de topograf
Subscriu la comentul de jos...
Printre puțini care își făceau datoria onest, probabil de aceia l-au lăsat singur și vor să-l distruga....
Postat 24 Septembrie 2024, 11:52 de sss
L-a invins sitemul
Coruptia ce porneste de sus in jos in sistemul juridic a eliminat un element nealiniat structurilor mafiote.
Postat 24 Septembrie 2024, 09:14 de CivisUlpianum
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON