URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Februarie 2019, 09:00

Moştenire otrăvitoare: La marginea Oradiei zac cantităţi uriaşe de deşeuri periculoase, abandonate din anii de glorie ai fabricilor Alumina şi Sinteza

Moştenire otrăvitoare: La marginea Oradiei zac cantităţi uriaşe de deşeuri periculoase, abandonate din anii de glorie ai fabricilor Alumina şi Sinteza CA PE MARTE. Haldele de şlam ale fostei fabrici Alumina, întinse pe aproape 80 hectare de teren în Calea Borşului, au un aspect roşiatic, ca într-un film SF, cu decorul pe planeta Marte...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De zeci de ani, la marginea de vest a Oradiei zac mormane uriaşe cu reziduuri periculoase, rămase în urma producţiei care odinioară duduia la fabricile Alumina şi Sinteza.

Ani la rândul, proprietarii şi autorităţile şi-au pasat problema ecologizării siturilor contaminate. România a fost condamnată de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene tocmai pentru că a ignorat acest pericol pentru cetăţeni, astfel că acum se caută, din nou, soluţii pentru curăţarea resturilor toxice.

Ce-a rămas din Alumina...

În 1965, la câţiva kilometri înaintea graniţei cu Ungaria, se înfiinţa fabrica Alumina, care avea să devină o perlă a industriei comuniste din Oradea şi nu numai. Întreprinderea a fost singura din toată Europa unde s-a produs alumina tabulară, un "produs vedetă", caracterizat printr-o puritate chimică ridicată şi o rezistenţă mare la şocul termic. După 1989, Alumina Oradea a fost privatizată, devenind Cemtrade, şi a fost cumpărată de concernul rus Ruskii Alumini. Dar fabrica n-a fost resuscitată, ci dimpotrivă: în 2014, ruşii au dărâmat toate construcţiile şi instalaţiile, scopul lor fiind acela de a-şi anihila concurenţa...

În urma fabricii a rămas un teren viran, încă nefolosit, precum şi aproape 80 de hectare care ameninţă în permanenţă sănătatea orădenilor. Aşa numitele halde de şlam, patru la număr, erau terenurile unde Alumina îşi arunca amestecul solid de apă cu particule fine de substanţe minerale în suspensie, provenit din instalaţiile de prelucrare a aluminei. Unii specialişti au afirmat de-a lungul anilor că zgurile alcaline şi şlamul roşiatic de aici sunt cea mai mare sursă de poluare pentru oraş: pe de o parte pentru că s-au infiltrat poluând deopotrivă solul şi apa, pe de altă parte fiindcă vântul ridică particule de pulberi caustice şi le poartă deasupra oraşului, direct în plămânii orădenilor.

Pe banii cui?

Ani la rând, problema haldelor de şlam a fost un "cartof fierbinte" pentru autorităţile româneşti, pentru că în contractul de privatizare nu s-a specificat cine este responsabil cu ecologizarea haldelor de şlam. Firma Cemtrade a pretins că sarcina trebuie să revină Statului Român, deoarece cea mai mare parte a şlamului s-a adunat în anii comunismului.

Între timp, haldele au fost vândute. Mai precis, halda C0, întinsă pe o suprafaţă de peste 40 de hectare, aparţine acum societăţii Fibrocim, care mai administrează un depozit de azbest lângă Aleşd şi care acum se judecă cu Statul Român pentru obligativitatea ecologizării şlamului roşu. La nivel declarativ, reprezentanţii societăţii s-au arătat dispuşi să realizeze ecologizarea, dar cu condiţia să obţină suma necesară, circa 10 milioane de euro, din fonduri europene.

Celelalte trei halde, întinse pe 38 de hectare, au fost cumpărate succesiv de firma Ingens, înfiinţată în Sântandrei de doi moldoveni, Ruslan şi Boris Coltun, iar apoi de societatea Adevex, aparţinând aceluiaşi Boris Coltun. În martie 2018, Agenţia de Protecţia Mediului Bihor a stabilit obligaţiile de mediu pentru proprietar, care chiar luna viitoare trebuie să prezinte un plan de închidere a haldelor şi de ecologizare a deşeurilor periculoase. Pe lista APM Bihor se mai prevede că Adevex trebuie să înceapă ecologizarea cel târziu în aprilie 2020, iar până în 2021 să o finalizeze.

Poluanţi chimici

Tot pe Calea Borşului mai zace un alt depozit uriaş de gunoaie toxice. Pe o suprafaţă de 17 hectare sunt împrăştiate nămoluri cu şlamuri, cianuri, fenoli, metale grele, pesticide şi alţi compuşi halogenaţi, toate substanţe extrem de nocive pe care le-a folosit întreprinderea Sinteza la fabricarea produselor chimice. O parte din reziduuri datează încă din anul 1905, când la Oradea s-a înfiinţat fabrica de produse chimice Aurora, prima de acest gen din oraş.

În 2006, APM Bihor a interzis fabricii Sinteza (cu o activitate mult redusă faţă de acum trei decenii) să mai depună alte deşeuri şi a cerut întocmirea unui plan de închidere şi ecologizare. Acest plan a fost depus de compania controlată de Tibor Tincău în mai 2017, dar şi atunci incomplet. Specialiştii de mediu au cerut completări, care deocamdată nu au fost făcute, astfel că încă nu s-au impus termene clare pentru ecologizarea depozitelor.

Autorităţile europene stau şi ele cu ochii pe cele două situri contaminate, aflate pe lista depozitelor de deşeuri pentru a căror neecologizare România a fost condamnată de Curtea de Justiţie a UE şi obligată să găsească urgent remedii. Dacă nu de grijă, măcar de ruşine sau de teama amenzilor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
ili3 & scortosul
Nu primăria Oradea a vândut ALUMINA . Guvernul a făcut-o, el sa se ocupe. Nu primăria Brașov sau CJ Brașov au vândut ARO. Năstase sa se ocupe de ecologizare.
Postat 02 Februarie 2019, 23:55 de Sandu1206
@Sandu
Dupa unii primasul orasului are doar "treaba" de a cheltui taxele si impozitele luate de la cetatenii orasului. Macar partial aceste surse de poluare agresiva se afla in intravilanul orasului Oradea. Ce treaba ae el cu ceea ce se afla in intravilan? Nu stiu. Tu stii?
Postat 02 Februarie 2019, 10:08 de scortosul
@sandu_lache
A zi @pinonel, n are nicio treabă, el e aleșdan, orădenilor doar le suge seva, adică îi parazitează!
Postat 01 Februarie 2019, 15:34 de ili3
Pinonel
Ce treabă are primarul?
Postat 01 Februarie 2019, 11:44 de Sandu1206
@scortosul
Asa intelege intaiul fiu al urbei sa rezolve pericolul de contaminare pt. oradeni, facand naveta? Sa scapa el, pe populeni da-i in ...
Postat 01 Februarie 2019, 11:27 de pinonel
Cred ....
Cred ca ar trebui sesizat DNA pentru lipsa de actiune, pentru crima impotriva cetateanului, pentru crima imoptriva umanitatii(caci asta reprezinta poluarea agresiva voita)prin atitudinea partinitoare. Nu poate sa isi justifice munca cu amenzi de 100-200 de lei date unor firme multinationale care la vanzarea/lichidarea activitatii au incasat sude de milioane!!! O mare miselie bugetara. In spatele dezastrului national satu zeci de semnaturi ale bugetarilor supra dimensionati si supra renumerati.
Postat 01 Februarie 2019, 09:53 de scortosul
Bugetarii de la mediu
Tot sistemul bugetar supra dimensionat si supra renumerat poarta toata vina. Eu daca vreu sa imi construiesc o casa de locuit asta bugetari de la mediu ma taxeaza cu cateva sute de lei pentru aviz de mediu fara de care nu pot construe, o simpla casa de locuit. Unde au fost astia supra dimensionati si supra renumerati cand s-au obtinut avizele de demolare a unitatilor poluante, unde au fost atunci cand nu s-au luat masuri obligatorii impotriva celor care nu si-au respectat obligatiile contractuale? Le-au tot dat cate o amenda de 100 lei asa de fatada si ne-au lasat rusii si pmo cu mizeria sa ne-o bagam in plamani! O mizerie generalizata sistemul bugetar care taxeaxa si penalizeaza doar amarastenii fara "spate"!
Postat 01 Februarie 2019, 09:48 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON