Ediţia a cincea a competiţiei CanSat România a fost câştigată de o echipă de liceeni din Oradea, care a construit cel mai bun satelit funcţional, mic cât o cutie de suc.
Este vorba de echipa clubului CoderDojo, coordonată de profesorul şi mentorul Daniel Erzse, care a câştigat astfel dreptul de a participa la finala europeană a competiţiei, aceasta urmând să aibă loc în perioada 24-28 iunie, în Italia, sub egida Agenţiei Spaţiale Europene.
Membrii echipei sunt în căutarea unor sponsori care să-i ajute să poată participa la finala europeană.
Finala CanSat România (organizată de Biroul European de Resurse pentru Educaţie Spaţială în parteneriat cu Agenţia Spaţială Română şi Ministerul Educaţiei Naţionale) a avut loc în perioada 22-25 aprilie şi a fost găzduită de către Universitatea de Vest din Timişoara, proba practică fiind organizată la aeroportul "Max Ausnit" din Caransebeş.
La eveniment au mai participat echipe din oraşe precum Bucureşti, Craiova, Arad, Timişoara şi Constanţa.
Echipa orădeană a fost formată din Victor Georgieş, Andreea Brad, Nicholas Pendea, Andrei Covaci, Alexandru Slavoia şi Cătălin Lupău.
Concurenţii au avut ca misiune principală realizarea unui satelit integrat în volumul şi forma unei doze standard de băuturi răcoritoare (CanSat), capabil să măsoare temperatura şi presiunea aerului pe măsură ce cade înapoi pe Pământ după lansare, potrivit unui comunicat transmis de reprezentanţii CoderDojo.
Într-un satelit cât o doză de răcoritoare, participanţii au trebuit să includă toate subsistemele majore ale unui satelit, cum ar fi senzorii, alimentarea cu electricitate şi comunicaţiile.
Sateliţii echipelor finaliste au fost lansaţi din elicopter, de la o altitudine de 1 kilometru şi au trebuit să îndeplinească şi o misiune secundară aleasă de fiecare echipă participantă în funcţie de preferinţe, respectiv să aterizeze în condiţii de siguranţă.
"Misiunea secundară a echipei orădene a fost colectarea mai multor parametri fizico-chimici legaţi de mediul înconjurător (acceleraţie, altitudine, localizare GPS, umiditate, index de radiaţie UV şi concentraţia de CO2) şi transmisia lor, în timp real, prin intermediul unei conexiuni radio, pe parcursul coborârii, către staţia de recepţie aflată la sol", se arată în comunicat.
Designul a trebuit să îndeplinească anumiţi parametri, să fie rezistent la impact şi să conţină o mini paraşută pentru a atenua şocul în momentul aterizării. Preţul unui asemenea dispozitiv depăşeşte 2.000 de lei.
Echipa orădeană a beneficiat de sfaturile şi expertiza lui Arnold Nilgesz, unul dintre membrii organizatori ai Robotics Championship Oradea.
"Pe lângă elementele ştiinţifice şi tehnice de construcţie a unui satelit, prezentările finale au conţinut interpretările datelor colectate, dar şi aspecte educaţionale, respectiv răspunsuri argumentate privind succesul sau eşecul înregistrat, concluziile şi lecţiile învăţate din această experienţă", a transmis clubul CoderDojo.
Echipa orădeană CoderDojo Space Robotics se află la a doua reuşită naţională în mai puţin de 6 luni. Liceenii au fost desemnaţi campioni naţionali şi la Competiţia Naţională de Rovere Spaţiale "Exo-RO", organizată tot de ESERO şi Agenţia Spaţială Română, în decembrie 2018.
Citeşte şi:
Creatorii viitorului: Grupuri de adolescenţi din Oradea învaţă să creeze jocuri și site-uri web și construiesc roboți și sateliți (FOTO)
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.