URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Iulie 2020, 09:40

În sfârșit! Opt mașini cu „tunuri insecticide” au stropit Oradea împotriva țânțarilor (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Municipalitatea orădeană a făcut în noaptea de joi spre vineri mult așteptata dezinsecție împotriva țânțarilor, din opt mașini cu tunuri insecticide.

Noaptea, pe răcoare...

Acțiunea s-a făcut pe timpul nopții, când insectele sunt mai liniștite, iar deranjul provocat de pulverizarea insectidului asupra populației este mai mic. Pentru un plus de eficiență, stropirile s-au făcut simultan în tot orașul.

Firma Coral Impex a scos în teren opt vehicule dotate cu turnuri din care s-a pulverizat cu insecticid.

Acțiunea motorizată a fost sprijinită de la sol de șase operatori care, cu stropitorile în spate, au făcut dezinsecție în parcuri ori pe malurile cursurilor de apă, unde jetul cu soluție dispersat de mașini nu a putut ajunge.

„Operațiunea de dezinsecție va trebui reluată înainte de sfârșitul lunii iulie, pentru a avea eficiență”, a declarat Alexandra Puiu, biolog în cadrul Coral Impex.

Stropiri cu repetiție

Potrivit reprezentantului firmei, stropirile făcute au efect doar asupra insectelor adulte și larvelor.

„Nicăieri în lume nu există o soluție eficientă împotriva oălor de țânțar. Toate substanțele existente distrug doar larvele și insectele adulte. Acesta este și motivul pentru care Institutul Cantacuzino recomandă stropiri repetate la interval de două zile”, a spus biologul.

Concret, ciclul de viață al unei generații de țânțari durează sub patru săptămâni, interval în care depun ouă, care după câteva zile dau naștere unei noi generații.

„Țânțarii sunt destul de greu de stârpit. Trebuie făcute mai multe stropiri. Altfel, degeaba am distrus adulții, în câteva zile din ouă apare altă generație”, a spus biologul.

Filmări pentru verificări

Dezinsecția de joi noaptea a început la ora 22, cu împărțirea substanțelor insecticide împotriva țânțarilor și larvelor, și s-a încheiat în jurul orei 3, când echipajele s-au retras la baza din Velența, după ce au stropit tot orașul, împărțit în șase zone.

În premieră, întreaga operațiune de dezinsecție a fost filmată de angajații municipalității, pentru ca execuția ei să fie deasupra oricărui dubiu. Decizia a fost luată după ce un sondaj făcut pe pagina de Facebook a BIHOREANULUI a arătat că mulți orădeni nu au văzut la lucru firma angajată de municipalitate în cadrul precedentelor etape de dezinsecţie.

Acțiunea, programată pentru această săptămână, a fost anunțată de municipalitate pentru miercuri și a fost amânată pentru joi din cauza operatorului.

„Și noi depindem de furnizori. A trebuit să amânăm cu o zi pentru a putea recepționa substanțele insecticide pe care le-am comandat. Oricum ar fi, am fost în interiorul contractului, nu am încălcat niciun termen limită”, s-a scuzat Puia.

Val de reclamații

Municipalitatea a cerut firmei să ia măsuri urgente împotriva țânțarilor după ce a fost asaltată de un val de reclamații din partea orădenilor. Primăria a primit în doar câteva săptămâni, în scris sau prin rețelele de socializare, nu mai puțin de 130 de plângeri, din toate cartierele orașului.

„Ploile din ultima perioadă au fost propice pentru dezvoltarea țânțarilor. Dacă în urmă cu doi ani în caietul de sarcini organizat pentru selectarea câștigătorului făceam undeva la 4 treceri pe an, acum doi ani am făcut 9, iar pentru anul acesta ar trebui să facem 12”, a spus Emil Bențan, directorul adjunct al Direcției Tehnice din cadrul Primăriei.

Potrivit Primăriei, operaţiunea de distrugere a insectelor generatoare de disconfort se va face în continuare prin tratament la sol, operațiune considerată ca fiind cea mai sigură pentru populație și cea mai eficientă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Uite de ce nu e buna polaris...
Citat:"Primăria a descalificat oferta celor de la Polaris pentru că, spune viceprimarul Florin Birta, compania nu a putut prezenta documente din care să reiasă că a avut contracte executate, în valoare de cel puţin 180 milioane de lei fără TVA. Vicele spune că firma constănţeană a pus în ofertă, ca documente justificative, „facturi emise” către primăriile Constanţa sau Mangalia. Unele dintre facturi au însă ca obiect deratizarea sau dezinsecţia, iar acestea nu se încadrează în obiectul licitaţiei de la Oradea, care se referă la salubrizare şi deszăpezire." mAti retnut? Birta vrea firma de macar 180.000.000 lei.Fara dezinsectie si deratizare,aia o facem noi cu cine trebuie.Nu vrem nici atomizoare mari.Pastele ma-sii de gunoi....
Postat 10 Iulie 2020, 22:38 de excalibur
In romania, soarele rasare ...la oradea
Polaris M Holding a achiziționat încă un atomizor de mare capacitate.(https://www.ct100.ro/polaris-m-holding-a-achizitionat-inca-un-atomizor-de-mare-capacitate/).Polaris e o firma corupta din constanta,corupta cu mazare,care a licitat si in Oradea pentru gunoi,concurind RER vest.Studiem aici:(https://www.ebihoreanul.ro/stiri/batalie-pe-gunoaiele-oradiei-oferta-polaris-a-fost-descalificata-de-primarie-firma-constanteana-a-contestat-decizia-153855.html)(https://www.ebihoreanul.ro/stiri/experti-in-mismasuri-de-ce-a-fost-respinsa-din-nou-firma-polaris-din-licitatia-pentru-salubrizarea-din-oradea-155868.html)Asta nu mai gasim in bihoreanul:Licitaţia gunoiului: Polaris câştigă iar la CNSC.(https://www.bihon.ro/stirile-judetului-bihor/licitatia-gunoiului-polaris-castiga-iar-la-cnsc-2155075/)
Postat 10 Iulie 2020, 12:08 de excalibur
Iata de ce am intirziat o zi...
Intr-o prezentare a societatii din anul 2013 publicata pe site-ul Consiliului National al Intreprinerilor Private Mici si Mijlocii din Romania se arata ca firma ploiesteana avut de-a lungul timpului "parteneriate" cu "mai mult de 30 de consilii locale din intreaga tara, precum : Brasov, Cluj Napoca, Targu Mures, Pitesti, Ramnicu Valcea, Zalau, Oradea, Ploiesti, Iasi, Galati, Braila, Piatra Neamt, Sfantu Gheorghe, Tulcea, Slobozia, Oltenita.". In acelasi document se mai arata ca pentru a fi "mai aproape de clienti" firma a deschis de-a lungul timpul mai multe puncte de lucru, astazi, numarul lor ajungand la zece.
Postat 10 Iulie 2020, 11:53 de excalibur
Felicitari...
...cea mai tare firma din tara in domeniul DDD. Zice google.Ce sa vezi,tot google ne informeaza ca:Procurorii DNA au decis joi dimineata in mai multe primarii din tara, din judetele Cluj, Alba, Salaj, Sibiu si Mures, in cadrul unei anchete de amploare, pentru a verifica contractele de deratizare si dezinsectie incheiate de societatea Coral Impex SRL din Ploiesti cu mai multe administratii locale. Procurorii suspecteaza ca toate aceste contracte s-au incheiat prin mituirea unor functionari, viceprimari sau chiar primari. Cine este insa patronul unei firme care a reusit, dupa propriile descrieri, sa devina una din cele mai mari din tara? Presa din Ploiesti a desemnat-o drept cea mai mare din Europa de Est? Cum a reusit un om de afaceri din Ploiesti sa creasca atat de mult?(https://www.hotnews.ro/stiri-esential-20480780-marirea-caderea-regelui-deratizarilor-din-romania-cine-este-alexandru-badea-suspectat-mituit-mai-multe-administratii-locale-din-romania.htm)
Postat 10 Iulie 2020, 11:36 de excalibur
ne doare in cot de filmarile voastre...
este evident ca avem de-a face, an de an, cu tzantari mult mai inteligenti decat angajatii primariei si ai coral impex. In fiecare vara reusesc sa ne surprinda si sa faca prapad in randul copiilor si adultilor. ideea este ca primaria sa caute oameni cu coeficient de inteligenta peste cel al tantarilor doar astfel vara viitoare nu vom mai fi luati prin suprindere de tantarii tot mai inteligenti.
Postat 10 Iulie 2020, 11:02 de Traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON