Minte sănătoasă în corp sănătos. Nici doi bani n-au dat pe vechiul dicton Daniel Brata şi Valentin Radu, judokanii puşi sub acuzare săptămâna trecută pentru tentativă de omor, în urma unei agresiuni săvârşite în faţa Clubului Escape la mijlocul lunii iulie. În cazul lor s-a dovedit mult mai potrivit refrenul manelist "pumnii mei minte nu are".
Multiplu medaliaţi şi consideraţi viitoare vedete ale judoului românesc, Brata şi Radu riscă să înfunde puşcăria pentru că, ameţiţi de alcool, excitaţi de posibilitatea unei aventuri cu nişte fete agăţate în club şi convinşi că au fost jigniţi în bărbăţia lor de un "nimeni" care a îndrăznit să intre în vorbă cu tinerele, şi-au bătut victima până la leşin. BIHOREANUL a aflat cum s-a petrecut scandalul şi vă prezintă variantele celor implicaţi în cel mai violent scandal izbucnit anul acesta în cluburile orădene.
"Recuperare" cu alcool
Marţi, 12 iulie, Adrian Popa (foto), consilier juridic la o firmă din Oradea, a ieşit împreună cu doi prieteni în Clubul Escape. La una din mesele alăturate se afla un alt grup, despre care mai târziu avea să afle că erau judoka din lotul olimpic al României, aflat la Oradea în cantonament. Printre ei, şi Daniel Brata şi Valentin Radu, ieşiţi să se distreze după o zi de antrenamente, cu câte un pahar de băutură.
Daniel Brata, 27 de ani, din Baia Mare, este unul din cei mai valoroşi judoka români ai momentului, multiplu campion naţional, dublu medaliat cu bronz la Campionatele Europene şi la Cupa Mondială de anul acesta, având în palmares numeroase alte medalii obţinute la diverse competiţii internaţionale. Colegul său, Valentin Radu, din Tulcea, este la rându-i campion naţional şi membru al lotului olimpic, fiind legitimat, la fel ca Brata, la Clubul Sportiv Dinamo Braşov, unde ambii sunt încadraţi ca agenţi de Poliţie.
La un moment dat, cei doi sportivi au intrat în vorbă cu două tinere de 20-22 de ani, pe care le-au convins să se aşeze la masa lor, oferindu-le o "trataţie".
Victimă colaterală
Incidentul pe care Adrian Popa nu-l va uita tot restul vieţii s-a petrecut după câteva ore, când, spune el, unul din prietenii săi a schimbat câteva vorbe cu una din fetele care petreceau cu sportivii şi pe care o cunoştea. "În acel moment, Brata s-a enervat şi i-a vorbit urât. L-a înjurat şi se vedea că avea chef de harţă", avea să povestească Popa.
După încă o vreme, la ieşirea din club, a văzut că, dintr-o dată, sportivul l-a lovit pe amicul său, aşa că a încercat să intervină. "L-am rugat să-l lase în pace, că noi nu vrem scandal, dar n-am avut cu cine vorbi. Din senin mi-a dat şi mie câţiva pumni în faţă şi am căzut, după care m-au lovit în continuare, cu pumnii şi picioarele, până am leşinat. Când m-am trezit, eram singur pe stradă. Am reuşit să mă ridic, am luat un taxi şi m-am dus acasă", a spus Adrian Popa.
Dimineaţa, însă, tânărul a început să se simtă tot mai rău, motiv pentru care s-a dus la doctor. "Atunci am aflat că Adi are craniul fracturat în trei locuri, una din fracturi fiind înfundată, bucăţi de oase apăsându-i pe creier. Doctorii l-au internat imediat în spital şi l-au operat", arată tatăl juristului, Niculae Popa.
Complicaţii
Înainte de operaţie, medicii au asigurat familia că intervenţia avea să fie relativ uşoară. Nici nu a durat mult, cam o oră. Dar, după trezire, Adrian nu a mai putut vorbi şi nici să-şi mai mişte partea dreaptă a corpului.
"Am fost trimişi imediat la Timişoara, unde există aparatură mai performantă. Acolo am aflat că în urma loviturii Adrian s-a ales cu un hematom intracranian care i-a provocat leziuni cerebrale şi hemipareză. A fost operat din nou, pentru a i se extirpa hematomul, şi pe porţiunea unde a suferit fractura, rămasă descoperită după extragerea bucăţilor de oase sparte, i-a fost pusă o placă de titan", spune Niculae Popa.
