Înlocuită zilele trecute de la șefia Institutului „Marius Nasta” din București - cel mai mare spital de boli respiratorii din România - orădeanca Beatrice Mahler a criticat marți seara faptul că Ministerul Sănătății nu a informat, nici măcar la nivelul spitalului menționat, despre BoalaX, care a început să facă ravagii în Congo și despre care Organizația Mondială a Sănătății a spus că este o afecțiune respiratorie.
„Rafila are alte priorități, nu sănătatea publică”
„Nu este un joc și nici o glumă, este o boală pe care lumea medicală internațională o privește cu mare atenție. Până acum știm că se transmite prin aer. Simptomele seamănă în primele zile cu gripa. Adică: febră, dureri de cap, tuse, dificultăți de respirație. Ulterior apare anemia severă, care necesită transfuzii de sânge. Până în prezent sunt declarate 71 de decese dintr-un număr total mai mic de 500 de cazuri”, a scris, pe Facebook, Beatrice Mahler.
Doctorița spune că nu vrea să creeze panică, însă trebuie să existe o informare pe această temă și în România. „Congo, căci acolo a apărut BoalaX, a cerut ajutor internațional pentru pacienți, dar și pentru a identifica cine produce boala. Mesajul meu nu are rolul să inducă panică. Cred însă cu tărie că oamenii din România trebuie protejați, iar haosul zilelor actuale nu înseamnă protecție. Dar poate asta se dorește: HAOS...”, a mai scris ea.
„Sunt medic în cel mai mare spital de boli respiratorii din România, iar acestă informare nu am primit-o, deși World Health Organization (WHO) atrage atenția că vorbim de o afecțiune respiratorie. Poate nu se consideră important ca spitalele să fie pregătite pentru situații dificile”, a mai scris Beatrice Mahler.
Ea l-a criticat apoi pe ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în legătură cu lipsa de reacție: „M-am întrebat dacă strategia Ministerul Sănătăţii - România este cea de a atenționa populația... am căutat... nu am găsit nimic. Domnul Ministru Prof. Dr. Alexandru Rafila are alte priorități, sigur nu sănătatea publică”.
Beatrice Mahler a amintit că nici în pandemia Covid spitalele erau pregătite.
„Și pentru că acum pot să spun, în pandemie, la început, când am fost întrebată, o singura dată care este părerea mea, am subliniat că trebuie informare și nu panică, că trebuie să avem spitale pregătite și noi nu eram... și nu suntem nici acum... cu tristețe am constatat atunci că părerea mea nu a contat, iar consecințele au fost devastatoare pentru încrederea oamenilor în medici și nu numai”, atrage atenția medicul pneumolog.
Beatrice Mahler încheie mesajul astfel: „Congo pare departe, este o poveste de pe un alt continent, nivelul de alarmă internațional este scăzut pentru România, însă informarea este esențială și obligatorie pentru instituțiile statului, către noi medicii și către toată populația României”.
Înlocuită de Minister
Pe 6 decembrie, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a numit un nou manager interimar la Institutul Marius Nasta, pentru un mandat de 6 luni.
Astfel, Rafila nu i-a mai prelungit mandatul lui Beatrice Mahler și l-a numit interimat pe Gheorghe Popescu. „Noul manager interimar al Institutului Marius Nasta este domnul Gheorghe Popescu, de profesiune economist, care are și studii juridice. Acesta are experiență în domeniul managementului sanitar și îndeplinește condițiile legale pentru ocuparea postului”, a transmis Ministerul Sănătății.
Beatrice Mahler a condus cel mai mare spital de pneumologie din țară timp de 7 ani, inclusiv în perioada pandemiei, când Marius Nasta a fost unul dintre cele mai solicitate spitale din România, amintește Hotnews.ro.
În mandatul său, spitalul a câștigat o finanțare în valoare de 72 de milioane de euro din PNRR pentru reconstrucția secției externe pentru tratarea tuberculozei din Calea Șerban Vodă, cunoscută ca „Zerlendi”. Construcția noului corp de spital a început în primăvara acestui an.
Potrivit Adevărul.ro, Beatrice Mahler ar fi fost înlocuită ca urmare a faptului că, în toamnă, a făcut public faptul că Institutul Marius Nasta nu are autorizație sanitară de funcționare și a acuzat că DSP tergiversează procedura. „Spitalul nu are autorizație sanitară de funcționare valabilă la acest moment. Ea a expirat și nu este realizată, deși am depus toate documentele necesare în vederea realizării, inclusiv cerere de asistență cu două luni jumate înainte de momentul în care a expirat”, spunea atunci Mahler.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.