URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Ianuarie 2021, 18:44

Fără "culori stridente şi pagode chinezeşti". Ce regulament vrea să impună Ilie Bolojan pentru construcţiile din zonele montane ale Bihorului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La nivelul judeţului Bihor va fi impus un regulament de construire pentru zonele montane, care are ca scop îmbunătăţirea aspectului acestora, respectiv păstrarea tradiţiilor şi specificului local, a anunţat, joi, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan. 

"Va trebui să-i lămurim pe cei care vor să facă investiţii în zona montană că trebuie să respecte anumite reguli. Şi că terasa de pe acoperiş pe care au visat-o, culorile stridente şi pagodele chinezeşti nu dau bine cu zona montană a judeţului. Dacă vă duceţi în zona Vârtop-Arieşeni, nu trebuie să faceţi multă explorare, că veţi găsi suficiente exemple de «aşa nu»", a afirmat Bolojan. 

"Siluite urbanistic"

Preşedintele CJ Bihor a mai spus că regulamentul este necesar, dat fiind că în zonele montane din Bihor s-a construit "haotic, dezordonat, fără o direcţie clară", adăugând că multe dintre ele au fost, astfel, "siluite urbanistic".

"Există un ghid de arhitectură pentru încadrarea în specificul local în zona Crişana-munte, elaborat de Ordinul Arhitecţilor din România, deci sunt studii. Există, de asemenea, o astfel de practică în ţări europene cu zone montane care s-au dezvoltat bine, cum ar fi nordul Italiei sau Austria, deci nu venim cu ceva foarte nou, dar trebuie să facem şi noi aceste lucruri. De asemenea, ne vom consulta cu conducerea Parcului Natural Apuseni", a afirmat Bolojan, care îşi doreşte ca regulamentul să fie adoptat în luna aprilie. 

El a mai spus că va purta discuţii şi cu primarii din zonele montane ale Bihorului, cum ar fi zona Padiş, zona Stâna de Vale - Barajul Leşu - Coada Lacului, zona Vârtop - Arieşeni, zona Roşia-Remetea, zona Defileului Crişului Repede. "Primarii vor trebui să-l pună în practică. Dar una e să-l pui în practică fiind convins că e un lucru bun şi alta e să-l pui în practică de voie, de nevoie. Scopul este să-i convingem. Anul trecut am fost cu o parte din primarii din judeţ în Zakopane, în Polonia. Au văzut ce înseamnă alte abordări", a spus Ilie Bolojan.

De asemenea, președintele CJ a mai spus că va purta discuţii şi la Şinteu, pentru un regulament care să conserve zona respectivă, ce poartă amprenta comunităţii slovace.

În ton cu... muntele

Concret, noul regulament va introduce restricţii legate de ocuparea parcelelor, precum şi mai multe norme privind aspectul construcţiei, de la acoperiş, faţade, până la materialele utilizate.

Conceptul general va prelua elemente din construcţiile tradiţionale din România, precum şi din arhitectura montană europeană, cu accent pe pante de acoperiş lungi, elemente din lemn masiv la faţade şi interioare, zidării şi placări din piatră la nivelurile de intrare. În principiu, se vor folosi materiale naturale, locale. Construcţiile nu trebuie să domine peisajul, iar culorile folosite trebuie să fie în tonuri naturale şi derivate din cele ale peisajului local. 

"Se va impune o suprafaţă minimă pentru a împiedica o îndesare excesivă - cum e în zona pârtiei de la Arieşeni - de cel puţin 1.000 mp de teren, frontul minim de 25 metri, un grad de ocupare de maxim 20% din teren, limite faţă de vecini de cel puţin 5 metri", a detaliat Ilie Bolojan. 

De asemenea, vor fi interzise acoperişurile tip terasă, vor fi interzise plăcile de azbociment, ţiglele din tablă metalică, dar şi lucarnele. Tâmplăriile din lemn vor fi recomandate, iar cele din PVC alb interzise. "Pot fi şi excepţii dacă se va respecta culoarea lemnului", a adăugat şeful CJ. 

În privinţa gardurilor, acestea vor trebui să aibă o înălţime de maxim 70 de centimetri, "să se încadreze în ambient". 

Regulamentul va fi valabil atât pentru localnici, cât şi pentru investitorii care deschid pensiuni, hoteluri, cabane ori spaţii de comerţ. Forma detaliată a documentului nu a fost prezentată încă, ea urmând să fie pusă în dezbatere publică săptămâna viitoare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
sau fara constructii????
N-ar fi mai bine sa interzicem constructiile cu totul???? Evident, ma refer la zone montane. Mai multa natura, mai multi turisti iubitori de natura. Manelistii sa ramana acasa, cu dozele de bere cu tot!
Postat 29 Ianuarie 2021, 06:31 de sasi
marius_ro
Un regulament exista la nivel national, dar e problema aplicarea. Se pare ca delta dunarii a reusit
Postat 29 Ianuarie 2021, 00:04 de Sandu2100
In sfarsit
Un astfel de regulament ar trebui impus la nivel national, nu doar judetean. Chiar daca proprietarilor de pensiuni li se pare normal sa-si vopseasca cladirile in roz, verde, albastru si tot felul de culori tipatoare, e absolut kitschos. La noi se construieste fara o directie clara si din pacate fara pic de gust. Nu trebuie mers mai departe decat in Felix, unde vezi pensiuni roz, verzi, albastre, cladiri din prefabricate in mijlocul statiunii si tot felul de aberatii.
Postat 28 Ianuarie 2021, 23:31 de marius_ro
Absolut corect
E necesara o asemenea dispozitie, pt ca fiecare construieste dupa capul lui
Postat 28 Ianuarie 2021, 19:03 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON