URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Decembrie 2021, 08:03

Evadaţi din România: Demoralizaţi, doi soţi din Bihor îşi mută definitiv afacerile şi familia în Elveţia (FOTO)

Evadaţi din România: Demoralizaţi, doi soţi din Bihor îşi mută definitiv afacerile şi familia în Elveţia (FOTO) SCAPĂ CINE POATE! Simona şi Nelu Bişboacă se pregătesc să tragă poarta fabricii de la intrarea în Livada de Bihor. "Anul trecut, când am văzut că PSD-ul câştigă alegerile, am ştiut că s-a terminat. Poate că ţara se va îndrepta, dar până atunci viaţa noastră va fi trecut", spune femeia, deţinătoare a trei brevete de invenţii
Evadaţi din România: Demoralizaţi, doi soţi din Bihor îşi mută definitiv afacerile şi familia în Elveţia (FOTO) INVENŢII CU PIAŢĂ. Simona Bişboacă (foto) a inventat în zece ani peste 30 de produse, de la suplimente alimentare la cosmetice, toate pornind de la nevoile consumatorilor. Lista este deschisă de Antioxi Vita, cel mai puternic anti-oxidant de pe piaţa românească, recomandat inclusiv în recuperarea pacienţilor cu afecţiuni oncologice, Propolis Esenţa, fabricat cu apă în loc de alcool pentru a fi tolerat mai uşor de copii, şi Fructonata obţinută fără fierbere şi conservanţi, pentru a păstra calităţile fructului proaspăt cules
Evadaţi din România: Demoralizaţi, doi soţi din Bihor îşi mută definitiv afacerile şi familia în Elveţia (FOTO) PRODUS ÎN BIHOR. Familia Bişboacă pregăteşte ultimele produse sub brandul Phenalex. De anul viitor, fabrica din Livada va produce materie primă pentru alte companii
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Golită de muncitorii care au primit liber de 1 Decembrie, fabrica de la intrarea în Livada pare mai mare decât de obicei. Soţii Bişboacă povestesc în biroul cu ferestre atât spre intrare, cât şi spre spaţiul de producţie. E ziua Simonei. Acasă îi aşteaptă familia şi prietenii, dar le este greu să se ridice.

"Plecăm din ţară nu pentru că ne-ar merge rău, ci pentru că lipseşte perspectiva", spune femeia. Familia Bişboacă o va lua de la zero din februarie în Fribourg, într-o fabrică sub un brand nou, elveţian...

Ingineri în sinergie

S-au cunoscut în Cluj. Simona, din Sălaj, era studentă la Facultatea de Tehnologii Alimentare, iar Nelu, din Alba, cursant la Universitatea Tehnică. Cei doi ingineri se completează reciproc: ea este curioasă şi sceptică faţă de căile bătătorite, el întreprinzător şi pragmatic.

Soţii Bişboacă au pariat pe inovaţie în domeniul suplimentelor alimentare după ce Simona, la întoarcerea după o bursă Erasmus în Bologna (Italia), s-a trezit că profesorul nu îi recunoaşte nota la oenologie. Obligată să reia materia, a descoperit că nivelul de antioxidanţi din vin este mult sub cel din struguri. "Diferenţa se regăseşte în sâmburii şi pieliţa care se aruncă", explică Simona.

... se mută în Oradea

Cercetătoarea şi-a aprofundat investigaţiile în timpul doctoratului. "Laboratorul din Cluj era foarte aglomerat, aşa că în 2008 am ajuns la Oradea", povesteşte ea. Universitatea de aici avea spaţii şi dotări, dar nu şi cercetare. "Aparatură cumpărată printr-un proiect de 4 milioane euro zăcea într-o clădire neîncălzită a staţiunii pomicole de lângă aeroport. Am scos-o din cutii, am pus-o în funcţiune şi e folosită şi azi", zice Simona.

Aşa a descoperit, brevetat şi fabricat produse premiate precum Antioxi Vita, cel mai puternic antioxidant de pe piaţa românească, Propolis Esenţa, un antibiotic natural cu apă în loc de alcool, pentru a fi tolerat de copii, şi Fructonata, asemănătoare marmeladei, obţinută însă fără fierbere, conservanţi şi zahăr, pentru a păstra micronutrienţii şi gustul dulce-acrişor al fructului.

Simona a inventat şi pus pe piaţă peste 30 de produse, de la suplimente alimentare şi alimente bio până la cosmetice cu apă termală din Băile Felix şi uleiuri esenţiale pe bază de lotus şi iris.

Ca un chioşc de ţigări

În 2010 soţii Bişboacă au înfiinţat firma Phenalex, botezată ca o combinaţie, după phenolii care dau gust alimentelor şi numele băiatului mai mare al familiei, Alex. Cifra de afaceri a crescut treptat, de la 40.000 lei în primul an până la 3,5 milioane lei în 2020. Într-o fabrică ridicată de la zero la intrarea în Livada, Phenalex scoate acum, cu 9 angajaţi şi utilaje de 800.000 euro, un profit de un milion de lei pe an.

Nelu Bişboacă, proprietar Phenalex"Noi am fi vrut un loc în parcul industrial, dar primarul de atunci, Ilie Bolojan, ne-a spus că suntem prea mici ca să se încurce cu noi. El voia doar firme cu mulţi angajaţi", povesteşte Nelu Bişboacă (foto). De altfel, o firmă mică, oricât de inovativă, nu are niciun respect din partea statului român, consideră cei doi. "Cu trei invenţii brevetate, avem acelaşi statut ca un chioşc de ţigări", spune Simona.

Nu ştiu da şpagă

Firma a crescut fără fonduri europene pentru că, făcută la comandă, aparatura nu poate fi standardizată. De asemenea, şi fără alocări de la bugetul de stat, fiindcă patronii ei nu ştiu da atenţii. "Nu-mi place să dau şpagă. Când l-am născut pe băiatul cel mare m-am întors acasă cu plicul cu bani. Mi-a fost jenă să-l bag medicului în buzunar. De aceea, ca să evit, pe cel mic l-am născut, cu factură, la privat", zice cercetătoarea.

Astfel, Phenalex nu câştigă nici finanţări pentru cercetare de la stat. "Pentru că nu dăm înapoi 10% din bani, ieşim tot sub linie", zice Nelu. După eşecul de anul trecut s-au şi lăsat păgubaşi. "Tema de cercetare erau tratamentele alternative pentru prevenirea sau recuperarea după Covid, iar finanţarea au câştigat-o unii care făceau teste", povesteşte bărbatul.

România te trage în jos...

Autorităţile ignoră cercetarea şi în România, şi afară. "La târgul din Shanghai, consulul României şi-a făcut poză cu noi şi a plecat, în timp ce ambasadorul Danemarcei a adunat firmele din China şi le-a pus faţă în faţă cu producătorii lor", povesteşte Nelu.

De altfel, brandul României este unul prost. "La SIAL (n.r. - Le salon international de lʼalimentation) de la Paris, unde au fost peste 350.000 de profesionişti din industria alimentară, la pavilionul României în 5 zile am dat doar trei linguriţe de degustare. Firma Boromir avea două standuri: cu România şi singură. Aici era gol, iar dincolo, unde nu se ştia că-s români, la aceleaşi produse, era plin", zice Simona.

Experienţa a fost testată şi de Phenalex. "La un târg în Londra am plătit 7.000 euro pe un stand şi au trecut 2.000 de linguriţe de degustare", spune cercetătoarea.

Şcoala abuzului

Chiar şi aşa, familia Bişboacă ar fi rămas în ţară dacă nu şi-ar fi văzut periclitat viitorul copiilor. "În România nu mai există speranţă din cauza învăţământului", spune Nelu. Bărbatul povesteşte cum băiatul mai mare, elev în clasele V-VIII, a fost abuzat de profesorii Colegiului Naţional Emanuil Gojdu, cel mai faimos din oraş. "Şi eu am avut probleme din cauza profesorilor, dar erau alte vremuri, nu credeam că îi vor trata şi pe copiii mei la fel: îi ameninţă, îi fac proşti... Nu aşa se face şcoală!", zice Nelu.

Soţii Bişboacă şi-au încurajat băieţii să îşi spună părerea, iar asta i-a costat. "Îmi ţinea copilul în picioare toată ora şi-l umilea. Când i-am reproşat asta profesoarei am rămas şocat. S-a uitat în ochii mei şi m-a minţit în faţă că nu-i adevărat. Nu ştia că am înregistrări", povesteşte Nelu.

Florin Nicoară, fost director al Colegiului Național Emanuil GojduBărbatul s-a plâns degeaba conducerii şcolii. "I-am spus lui Nicoară (n.r. - fostul director Florin Nicoară): «Dacă eu i-aş aştepta pe profesori la intrarea în şcoală şi le-aş spune: Proştilor, iar aţi venit? Ce ar spune, ar chema Poliţia, nu?». Mi-a răspuns că «Nu-i acelaşi lucru». Atunci am ştiut că nu mai e nimic de făcut", spune bărbatul.

Episodul s-a încheiat cu transferul băiatului la Liceul Teoretic Aurel Lazăr, la finalul clasei a VIII-a. Iar acum a venit rândul mezinului, elev în a V-a...

"Să fac ceva în ţara mea..."

Anul acesta, soţii Bişboacă s-au decis să emigreze. "Puteam pleca în Elveţia încă din 2011, dar am spus: «Vreau să fac ceva în ţara mea». Acum vreau un viitor pentru copiii mei", spune Nelu.

Simona a avut discuţii repetate cu reprezentanţii unei agenţii de dezvoltare din Geneva, prin Zoom. "Am făcut un business plan pe 3 ani, iar un consultant l-a întors pe toate părţile: «Nu m-ai convins, refă-l...». La început te enervează, apoi descoperi că te obligă să gândeşti. În final mi-a spus: «Acum sunteţi pregătiţi»", povesteşte Simona.

Familia se va stabili în Fribourg, capitala cantonului cu acelaşi nume. "Vom face cercetări în domeniul propolisului. Va trebui să înfiinţăm altă firmă, pentru ca toate brevetele de invenţii să fie elveţiene", spune cercetătoarea.

Compania va avea la dispoziţie un spaţiu compartimentat la cerere, cu acces la o sală de conferinţe, cafenea şi parcare, într-un campus de un milion de metri pătraţi. "Chiria, utilităţile şi toate avizele ne vor costa 2.000 de franci, cam 9.500 lei, în timp ce la Livada doar utilităţile sunt 12.000 lei pe lună", spune Nelu. Asta, în timp ce în Elveţia familia îşi va putea deduce din cheltuieli, de la alimente până la combustibili, iar Primăria le va înscrie copiii la şcoală.

Elveţia, venim!

Simona şi Nelu se vor muta din februarie, pentru ca în martie să înceapă producţia. "La început vom fi doar noi doi", spune Simona. Antreprenorii şi-au încurajat angajaţii să îi urmeze. "Unii au spus că vor veni, alţii că nu. E decizia fiecăruia".

Fabrica de la Livada îşi va reduce activitatea la producţia de materie primă pentru alte companii de profil. "Vom face extracte pe care le vom vinde vrac. Şi acum vindem propolis altor firme, care îl integrează în produsele lor", spune Simona.

Treptat, Antioxi Vita, Propolis Esenţa şi Fructonata de Bihor vor dispărea, aşadar, de pe piaţă. Soţii Bişboacă se vor reprofila pe produse încă nebrevetate, care vor fi fabricate sub alte mărci. Toate, însă, "made în Switzerland"...


SPERANŢE DEŞARTE
Oamenii nu mai cred în schimbare

Printre argumentele în favoarea emigrării, soţii Bişboacă menţionează şi alegerile de anul trecut. Simona, reprezentantă USR-PLUS, l-a contracandidat pe Ilie Bolojan (foto) la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, dar a obţinut un scor de 1,54%, cu doar 3.900 voturi primite. "Nu mă aşteptam să fiu preşedintă, ştiam că Bolojan e prea cunoscut ca să poată fi bătut, dar speram să pot schimba lucrurile în bine", spune ea.

Experienţa a fost dureroasă. "Întâlnindu-mă cu bihorenii, am descoperit că aceştia nu mai cred în schimbare. Când oamenii îţi spun că toţi candidaţii sunt hoţi, că nu vor să audă de politică, îţi pui întrebări", povesteşte fosta candidată.

Absenteismul masiv a determinat-o pe cercetătoare să se întoarcă la invenţiile ei, chiar dacă în altă ţară. "În România am încetat să ne mai comportăm ca o comunitate", a constatat Simona.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Maxim 4 ani le dau, de stat în Elveția.
Apoi o să revină la matcă cu coada între picioare. Ăștia doi sunt cam haotici altfel. Ba vor cercetare, ba antrepenoriat de succes, ba perspectivă, ba afaceri recunoscute la nivel mare, ba candidatură la județ, ba găsirea drumului ca angajații la niște patroni de prin lumea largă. În primul rând că există multe afaceri în România, care nu țin cont de granițe în contextul global de acum. Iar pe de altă parte orice afacere, ca să aibă succes, implică dedicare și determinare. Ăștia doi știu ceva, s-au și apucat de o treabă, a mers o perioadă treaba ... dar, la primele sincope ori eșecuri, dau bir cu fugiții ca să se facă slugă la stăpân consacrat deja.
Postat 14 Decembrie 2021, 12:09 de KP
Nici chiar asa
In cercetarile si brevetele dumneavoastra ati avut un foarte mare sprijin din partea Universitatii din Oradea, cu aparatura acestora si mai ales cu puterea si talentul celei mai mari specialiste din institutie, care are o vasta experienta in cercetare, detinatoarea celor mai mari inventii in domeniul Biochimiei si nu numai.Este vorba de doamna Profesor dr. Simona Bungau. Amintiti si sprijinul altor persoane fara de care nu ajungeati celebri nu numai faptul ca domnul Bolojan nu va sprijinit cu spatiu in parcul industrial.
Postat 14 Decembrie 2021, 11:00 de scarbit
Societatea infranata
Am vazut multe cazuri in care indivizi singulari sau mici grupuri au o viteza de dezvoltare personala accentuata, mult peste media comunitatii din care fac parte. Cand esti in fata si fugi nu mergi, cand te uiti numai in fata nu in jos sau in spate, e mult mai greu, depui mai mare efort, si crezi ca vei ajunge mai repede la destinatie, insa societatea din care faci parte are fire legate de tine, te infraneaza, un fel de curba a lui Gauss care te niveleaza; Atunci ai doua variante: renunti la o buna parte din dezvoltarea proprie pentru a ajuta "turma" sa mearga mai repede, sau tai legaturile si fugi pana la grupul din fata care fuge cu viteza ta.
Postat 14 Decembrie 2021, 10:01 de alexcuce
The great reset
Instructiv documentarul. Poate si ceva fite la doamna, dar hala si business-ul din spatele ei o absolva de pacate.De subliniat pentru primaria galactica care nu citeste ziarul:[ "Chiria, utilităţile şi toate avizele ne vor costa 2.000 de franci, cam 9.500 lei, în timp ce la Livada doar utilităţile sunt 12.000 lei pe lună", spune Nelu. Asta, în timp ce în Elveţia familia îşi va putea deduce din cheltuieli, de la alimente până la combustibili, iar Primăria le va înscrie copiii la şcoală. ]. Si voi asteptati subventie la caldura... Revenind la teoria conspiratiei, primii cazuti vor fi clasa de mijloc, afaceri mici,medii. Consecinta, someri in crestere.Posibil o criza de resurse,energie,alimente... Mai apoi vor cadea bancile, se vor volatiliza banii fictivi adunati prin spolieri. Mai apoi vom fi deposedati de proprietati,fie de buna voie,prin vinzare benevola,fie prin nationalizari,rapturi...Se creeaza astfel premiza unei suprastructuri, care va avea grija de noi...nu vom avea nimic,dar vom fi fericiti.
Postat 14 Decembrie 2021, 09:31 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON