URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Februarie 2016, 13:53

Fostul director adjunct al Finanţelor Bihor, Dorel Pătcaş, a fost trimis în judecată

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Procurorii DNA Oradea au dispus, joi, trimiterea în judecată a fostului director adjunct al Finanţelor Bihor, Dorel Pătcaş, pentru 5 infracţiuni de luare de mită şi spălare de bani, într-un dosar în care funcţionarului i se reproşează în principal că ar fi pretins şi primit diverse sume de bani pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu, dar şi pentru a proteja două societăţi evazioniste.

Din ancheta efectuată de procurori cu sprijinul Serviciului Român de Informații și al Direcției Generale Anticorupție a reieşit că, în noiembrie - decembrie 2009, în perioada în care era director coordonator al Direcției Județene pentru Accize și Operațiuni Vamale Bihor, Pătcaş a pretins și primit de la administratorul mai multor firme suma de 5.000 lei și bunuri alimentare și nealimentare în valoare de 6.000 lei în schimbul eliberării unui atestat de comercializare produse petroliere pentru una dintre societățile controlate de respectivul om de afaceri.

Ulterior, în septembrie 2011, beneficiind de ajutorul lui Florian Şandor, fost şef al serviciului inspecţie fiscală al DJAOV Bihor, în prezent inspector vamal în cadrul Biroului Vamal de Interior Oradea, Pătcaş a primit de la un alt om de afaceri (martor denunțător în cauză), suma de 6.000 lei pentru a-i proteja afacerile evazioniste.

Potrivit unui comunicat transmis, vineri, de DNA, lui Pătcaş i se mai impută că, în aprilie 2013, deja ca director executiv adjunct la Activitatea de inspecție fiscală în cadrul Finanţelor Bihor, a pretins printr-un intermediar, de la un om de afaceri, și a primit în mod direct, suma de 5.000 euro pentru ca firma acestuia să "scape" cu bine dintr-un control efectuat de inspectorii fiscali.

De asemenea, în perioada 2012 - 2014, Pătcaş ar fi pretins şi primit 42.000 euro de la doi oameni de afaceri, "martori denunţători" în cauză, ca să facă demersuri pe lângă inspectorii care efectuau controale la societățile comerciale conduse de cei doi, astfel încât rezultatul verificărilor să fie favorabil.

Banii - 29.000 euro de la unul dintre denunţători şi 13.000 euro de la cel de-al doilea - s-ar fi cerut şi dat prin intermediul Adinei Dumbravă, iar pentru a ascunde provenienţa unei părţi din sumele încasate, Pătcaş a încheiat un contract de împrumut fictiv cu unul dintre denunţători.

"În cursul lunii ianuarie 2014, inculpatul Pătcaş Dorel a disimulat adevărata natură a provenienţei sumei de 25.000 lei (parte din suma totală de 29.000 euro), prin întocmirea olografă a unui contract de împrumut fictiv antedatat cu anul 2013 şi semnat de unul dintre oamenii de afaceri şi o altă persoană. Cele două persoane cunoşteau, însă, împrejurarea că suma respectivă provine din comiterea unei infracţiuni de corupţie", se precizează într-un comunicat al DNA.

Potrivit informării, anchetatorii au pus sub sechestru un autoturism și sumele de bani existente în conturile bancare ale lui Pătcaş dar şi asupra a 12.400 euro, 6.600 lei și 550 dolari americani, bani găsiţi cu ocazia percheziției efectuată la domiciliul Adinei Dumbravă.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză și măsura controlului judiciar dispusă în cazul lui Dumbravă. De asemenea, procurorii anticorupție au mai propus instanței înlocuirea arestului la domiciliu în cazul lui Pătcaș cu controlul judiciar.

În timpul anchetei, procurorii l-au reţinut pentru 24 de ore şi pe Florian Şandor, fost şef al serviciului inspecţie fiscală al DJAOV Bihor, în prezent inspector vamal în cadrul Biroului Vamal de Interior Oradea, pentru complicitate la luare de mită. În cazul lui Şandor, ancheta a fost disjunsă şi se află, încă, în derulare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON