Statul român a câştigat definitiv procesul deschis de oamenii de afaceri bihoreni Ioan şi Viorel Micula, care au şi cetăţenie suedeză, solicitând despăgubiri în valoare de 9 miliarde de lei. Anunţul a fost făcut, miercuri, de casa de avocatură care a reprezentat România în acest proces, LDDP din Bucureşti.
Decizie la Washington
Amintim că, în luna martie a anului 2020, Tribunalul internaţional de arbitraj de la Washington a dat un verdict în acest caz, respingând pretenţiile formulate de oamenii de afaceri şi mai multe firme ale acestora, inclusiv Scandic Distilleries SA.
În proces, magnaţii bihoreni au susţinut că România şi-a încălcat obligaţiile internaţionale în temeiul acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Regatului Suediei, privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor, nereuşind să aplice în mod adecvat legile privind impozitarea băuturilor spirtoase şi prin adoptarea unui nou regim de preţuri pentru apa minerală.
Atunci, Ministerul Finanţelor anunţa că oamenii de afaceri vor trebui să achite României cheltuielile de arbitraj de circa 4,5 milioane de euro.
Au pierdut definitiv
Fraţii Ioan şi Viorel Micula au atacat verdictul nefavorabil lor din martie 2020. Printr-o Decizie din 4 ianuarie 2022, Comitetul ad-hoc de anulare constituit sub auspiciile Centrului internaţional pentru reglementarea diferendelor relative la investiţii (ICSID), de pe lângă Banca Mondială, a respins cererea de anulare formulată de fraţii Micula.
"Tribunalul arbitral a respins cererea oamenilor de afaceri şi a constatat că "România s-a angajat în eforturi serioase şi vizibile pentru a-şi aplica legile privind impozitarea în legătură cu alcoolul" şi "a arătat că are un mecanism complex pentru aplicarea legilor sale, o strategie prin care se asigură aplicarea în mod eficient din perspectiva costurilor şi o structură de executare atât la nivel de gospodărie individuală, cât şi la nivel de producător industrial, implicând ANAF, Vama şi DG Antifraudă". La rândul său, prin decizia din 4 ianuarie, Comitetul ad-hoc a decis, în mod contrar susţinerilor fraţilor Micula, că tribunalul arbitral nu a încălcat regulile fundamentale de procedură şi s-a referit la toate susţinerile formulate de reclamanţi în arbitraj", au transmis reprezentanţii firmei de avocatură Leaua Damcali Deaconu Păunescu. În acest caz complex, România a mai fost reprezentată şi de firma LALIVE din Geneva.
Amintim că, pe de altă parte, în urma unui alt proces, fraţii Micula au câştigat despăgubiri în valoare de aproape 400 milioane de euro din partea României.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.