Târg eşuat
În perioada cât a fost internat la Timişoara, Adrian a fost sunat de Brata care, spune tatăl, i-a oferit 15.000 de euro pentru a nu-l reclama la Poliţie. "N-am acceptat propunerea. De fapt, nici nu ne puteam gândi decât la sănătatea fiului meu. Eu m-am luptat pentru viaţa lui, nu am avut timp să fac reclamaţii. Abia când l-au externat am apelat la un avocat şi ne-am dus la Poliţie", spune bărbatul.
Potrivit medicilor, tânărul are nevoie de cel puţin 80 de zile de îngrijiri, fiindcă leziunile "i-au pus viaţa în primejdie" şi au dus la "instalarea unei infirmităţi permanente". Tot potrivit doctorilor, salvarea vieţii lui s-a datorat doar "tratamentului prompt şi corect instituit". Altfel spus, dacă victima nu se prezenta la urgenţă nici a doua zi după agresiune, putea chiar să-şi piardă viaţa...
Numărătoare de pumni
Luni, 8 august, după ce au înregistrat plângerea lui Adrian Popa, procurorii de la Parchetul Bihor au deschis un dosar penal pe numele lui Daniel Brata şi al lui Valentin Radu, pentru tentativă de omor calificat. O zi mai târziu Brata a fost chemat la audieri. Doar el, deoarece Radu se afla la o competiţie în China.
Sportivul a recunoscut că l-a agresat pe Adrian, dar avea să dea declaraţii contradictorii. Iniţial, în faţa procurorilor a spus că l-a lovit cu pumnul de două ori când tânărul era în picioare şi încă o dată când acesta a căzut. Ulterior, în faţa judecătorilor care trebuiau să decidă arestarea sa preventivă, a susţinut că l-a lovit o singură dată, restul loviturilor fiind date de Radu, căruia el, Brata, chiar i-ar fi atras atenţia să-l lase în pace. În plus, Brata a declarat că el l-a urcat în taxi pe Popa, pentru ca acesta să ajungă la spital, deşi victima spusese că după ce s-a trezit din leşin şi-a găsit singur o maşină cu care a ajuns acasă.
Cu ochii-n soare
BIHOREANUL a aflat şi alte amănunte, care arată că cei doi judoka s-au răzbunat pe Adrian Popa pentru că ar fi fost păcăliţi de fetele pe care le-au agăţat în club. Tinerele au stat câteva ore împreună cu sportivii, însă după un timp nu le-a mai convenit că aceştia băuseră peste măsură, aşa că la un moment dat au încercat să le tragă clapa, plecând din local fără ştirea lor. "La anchetă, fetele au spus că şi-au lăsat poşetele la masă şi s-au ridicat sub pretextul că merg la toaletă, după care au ieşit din club şi au oprit un taxi. Una din ele s-a întors după poşete, moment în care Brata şi Radu s-au luat după ea şi au încercat să urce şi ei în maşină", afirmă o sursă judiciară.
Potrivit celor relatate de tinere, prietenul lui Adrian Popa le-a cerut judokanilor să coboare din taxi, ceea ce l-a enervat pe Brata. Sportivul a ieşit din maşină şi s-a îndreptat spre tânăr cu pumnul, moment în care a intervenit Popa să aplaneze conflictul. Iar Brata şi-a motivat ieşirea prin faptul că Popa i s-a părut "că se apropie ameninţător", motiv pentru care nu a mai aşteptat că acesta să spună ceva, ci i-a "tras doi pumni, iar când a căzut l-am mai lovit o dată".
La incident au asistat încă doi judokani, care nu au intervenit în niciun fel şi nici nu au sunat la 112 pentru a chema o ambulanţă. Nici prietenii lui Popa nu au anunţat incidentul, căci au fugit. Tuturor le-a fost, probabil, frică de consecinţe...
Le-a cerut tăcerea
BIHOREANUL a aflat că a doua zi după incident, Brata a sunat-o pe una din fete, cu care schimbase numerele de telefon, şi i-a cerut să păstreze tăcerea asupra celor întâmplate. Aşa se şi face că tânăra a declarat procurorilor că nu ştie nimic despre bătaie. Versiunea i-a fost contrazisă, însă, chiar de unul dintre ceilalţi sportivi, Cristian Bobârlău, care a declarat că tinerele au plecat după ce Brata şi-a lovit victima.
Din cauza declaraţiilor contradictorii, a suspiciunilor că Brata ar fi încercat să obţină tăcerea martorilor, dar şi că fetele ar fi minţit la audieri, procurorii îi vor reaudia săptămâna aceasta pe toţi cei implicaţi. Este posibil să extindă cercetările asupra fetelor sub acuzaţia de mărturie mincinoasă, respectiv pentru instigare la mărturie mincinoasă în cazul lui Brata. Totodată, anchetatorii aşteaptă întoarcerea lui Valentin Radu din China, pentru a-l audia.
Bătălie pe Codul Penal
Cert este că Brata a fost arestat pentru 20 de zile, de Tribunalul Bihor, recursul avocaţilor săi, Gelu Luţai şi Dorin Caba, fiind respins vineri de Curtea de Apel. Apărătorii contestă acuzaţiile, considerând exagerată încadrarea faptelor ca "tentativă de omor calificat", infracţiune pentru care judokanii riscă jumătate din pedeapsa prevăzută pentru omor (şi care este între 15-25 ani). "Aici e vorba de o vătămare corporală, gravă, într-adevăr, dar nicidecum de tentativă de omor. Nu a vrut nimeni să se întâmple ce s-a întâmplat", a susţinut Caba (foto), încercând să obţină încadrarea clientului său la o infracţiune pentru care pedeapsa e mult mai mică, de la 2 la 7 ani.
Tot pentru a-şi pune clientul într-o lumină favorabilă, avocatul a susţinut că în prima fază Brata a încercat să ajungă la o înţelegere cu Popa, dar suma cerută de familia acestuia, 50.000 de euro, a fost prea mare. "Clienţii mei sunt încadraţi ca agenţi de Poliţie şi au un venit lunar de 1.300 lei. Nu are de unde să plătească", a spus avocatul.
Preţul libertăţii
Răzvan Doseanu, reprezentantul familiei Popa, afirmă însă că suma de 50.000 euro a fost avansată la o întâlnire iniţiată chiar de Brata, care astfel a încercat să evite procesul penal. "O împăcare putea fi doar o circumstanţă atenuantă pentru agresor, căci aici nu vorbim de o infracţiune care se acoperă la împăcarea părţilor, ci una care obligatoriu ajunge la judecată", susţine Doseanu.
Cât priveşte suma, avocatul o consideră justificată, având în vedere faptul că Popa va avea tot restul vieţii probleme de sănătate. "Oricum, nicio sumă nu va putea repara prejudiciul cauzat, ci eventual doar să compenseze costurile operaţiilor de până acum şi costurile tratamentelor care vor urma", spune Doseanu.
"Cheltuielile de spitalizare făcute până acum depăşesc 10.000 de euro. Adrian va avea nevoie de tratament îndelungat, de fizioterapie şi de logoped, căci abia umblă şi trebuie să înveţe din nou să vorbească. Tot viitorul i-a fost distrus", spune şi tatăl băiatului, Niculae Popa. Totul dintr-un pumn sau doi, nici nu mai contează câţi, scăpaţi la beţie de doi gealaţi unuia care nu era nici pe jumătate cât ei...
REACŢIE RAPIDĂ
Excluşi din lot, suspendaţi din sport
Prima sancţiune aplicată celor doi judoka şi oficialilor care răspundeau de ei în cantonamentul de la Oradea a fost decisă de conducerea Federaţiei Române de Judo. Chiar a doua zi după reţinerea lui Brata, Comitetul Director al FRJ a dispus excluderea sa din lotul olimpic, a lui Valentin Radu din lotul naţional de seniori, şi totodată suspendarea celor doi din activitatea sportivă, pe termen neprecizat.
La fel de drastic a fost pedepsit psihologul Nelu Pop, care a fost exclus din lotul olimpic, în timp ce antrenorul principal, orădeanul Emil Morar (foto), a primit un avertisment scris. Răspunderile celor doi erau legate de comportamentul şi conduita sportivilor pe perioada cantonamentului.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.