URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Ianuarie 2021, 21:03

Începe etapa a doua de vaccinare anti Covid: Programările se fac începând de vineri, zi în care se vaccinează și Iohannis

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Programările pentru etapa a doua de vaccinare anti Covid-19 începe pe 15 ianuarie. De vineri, de la ora 15, românii incluşi în a doua perioadă a campaniei de vaccinare - persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cele aflate în evidenţă cu boli cronice şi angajaţii "care desfăşoară activităţi în domenii-cheie, esenţiale" - se vor putea programa pentru vaccinare, anunță marți HotNews.ro, citându-l pe coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

Potrivit sursei citate, în cazul angajaţilor, înscrierea în platforma de vaccinare va putea fi făcută de către angajator, în timp ce o persoană cu vârsta de 65 de ani, de exemplu, poate fi înscrisă prin medicul de familie sau sunând la un call center - 021.414.44.25.

O altă modalitate de programare va fi prin direcţiile de asistenţă socială din primării sau prin intermediul aparţinătorilor, care îşi pot face cont şi pot înscrie pe platformă până la maxim 10 persoane din familie.

HotNews.ro mai notează că persoanele care desfășoară activităţi în domenii-cheie, esenţiale, vor putea fi înscrise în plaforma de vaccinare de către angajator. Persoana înscrisă intră apoi în platformă se identifică în baza numărului de telefon, selectând, apoi, centrul de vaccinare, data şi ora la care vrea să se programeze pentru vaccinare.

În ce privește persoanele aflate în centre sociale, coordonatorul campaniei de vaccinare a precizat că echipe mobile vor merge în acele centre, începând din 15 ianuarie, iar acolo se vor putea vaccina şi angajaţii acestor instituţii.

În România vor exista 750 de centre de vaccinare, Gheorghiţă estimând că în 15 ianuarie vor fi deschise în jur de 50% dintre acestea, iar după 20 ianuarie vor putea funcţiona toate.

Iohannis se dă exemplu

Tot marți președintele Klaus Iohannis a anunțat că se va vaccina, public, chiar vineri, „pentru a marca debutul etapei a doua a campaniei de vaccinare” împotriva Covid-19.

Întrebat dacă consideră că până acum niciun lider politic din România nu s-a vaccinat sporește neîncrederea populației, Iohannis a răspuns că nu. „Decizia a fost să fie vaccinat în primul rând personalul medical, și acest lucru se întâmplă. Nu am dorit nici eu nici premierul să ne băgăm în față, ar fi fost probabil mesajul greșit, dar vineri începe a doua etapă de vaccinare, în care este prevăzută vaccinarea personalul din învățământ, peste 65 de ani, cu boli cronice, dar și a personalului esențial”, a spus președintele. 

Răspunzând unei alte întrebări, șeful statului a spus că, până acum, "campania de vaccinare este un succes". "Suntem pe locul 8 în Europa, ceea ce nu este rău deloc", a afirmat Iohannis.

În acest moment, în Uniunea Europeană sunt aprobate două vaccinuri împotriva Covid-19: cel al BioNTech Pfizer (cu care în România a și început vaccinarea în 27 decembrie) şi cel dezvoltat de compania Moderna, din care primele doze - sub 15.000 - au ajuns în țara noastră în cursul zilei de marți.

Potrivit datelor puse Institutului Național de Sănătate Publică, până luni seară, la ora 17, s-au vaccinat în total 140.447 persoane, dintre care 15.527 în ultimele 24 de ore.


Lista completă a bolilor cronice stabilite pentru etapa a doua a campaniei de vaccinare împotriva Covid, conform HotNews.

- Diabet zaharat

- Obezitate

- Alte boli metabolice, inclusiv congenitale

- Afecţiuni cardiovasculare

- Afecţiuni renale

- Afecţiuni oncologice

- Afecţiuni pulmonare

- Afecţiuni neurologice, inclusiv sindromul Down

- Afecţiuni hepatice moderate/severe

- Afecţiuni autoimune

Lista activităţilor "în domenii-cheie, esenţiale":

- Personal cheie pentru funcţionarea instituţiilor statului (parlament, preşedinţie, guvern, ministere şi instituţii subordonate acestora);

- Personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranţei naţionale şi a autorităţii judecătoreşti;

- Personalul din sectorul economic vital:

- Procesare, distribuţie şi comercializare a alimentelor de bază (panificaţie, lactate, carne, fructe şi legume);

- Uzine de apă, epurare, transport şi distribuţie apă;

- Centrale electrice, producţie, transport şi distribuţie curent electric;

- Unităţi de producţie, transport şi distribuţie gaze;

- Unităţi de producţie, transport şi distribuţie combustibili lichizi şi solizi;

- Unităţi de producţie, transport şi distribuţie medicamente şi materiale sanitare;

- Transport de persoane şi mărfuri;

- Noduri feroviare, aeroporturi civile şi militare, porturi esenţiale;

- Comunicaţii (serviciul de telecomunicaţii speciale, radio şi televiziune naţionale);

- Personalul din unităţile de învăţământ şi creşe;

- Personalul poştal şi din servicii de curierat;

- Personalul cultelor religioase;

- Personalul din mass-media care desfăşoară activităţi cu risc crescut de expunere la infecţia cu SARS-CoV-2 (ex: reportaje în unităţi medicale);

- Personalul din domeniul salubrităţii şi deşeurilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Etapa 1 s-a încheiat? Tot personalul medical, prioritar campaniei, e vaccinat?
60% dintre medici, asistenți și personal auxiliar, nu au trecut de prima doză a vaccinului și, evident ... 0% de a doua, care "garantează" imunizare la Covid-19 timp de de cel mult 6 luni !?! Neîncrederea stă la baza scepticismului ... pentru că toți "specialiștii" propagandiști spuneau, în urmă cu două-trei săptămâni, că nu se recomandă (sursa fiind OMS) vaccinarea persoanelor cu boli cronice. Motivul fiind că vaccinul se "concentrează" pe izolarea celulelor în fața atacului "carcalacului" ... reducându-se astfel imunitatea organismului față de alte afecțiuni !?! Pe de altă parte, toți adevărații specialiști în domeniu de oe planetă care vorbesc liber, descurajează vaccinarea conținând ser cu "ARN Messager" (Pfizer și Moderna) ... considerând că vaccinul de la Zeneca e mai bun, că Sputnik e și mai bun, iar cel chinezesc este singurul vaccin cu efect îndelungat și care dezvoltă în mod real imunitatea în fața SARS-Cov-2 !?!
Postat 13 Ianuarie 2021, 09:52 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON