URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Iulie 2020, 18:24

Guvernul a aprobat noi definiții pentru „izolare” și „carantină”, pentru a deveni din nou obligatorii în România

Guvernul a aprobat noi definiții pentru „izolare” și „carantină”, pentru a deveni din nou obligatorii în România (Sursa foto: Digi24.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Definiţiile pentru termenii "izolare" şi "carantină" au fost schimbate şi aprobate de Guvern, luni, cu scopul de a deveni din nou obligatorii pe teritoriul României. Detaliile legate de proiectul de lege au fost prezentate de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat. 

Potrivit G4media.ro, legea va ajunge în Parlament spre dezbatere şi adoptare în procedură de urgenţă. Raed Arafat a precizat, după şedinţa Guvernului, că prevederile actului normativ se vor aplica nu doar în pandemia de coronavirus, ci în orice altă situaţie care necesită astfel de măsuri.

"Carantina persoanelor are acum o definiţie care este asemănătoare cu regulamentul internaţional sanitar. Ea reprezintă o măsură de prevenire a răspândirii bolilor infecto-contagioase, constând în separarea fizică a persoanelor sănătoase, suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent patogen, de alte persoane, în spaţii special desemnate de autorităţi, la domiciliu sau în locaţia declarată de către persoana carantinată. Termenul de «izolare» reprezintă o măsură care constă în separarea fizică a persoanelor bolnave cu o boală infecto-contagioasă sau a persoanelor purtătoare ale unui agent patogen în vederea monitorizării stării de sănătate, aplicării unui tratament, în scopul vindecătorii şi reducerii gradului de contagiozitate", a detaliat secretarul de stat în MAI, potrivit sursei citate. 

Aşadar, "carantina" se va referi la persoanele care sunt sănătoase, dar care pot fi în perioada de incubaţie, iar "izolarea" se va referi la persoanele bolnave. 

De asemenea, proiectul prevede şi ca prefecturile, prin Comitetele Judeţene pentru Situaţiii de Urgenţă să poată aproba carantinarea în zonele lor, dacă este cazul. 

În 25 iunie CCR a horărât că măsura izolării la domiciliu dar şi cea a carantinei sunt neconstituţionale, astfel că din 2 iulie, de la publicarea deciziei, românii nu mai pot fi trimişi în izolare la domiciliu sau în centrele de carantină şi, mai mult, cei care parcurgeau deja această etapă pot să o ignore. 

Decizia a fost luată pentru că CCR a considerat că textele de lege privind internarea obligatorie şi carantina în timpul epidemiei sunt lipsite de claritate şi previzibilitate, au un caracter incert şi dificil de anticipat şi nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale. CCR a mai susţinut şi că instituirea carantinei în România prin OUG reprezintă o veritabilă privare de libertate şi o restrângere a drepturilor fundamentale.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, anunţa, vineri, că Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Interne şi Ministerul Justiţiei au creat un grup de lucru în vederea înaintării unui proiect de lege pentru "punerea în concordanţă" a cerinţelor CCR referitoare la carantinarea şi izolarea persoanelor cu COVID-19.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
excalibur
Du-te la sparanghel, așa poate o sa ai ceva bani sa dai o tură cu Oana Lovin.
Postat 06 Iulie 2020, 23:10 de Sandu2100
Propunere pentru "guvernul meu"
Cea mai buna carantina,ar fi,la sparghel in germania.A se citi in agricultura,abatoare... acolo unde neamtul nu face fata...Transport gratuit cu avionul,cazare la container.Prezidentul nu ar avea nimic impotriva,ar promulga-o "de indata"...
Postat 06 Iulie 2020, 22:39 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON