Nerespectarea măsurilor de precauţie sanitară care ar fi trebuit să însoţească relaxarea îşi arată consecinţele, în Bihor fiind descoperite încă 16 persoane cu coronavirus, dintre care unele cu simptome ale bolii. O secţie a Spitalului din Salonta a fost închisă după depistarea a 6 angajaţi contaminaţi de la o pacientă, iar în Oradea au fost identificaţi Covid pozitivi salariaţi ai RDS, soţul farmacistei diagnosticate cu o zi înainte, plus o asistentă a Spitalului Municipal, unde numărul internărilor creşte îngrijorător.
Înapoi cu o lună
„Chiar dacă a fost sâmbătă, teoretic zi nelucrătoare, ieri s-au făcut aproape 300 de teste (n.r. – 299, din care 172 analize în laboratorul Spitalului Municipal şi 127 în cel al Spitalului Judeţean) şi s-au depistat 16 cazuri noi, peste 3%, ceea ce este îngrijorător”, au declarat BIHOREANULUI surse medicale.
Acest număr mare de noi cazuri este peste media lunii mai, pe 1 iunie fiind înregistrate 12 noi infectări, iar cu o zi înainte, pe 31 mai, un număr de 22 noi cazuri.
Potrivit surselor, din cele 16 noi cazuri, o parte sunt angajaţi ai companiei RDS detaşaţi cu două săptămâni în urmă dintr-un oraş din estul ţării, o asistentă de la Compartimenul Primiri Urgenţe al Spitalului Municipal din Oradea, soţul unei farmaciste depistate cu o zi înainte şi despre care se aflase că a participat cu o săptămână în urmă la o nuntă într-un oraş din centrul ţării, dar şi 6 angajaţi ai Spitalului Municipal din Salonta.
Focar în spital
Sursele BIHOREANULUI arată că în spitalul din Salonta focarul s-a extins de la o pacientă şi, deocamdată, a afectat personal medico-sanitar mediu, asistente şi infirmiere.
Contactat de BIHOREANUL, Adrian Haţegan, managerul unităţii din Salonta, a confirmat informaţiile. „Pe 2 iulie s-a prezentat la Compartimenul de Primiri Urgenţe o pacientă cu simptome specifice Covid, cunoscută pentru istoricul afecţiunilor reumatice. A fost internată într-o zonă tampon a compartimentului de Recuperare medicală până la primirea reszultatelor testului PCR făcut la Oradea, care a confirmat că are coronavirus. A fost declanşată o anchetă epidemiologică şi a fost testat tot personalul compartimentului. Două asistente şi patru infirmiere au ieşit pozitive”, a explicat managerul spitalului salontan.
Doar recomandări
Pentru că CCR a făcut imposibilă, prin Decizia 458/2020, nu doar ţinerea în carantină şi autoizolare, dar şi internarea obligatorie a persoanelor confirmate cu Covid, medicii din Salonta n-au putut face altceva decât să le recomande colegelor să stea în autoizolare la domiciliu şi să fie internate la Spitalul Municipal din Oradea, pe secţia de Boli Infecţioase.
„Dacă vor accepta, vor fi internate, dar nu putem obliga pe nimeni în contextul în care CCR a decis că asemenea măsuri sunt neconstituţionale. Încercăm să-i convingem telefonic pe colegi să se interneze, totuşi”, a spus managerul Adrian Haţegan.
Pe de altă parte, compartimentul de Recuperare medicală al spitalului din Salonta a fost închis pentru dezinfectare, iar activitatea va fi suspendată pentru 14 zile.
Secţia Infecţioase, la jumătate din capacitate
Odată cu cele 16 noi cazuri, din care o parte sunt simptomatice, numărul total al îmbolnăvirilor Covid a urcat în Bihor semnificativ, la un total de 695 (cumulat de la începutul crizei sanitare).
Abia mutată pe 29 iunie din clădirea principală a Spitalului Municipal din Rogerius în vechea locaţie din strada Republicii, secţia de Boli Infecţioase este ocupată deja la aproape jumătate din capacitatea maximă, de 80 paturi. Potrivit surselor medicale, duminică dimineaţă erau internate 41 persoane, din care 4 în stare gravă la ATI.
Între pacienţi sunt şi 6 suspecţi trimişi de Spitalul Municipal din Beiuş, 4 de Spitalul Municipal din Marghita şi unul de la Salonta.
Gata cu autoizolarea
Pe de altă parte, Direcţia de Sănătate Publică Bihor a comunicat, duminică dimineaţă, că peste 200 de cadre ale Poliţiei şi Inspectoratului Judeţean de Jandarmi „au notificat” în cursul zilei de sâmbătă 450 de bihoreni aflaţi în autoizolare la domiciliu asupra suspendării măsurii de autoizolare la domiciliu ca urmare a Deciziei 458/2020 a CCR, prin care măsurile de instituire a carantinei, izolării la domiciliu şi internării în spital fără acordul persoanelor, fie şi infectate cu Covid, au fost declarate neconstituţionale.
Ca atare, începând de sâmbătă, atât suspecţii, cât şi bolnavii cu Covid nu mai pot fi sancţionaţi dacă nu stau în carantină/izolare şi nici nu pot fi ţinuţi în spital. De altfel, în cursul zilei precedente mai multe spitale din ţară au raportat că medicii au fost nevoiţi să externeze inclusiv persoane cu coronavirus şi cu boli asociate care le pun în pericol viaţa ori starea de sănătate.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.