Definiţiile pentru termenii "izolare" şi "carantină" au fost schimbate şi aprobate de Guvern, luni, cu scopul de a deveni din nou obligatorii pe teritoriul României. Detaliile legate de proiectul de lege au fost prezentate de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat.
Potrivit G4media.ro, legea va ajunge în Parlament spre dezbatere şi adoptare în procedură de urgenţă. Raed Arafat a precizat, după şedinţa Guvernului, că prevederile actului normativ se vor aplica nu doar în pandemia de coronavirus, ci în orice altă situaţie care necesită astfel de măsuri.
"Carantina persoanelor are acum o definiţie care este asemănătoare cu regulamentul internaţional sanitar. Ea reprezintă o măsură de prevenire a răspândirii bolilor infecto-contagioase, constând în separarea fizică a persoanelor sănătoase, suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent patogen, de alte persoane, în spaţii special desemnate de autorităţi, la domiciliu sau în locaţia declarată de către persoana carantinată. Termenul de «izolare» reprezintă o măsură care constă în separarea fizică a persoanelor bolnave cu o boală infecto-contagioasă sau a persoanelor purtătoare ale unui agent patogen în vederea monitorizării stării de sănătate, aplicării unui tratament, în scopul vindecătorii şi reducerii gradului de contagiozitate", a detaliat secretarul de stat în MAI, potrivit sursei citate.
Aşadar, "carantina" se va referi la persoanele care sunt sănătoase, dar care pot fi în perioada de incubaţie, iar "izolarea" se va referi la persoanele bolnave.
De asemenea, proiectul prevede şi ca prefecturile, prin Comitetele Judeţene pentru Situaţiii de Urgenţă să poată aproba carantinarea în zonele lor, dacă este cazul.
În 25 iunie CCR a horărât că măsura izolării la domiciliu dar şi cea a carantinei sunt neconstituţionale, astfel că din 2 iulie, de la publicarea deciziei, românii nu mai pot fi trimişi în izolare la domiciliu sau în centrele de carantină şi, mai mult, cei care parcurgeau deja această etapă pot să o ignore.
Decizia a fost luată pentru că CCR a considerat că textele de lege privind internarea obligatorie şi carantina în timpul epidemiei sunt lipsite de claritate şi previzibilitate, au un caracter incert şi dificil de anticipat şi nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale. CCR a mai susţinut şi că instituirea carantinei în România prin OUG reprezintă o veritabilă privare de libertate şi o restrângere a drepturilor fundamentale.
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, anunţa, vineri, că Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Interne şi Ministerul Justiţiei au creat un grup de lucru în vederea înaintării unui proiect de lege pentru "punerea în concordanţă" a cerinţelor CCR referitoare la carantinarea şi izolarea persoanelor cu COVID-19.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.