Structurile reprezentative ale elevilor şi părinţilor au criticat decizia Ministerului Educaţiei de a prelungi la patru săptămâni vacanţa de primăvară, din 2 aprilie până în 4 mai, în loc de o singură săptămână, cum prevedea iniţial calendarul acestui an şcolar.
Elevii şi părinţii deopotrivă spun că această vacanţă neaşteptată va conduce la apariţia unei rupturi în procesul educaţional şi în ritmul de învăţare al fiecărui elev.
"Considerăm că decalarea Evaluării Naţionale şi creşterea duratei vacanţei de Paşte la aproape o lună, va conduce la apariţia unei rupturi în procesul educaţional şi în ritmul de învăţare al fiecărui elev, fapt ce va avea consecinţe dezastruoase asupra rezultatelor de la examenele naţionale. Este absurd să considerăm că factorii care conduc la necesitatea suspendării cursurilor (creşterea numărului de cazuri, nerespectarea măsurilor de protecţie de către elevi şi profesori, netestarea elevilor etc.) vor dispărea în decursul unei singure luni. Astfel, "tactica amânării" nu face altceva decât să tergiverseze în mod inutil inevitabilul", se arată într-un comunicat al Consiliului Naţional al Elevilor.
De asemenea, şi Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi s-a arătat stupefiată de această decizie, aflată din presă şi care nu a fost luată în urma unor consultări, aşa cum era firesc. "O vacanţă de primăvară, prelungită în mod forţat cu încă două săptămâni, va determina o ruptură în procesul educaţional, planificările profesorilor privind activitatea remedială vor fi date peste cap, aspecte ce vor determina creşterea dimensiunii lacunelor competenţelor nedobândite", se arată într-un comunicat al federaţiei.
Părinţii arată şi că decalarea examenelor de Evaluare Naţională reprezintă un factor în plus de accentuare a stresului elevilor. "Programarea tradiţională a examenelor în luna iunie a avut în vedere şi disconfortul termic, care ar putea afecta echilibrul psihic şi fizic al elevilor. (...) Domnule ministru, onoraţi guvernanţi, consideraţi că vă veţi putea uita în ochii copiilor care vor avea de susţinut examenele naţionale, purtând masca, în luna lui Cuptor?", au mai transmis părinţii.
În final, federaţia a cerut revenirea asupra deciziei de modificare a structurii anului şcolar şi a calendarului susţinerii Evaluării Naţionale. "În cazul în care nu veţi da curs solicitării noastre, FNAP îşi rezervă dreptul de a întreprinde toate demersurile legale în vederea apărării şi susţinerii drepturilor educabililor, în virtutea interesului superior al copiilor", a mai transmis federaţia.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.