URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Martie 2021, 10:47

În Bihor au fost administrate aproape toate dozele de vaccin anti-Covid din lotul Astra Zeneca suspectat de neconformități. Nicio reacție adversă gravă, precizează DSP

În Bihor au fost administrate aproape toate dozele de vaccin anti-Covid din lotul Astra Zeneca suspectat de neconformități. Nicio reacție adversă gravă, precizează DSP (foto: generic)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dr. Daniela Rahotă, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, afirmă că în judeţ au fost folosite aproape toate dozele de vaccin produs de Astra Zeneca dintr-un lot (ABV2856) pentru care s-au semnalat probleme în Italia şi a cărui utilizare a fost suspendată în România de joi seară, la fel ca în alte state ale Uniunii Europene, ca măsură de precauţie după semnalarea unor reacţii adverse manifestate la sistemul circulator.

Şefa DSP Bihor precizează, însă, că în niciun centru de vaccinare din judeţ nu a fost înregistrată nicio reacţie semnificativă în urma vaccinării cu serul Astra Zeneca suspectat de probleme.

"Joi seară am primit de la Comitetul Naţional de Coordonare a Vaccinării instrucţiuni pentru punerea în carantină a dozelor de vaccin rămase din lotul suspectat de probleme. În centrele de vaccinare din Bihor mai erau 40 de doze din lotul respectiv, pe care, conform instrucţiunilor, le-am pus deoparte, la păstrare, separat, la temperaturi de 2-8 grade Celsius, fără să ştim deocamdată dacă le vom mai putea folosi ulterior sau va trebui să le returnăm centrului regional de la Cluj. La noi, însă, nu s-au constatat reacţii post-inoculare serioase sau mai numeroase decât în cazul folosirii altui tip de vaccin", a declarat vineri, pentru BIHOREANUL, şefa DSP Bihor.

Vaccinul Astra Zeneca din lotul ABV2856 a stârnit controverse la nivel european după ce în Italia au fost raportate, după utilizarea unor doze din acest lot, manifestări tromboemolitice (probleme de coagulare a sângelui), această ţară întrerupând administrarea serului, la fel cum au făcut ulterior alte nouă state.

Joi seară, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor de Vaccinare a anunţat că România a primit 4.257 de doze din lotul Astra Zeneca suspect, distribuite în centrele de vaccinare din 11 judeţe, între care şi Bihor, cele încă nefolosite fiind scoase din uz şi "puse în carantină" la temperatura indicată de producător, ca "măsură de precauţie extremă", chiar dacă Agenţia Europeană a Medicamentului a recomandat, tot joi, continuarea administrării vaccinului produs de AstraZeneca, subliniind că în prezent nimic nu demonstrează riscul unei coagulări sanguine mai puternice (tromboze) în cazul persoanelor vaccinate cu acest ser. 

În România s-au vaccinat până acum cu AstraZeneca 214.494 de persoane.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Reacții adverse neobișnuit de puternice
În 10 martie am facut prima doza, a doua zi dimineața au inceput durerile de cap, frisoane, febra, care au devenit din ce în ce mai intense. Dupa masa aveam deja pulsul marit, obrajii îmi ardeau si 38,2 C. Am luat doua pastile de paracetamol, insa nu m-au ajutat, iar febra a cedat doar spre seara la vreo doua ore dupa ce am luat aspirina. Dupa 36 de ore ma simt relativ ok, dar tot ma mai doare capul la miscari bruste. Am inteles de la alti cunoscuti ca aceste reactii pe care le-am intalnit eu le-au avut si ei, ceea ce diferă a fost intensitatea lor. Chiar si asa nu as numi aceste efecte ca ”obișnuite”, eu le consider cât se poate de serioase, nu este prima data cand am facut un vaccin antigripal, insa nimic nu se compara cu acesta.
Postat 13 Martie 2021, 09:49 de Cosmin20
TOTUL ESTE OK IN ROMANIA
Tot timpul in Romania este ok, sa demonstrat la alimente si medicamente ca sa se practica dublu standard sau triplu standard, dar totul este ok, miincam mai prost si mai scump decat in Grermania, Austria etc, dar totul este ok. De ce ar fii acuma probleme la noi? Au grija baietii destepti ca sa nu fie nici o problema. Se acopera unii pe altii, si noi tragem ponoasele.
Postat 12 Martie 2021, 14:17 de Pitbulul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON