URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 29 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Septembrie 2024, 17:00

Începe Casa Verde! Bihorenii vor putea să-și depună dosarele în prima zi a programului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ghidul de finanțare pentru programul Casa Verde a fost publicat marți în Monitorul Oficial, iar Administrația Fondului pentru Mediu a anunțat că vineri, 27 septembrie, la ora 10 va începe sesiunea de finanțare.

Bihorenii care vor să își monteze panouri fotovoltaice pe banii statului vor trebuie să își înregistreze dosarele online în prima zi a programului, dedicată regiunii nord-vest a României.

„Administrația Fondului pentru Mediu demarează sesiunea de finanțare pentru înscrierea solicitanților persoane fizice în cadrul Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională, începând cu data de 27 septembrie 2024, ora 10:00 și până la data de 08 octombrie 2024, câte o zi pentru fiecare regiune sau până la epuizarea bugetului aferent fiecărei regiuni, prin intermediul aplicației informatice pusă la dispoziție pe site-ul www.afm.ro. Totodată, unitățile de cult se vor putea înscrie în program în data de 09 octombrie 2024, ora 10:00 sau până la epuizarea bugetului”, a transmis marți AFM.

Calendarul de înscriere

Potrivit AFM, calendarul de înscriere prevede că ziua de 27 septembrie este dedicată Regiunii Nord-Vest, adică județelor Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Sălaj, Satu Mare și Maramureș, cu un buget alocat de 274.290.000 lei.

Pe 30 septembrie se vor înscrie cetățenii din Regiunea Centru (Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu), având la dispoziție un buget de 280.050.000 lei, iar pe 1 octombrie cei din Regiunea Nord-Est (Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui), cu un buget alocat de 319.380.000 lei.

În Regiunea Sud-Est (Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Vrancea și Tulcea) se vor depune dosarele în 2 octombrie, bugetul alocat fiind de 242.730.000 lei, iar în Regiunea Sud Munteni (Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Teleorman) în ziua de 3 octombrie, bugetul disponibil fiind de 321 milioane lei.

Românii care locuiesc în București și Ilfov se vor înscrie pe 4 octombrie, bugetul regiunii fiind de 114.120.000 lei, iar cei din Regiunea Sud-Vest (Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea) pe 7 octombrie, cu un buget de 229.110.000 lei.

Ultima zi a înscrierilor pentru persoane fizice, 8 octombrie, este rezervată Regiunii Vest (Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș), cu un buget alocat de 229.110.000 lei.

Unitățile de cult din toată țara se vor putea înscrie pe 9 octombrie, urmând să-și împartă un buget de 20.100.000 lei.

În total, Casa Verde va avea în acest an un buget alocat de 1.999.980.000 lei, bani care se vor distribui după principiul „primul venit, primul servit”.

„În anul 2024, Administrația Fondului pentru Mediu lansează sesiunea de înscriere cu un buget record de aproximativ 2 miliarde de lei. Scopul nostru este să facilităm accesul unui număr cât mai mare de beneficiari la finanțarea oferită prin acest program. Ne dorim să asigurăm resursele necesare pentru a sprijini implementarea sistemelor de panouri fotovoltaice în alte aproximativ 67.000 de gospodării, astfel că, după această sesiune vom putea discuta despre aproximativ 200.000 de gospodării care își vor reduce costul facturii la energie electrică și care vor utiliza energie verde”, a declarat președintele AFM, Laurențiu-Adrian Neculaescu.

Ce acte sunt necesare

Înscrierea solicitantului se va face prin completarea unor câmpuri predefinite și încărcarea documentelor necesare pe site-ul inscrierionline.afm.ro. Documentele trebuie să fie valabile la momentul înscrierii în aplicație.

Actele pe care persoanele fizice vor trebui să le înscrie sunt: actul de identitate al solicitantului, certificatul de atestare fiscală privind obligațiile de plată către bugetul de stat de la ANAF, certificatul de atestare fiscală privind impozitele și taxele locale și alte venituri ale bugetului local, extras de carte funciară, nu mai vechi de 60 de zile la data înscrierii în aplicație, și copia cărții funciare colective, dacă este cazul.

O persoană se poate înscrie o singură dată în cadrul unei sesiuni de înscriere, pentru un singur imobil. De asemenea, trebuie să aibă domiciliul la adresa pentru care se face cererea de finanțare.

„Pentru a simplifica procesul de înscriere am adus îmbunătățiri semnificative aplicației informatice dedicate programului. Astfel, conturile utilizatorilor pot fi create înainte de deschiderea oficială a sesiunii de înscriere, permițându-le astfel beneficiarilor să se familiarizeze cu aplicația și să fie pregătiți în avans. În ziua dedicată înscrierii va fi necesară doar încărcarea documentelor solicitate, eliminând astfel stresul și aglomerația”, a precizat șeful AFM.

Unitățile de cult vor trebui să încarce aceleași documente, cu excepția actului de identitate.

Potrivit AFM, aplicația informatică nu permite modificarea, înlocuirea, eliminarea documentelor încărcate de către solicitant.

Toate informațiile necesare participării în Program sunt publicate pe site-ul www.afm.ro, la secțiunea Programe de finanțare – Sisteme fotovoltaice.

Casa Verde 2024 asigură o finanțare de 30.000 de lei pentru achiziția de panouri fotovoltaice și baterii pentru stocarea energiei. Cofinanțarea pe care solicitantul va trebui să o plătească este de 10%, adică 3.000 lei.

Citește mai jos Ghidul de finanțare, publicat marți în Monitorul Oficial:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON