URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Noiembrie 2023, 21:45

FOTO / Fenomen spectaculos pe cerul judeţului Bihor. Pasionații spun că este aurora boreală

FOTO / Fenomen spectaculos pe cerul judeţului Bihor. Pasionații spun că este aurora boreală Fotografie realizată de Daniel Balaciu în Almașu Mic (sursa foto: Facebook / Dumitraș TVD)
FOTO / Fenomen spectaculos pe cerul judeţului Bihor. Pasionații spun că este aurora boreală Fotografie realizată de Daniel Balaciu în Almașu Mic (sursa foto: Facebook / Dumitraș TVD)
FOTO / Fenomen spectaculos pe cerul judeţului Bihor. Pasionații spun că este aurora boreală Fotografie realizată de Flavius Morar în Ștei (sursa: Facebook / Meteo Tulca-Bihor)
FOTO / Fenomen spectaculos pe cerul judeţului Bihor. Pasionații spun că este aurora boreală Fotografie realizată de Flavius Morar în Ștei (sursa: Facebook / Meteo Tulca-Bihor)
FOTO / Fenomen spectaculos pe cerul judeţului Bihor. Pasionații spun că este aurora boreală Imagine surprinsă în Mădăras de Iuliu Valeriu Jambor (sursa: Facebook / Meteo Tulca-Bihor)
FOTO / Fenomen spectaculos pe cerul judeţului Bihor. Pasionații spun că este aurora boreală Imagine realizată în Roșiori (sursa: Facebook / Meteo Tulca-Bihor)
FOTO / Fenomen spectaculos pe cerul judeţului Bihor. Pasionații spun că este aurora boreală Imagine realizată în Roșiori (sursa: Facebook / Meteo Tulca-Bihor)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mai mulţi bihoreni au surprins duminică seara în fotografii un fenomen spectaculos pe cer, despre care pasionații spun că este chiar aurora boreală. Pe cer a apărut o „cortină” roșiatică, străbătută de raze. 

Un cer fascinant 

„Aurora Boreală văzută și din Bihor”, este mesajul postat pe pagina de Facebook Meteo - Tulca Bihor, alături de două fotografii care surprind cerul roșu, realizate de Flavius Morar, după ora 19, în Ștei. 

De asemenea, pe pagina Dumitraș TVD au fost publicate alte imagini similare, surprinse dintr-un sătuc din comuna Sârbi. „Aurora boreală în România? Imagini spectaculoase surprinse de Daniel Balaciu în Almașu Mic, județul Bihor. A fost vizibilă in mai multe localități din țară”, transmit administratorii paginii.

Au mai apărut fotografii care surprind același fenomen de o frumusețe rară realizate din sate ca Roșiori, Finiș, Tăuteu sau Mădăras.


Fotografie realizată de Flavius Morar în Ștei (sursa: Facebook / Meteo Tulca-Bihor)

„O zi de pus în calendar”

Tânărul orădean Alex Trandafir - absolvent de Geografie la Universitatea Loughborough din Anglia și masterand la Ştiinţa şi managementul schimbărilor climatice - a scris la rându-i că și pe cerul din Bihor poate fi observată Aurora boreală. 

„A fost o explozie solară puternică acum câteva zile. Exploziile aruncă în spațiu niște «norișori» de particule încărcate electric, care în momentul în care ajung în atmosfera Pământului în contact cu anumite gaze (oxigen și azot) se «excită» și se colorează așa frumos. E interesant cât de frumos s-a văzut în seara asta, probabil pe fondul unei vizibilități foarte bune a aerului și a poziționării aurorei mai la sud decât de obicei. A mai fost văzută în ultimii 10 ani dar nu îmi amintesc să fi avut așa intensitate. Zi de pus în calendar”, a explicat acesta. 


Imagine surprinsă în Mădăras de Iuliu Valeriu Jambor (sursa: Facebook / Meteo Tulca-Bihor)

În mai multe țări

Fenomenul a fost vizibil și din alte județe. „Aurora boreală vizibilă ACUM din România!!! Fotografiile au fost realizate acum câteva minute din județul Timiș de Alex Babiuc (Șandra) și Andrei Gornic (Paniova). Relatări și fotografii sunt din mai multe zone din țară: Timiș, Bihor, Cluj, Caraș Severin, București, Giurgiu, Ialomița, Tulcea, etc.”, se arată pe pagina de Facebook a site-ului AstroInfo.ro. 

De asemenea, a fost semnalată apariția fenomenului și în țări ca Ungaria, Italia, Slovenia și Austria. 

Observatorul Aurora Borealis din Norvegia a transmis că „în această seară (n.r. - duminică) aurora poate fi văzută departe, în sudul Europei”. 

Și în luna aprilie a acestui an aurora boreală a putut fi văzută în mai multe ţări din Europa, inclusiv în România, în urma unei puternice furtuni solare.

Cerul în culori

Aurora boreală, denumită și aurora polară, este un fenomen natural care se formează în urma coliziunii moleculelor gazoase de pe Pământ cu particule încărcate magnetic provenite din vânturile solare. Din punct de vedere ştiinţific, aurorele polare pot apărea oriunde pe glob. Totuși, ele sunt văzute cel mai bine pe o rază de aproximativ 2500 de km în jurul polilor magnetici ai Pământului: aurora boreală la Polul Nord, respectiv aurora australă la Polul Sud. 

În cazul în care coliziunea cu moleculele de oxigen se produce la altitudini între 100 și 300 de kilometri, aurora boreală este văzută în nuanțe verzi de pe Pământ. Dacă această „întâlnire” se produce mai sus în atmosferă, la altitudini între 300 și 400 km, se produc aurorele de culoare roșie, după cum informează Agenția Spațială Canadiană.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON