URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 27 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am fost la deschiderea fabricii de anvelope Nokian Tyres, să văd cum arată o investiție de 650 milioane euro. Am vizitat linii de producție, unde se vede clar că gradul de automatizare este foarte ridicat. Fabrica are 10 hectare de clădiri și doar 500 de muncitori, adică 250 pe schimb. Practic, angajații au rolul de a supraveghea procesul de fabricație, iar o parte se ocupă de mentenanța instalațiilor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 August 2024, 14:35

În această lună începe amplasarea eco-insulelor în Oradea. Lista completă a locurilor unde vor fi montate (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În luna august, în Oradea va începe amplasarea a 275 de insule ecologice digitalizate care vor înlocui o parte dintre incintele metalice în care se colectează deșeurile de la blocuri.

În acest context, la Primăria Oradea s-a organizat zilele trecute o întâlnire cu reprezentanții asociațiilor de proprietari din cartierul Rogerius, care au fost instruiți cum vor trebui să le folosească.

Detaliile tehnice referitoare la aceste incinte digitalizate au fost oferite de reprezentanții Direcției Tehnice și ai firmei care livrează aceste insule în Oradea, Europlast România SRL.

„Directorul adjunct Adina Popa a explicat celor prezenți importanța și principalele avantaje ale insulelor ecologice, unul dintre ele fiind pregătirea implementării instrumentului „plătești pentru cât arunci” pentru zona de blocuri, precum și faptul că aceste insule vor contribui în mare măsură la conștientizarea populației asupra importanței colectării selective”, se arată într-o informare trimisă ulterior de reprezentanții Primăriei Oradea. 

Reprezentanților asociației li s-a prezentat un sistem cu eco-insule, amplasat ca model în curtea Primăriei. „Aceste eco-insule sunt compuse din 5 module închise, pentru fracțiile: plastic/metal, hârtie/carton, sticlă, biodegradabil și rezidual. Aceste module vor putea fi deschise cu cardul sau/și cu telefonul mobil de către cetățenii arondați din zona de proximitate”, se mai arată în comunicat. 

Municipalitatea arată că insulele ecologice vor reprezentanta o îmbunătățire față de vechile țarcuri, vor reduce mirosul, vor constrânge accesul altor persoane de locuitorii zonei și, totodată, vor contribui la reducerea contaminării fracțiilor de deșeuri reciclabile.

De asemenea, modulele sunt dotate cu senzori de umplere, care vor fi monitorizați de operatorul de salubritate.

Achiziția insulelor este finanțată prin PNRR. 

„Primele platforme destinate primelor locații au fost montate deja în luna iulie, în cartierul Rogerius. Locațiile insulelor ecologice digitalizate care vor deservi asociațiile de proprietari se găsesc cu preponderență pe actualele amplasamente cu incinte metalice pentru depozitarea deșeurilor menajere. Lucrările de amenajare prevăd operațiuni precum extinderea sau nivelarea platformelor existente unde este cazul, crearea rampelor pentru golirea containerelor de deșeuri”, mai arată reprezentanții Primăăriei. 

Un sistem cu 5 eco-insule va deservi circa 200 de utilizatori. 

Municipalitatea a făcut publică lista cu locurile în care vor fi amplasate cele 275 de eco-insule, în zone ca Nufărul, Cantemir, Velența, Dacia-Decebal, Rogerius, Ioșia și centru. 

În perioada următoare vor fi distribuite și cardurile de acces pentru eco-insule,  câte unul pentru fiecare apartament arondat. „Distribuția acestor carduri, pe care asociațiile de proprietari le vor primi împreună cu broșura conținând instrucțiuni de folosire, se va face prin intermediul Compartimentului de Monitorizare Servicii de Salubritate din cadrul Primăriei Oradea”, se menționează în comunicat.

Montarea noilor insule va fi gata până la finalul anului, estimează reprezentanții municipalității.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Completare pentru birtinezi.
Dacă tot vă lăudați cu un sistem de care v-ați bătut joc din 2008 încoace, ar fi momentul ca SMID să reflecte realitatea. Iar un dintre realități este că sacii (galbeni, albaștri și negri) trebuie să îmbrace complet marginea pubelelor standar de 60 sau 120 litri. Or, sacii de la RER și AVE sunt niște mizerii, pentru că au deschiderea la doar jumătate cât ar trebui. Cu alte cuvinte, birtinezilor de la Ecolect, ar fi timpul să impuneți prin regulamentul existent, ca sacii de colectare să fie mai largi, cu circumferința mai mare în partea superioară, ca să petreacă capacul pubelelor peste marginea acestora. Un lucru simplu nu sunteți în stare să gândiți cap-coadă, dar voi sunteți deja cu mintea în metaversul insular al digitalizării ecologiei locale.
Postat 04 August 2024, 10:50 de KP
Director adjunct Adina Popa ...
... o altă habarnistă cu școala generală făcută la fără frecvență sau seral. Sintagma "plătești cât arunci" este o abureală. "Cât" înseamnă "cantitate" ... iar aceasta se măsoară la cântar, în nu la numărul de pungi, saci și săculeți, unul mai mic și altul mai mare. O cântărire corectă, pentru a respecta principiul enunțat, înseamnă volum/greutate (mc/kg), care se poate face doar la nivelul capacității volumetrice a containerului sau pubelei golite, raportate la tonă sau chiar kilogram când este vorba de colectarea de tip individual, la case. Așadar, sintagma "plătești cât arunci" este o vorbă goală, rostită de habarniști.
Postat 04 August 2024, 10:39 de KP
Bani aruncati
Poate sa puna orice pubele containere ca mentalitatea nu se schimba la noi !! Pana nu se arunca selectiv (ca la noi nu se poate) nici nu vorbesc ca se arunca langa tomberon Da ce conteaza ca mai scumpeste transportul gunoiului !
Postat 03 August 2024, 15:50 de Otello
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON