Municipalitatea orădeană a făcut în noaptea de joi spre vineri mult așteptata dezinsecție împotriva țânțarilor, din opt mașini cu tunuri insecticide.
Noaptea, pe răcoare...
Acțiunea s-a făcut pe timpul nopții, când insectele sunt mai liniștite, iar deranjul provocat de pulverizarea insectidului asupra populației este mai mic. Pentru un plus de eficiență, stropirile s-au făcut simultan în tot orașul.
Firma Coral Impex a scos în teren opt vehicule dotate cu turnuri din care s-a pulverizat cu insecticid.
Acțiunea motorizată a fost sprijinită de la sol de șase operatori care, cu stropitorile în spate, au făcut dezinsecție în parcuri ori pe malurile cursurilor de apă, unde jetul cu soluție dispersat de mașini nu a putut ajunge.
„Operațiunea de dezinsecție va trebui reluată înainte de sfârșitul lunii iulie, pentru a avea eficiență”, a declarat Alexandra Puiu, biolog în cadrul Coral Impex.
Stropiri cu repetiție
Potrivit reprezentantului firmei, stropirile făcute au efect doar asupra insectelor adulte și larvelor.
„Nicăieri în lume nu există o soluție eficientă împotriva oălor de țânțar. Toate substanțele existente distrug doar larvele și insectele adulte. Acesta este și motivul pentru care Institutul Cantacuzino recomandă stropiri repetate la interval de două zile”, a spus biologul.
Concret, ciclul de viață al unei generații de țânțari durează sub patru săptămâni, interval în care depun ouă, care după câteva zile dau naștere unei noi generații.
„Țânțarii sunt destul de greu de stârpit. Trebuie făcute mai multe stropiri. Altfel, degeaba am distrus adulții, în câteva zile din ouă apare altă generație”, a spus biologul.
Filmări pentru verificări
Dezinsecția de joi noaptea a început la ora 22, cu împărțirea substanțelor insecticide împotriva țânțarilor și larvelor, și s-a încheiat în jurul orei 3, când echipajele s-au retras la baza din Velența, după ce au stropit tot orașul, împărțit în șase zone.
În premieră, întreaga operațiune de dezinsecție a fost filmată de angajații municipalității, pentru ca execuția ei să fie deasupra oricărui dubiu. Decizia a fost luată după ce un sondaj făcut pe pagina de Facebook a BIHOREANULUI a arătat că mulți orădeni nu au văzut la lucru firma angajată de municipalitate în cadrul precedentelor etape de dezinsecţie.
Acțiunea, programată pentru această săptămână, a fost anunțată de municipalitate pentru miercuri și a fost amânată pentru joi din cauza operatorului.
„Și noi depindem de furnizori. A trebuit să amânăm cu o zi pentru a putea recepționa substanțele insecticide pe care le-am comandat. Oricum ar fi, am fost în interiorul contractului, nu am încălcat niciun termen limită”, s-a scuzat Puia.
Val de reclamații
Municipalitatea a cerut firmei să ia măsuri urgente împotriva țânțarilor după ce a fost asaltată de un val de reclamații din partea orădenilor. Primăria a primit în doar câteva săptămâni, în scris sau prin rețelele de socializare, nu mai puțin de 130 de plângeri, din toate cartierele orașului.
„Ploile din ultima perioadă au fost propice pentru dezvoltarea țânțarilor. Dacă în urmă cu doi ani în caietul de sarcini organizat pentru selectarea câștigătorului făceam undeva la 4 treceri pe an, acum doi ani am făcut 9, iar pentru anul acesta ar trebui să facem 12”, a spus Emil Bențan, directorul adjunct al Direcției Tehnice din cadrul Primăriei.
Potrivit Primăriei, operaţiunea de distrugere a insectelor generatoare de disconfort se va face în continuare prin tratament la sol, operațiune considerată ca fiind cea mai sigură pentru populație și cea mai eficientă.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.