URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Martie 2021, 11:00

Elevii şi părinţii, împotriva vacanţei de primăvară de o lună: Va determina o ruptură în procesul educaţional

Elevii şi părinţii, împotriva vacanţei de primăvară de o lună: Va determina o ruptură în procesul educaţional foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Structurile reprezentative ale elevilor şi părinţilor au criticat decizia Ministerului Educaţiei de a prelungi la patru săptămâni vacanţa de primăvară, din 2 aprilie până în 4 mai, în loc de o singură săptămână, cum prevedea iniţial calendarul acestui an şcolar.

Elevii şi părinţii deopotrivă spun că această vacanţă neaşteptată va conduce la apariţia unei rupturi în procesul educaţional şi în ritmul de învăţare al fiecărui elev.

"Considerăm că decalarea Evaluării Naţionale şi creşterea duratei vacanţei de Paşte la aproape o lună, va conduce la apariţia unei rupturi în procesul educaţional şi în ritmul de învăţare al fiecărui elev, fapt ce va avea consecinţe dezastruoase asupra rezultatelor de la examenele naţionale. Este absurd să considerăm că factorii care conduc la necesitatea suspendării cursurilor (creşterea numărului de cazuri, nerespectarea măsurilor de protecţie de către elevi şi profesori, netestarea elevilor etc.) vor dispărea în decursul unei singure luni. Astfel, "tactica amânării" nu face altceva decât să tergiverseze în mod inutil inevitabilul", se arată într-un comunicat al Consiliului Naţional al Elevilor.

De asemenea, şi Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi s-a arătat stupefiată de această decizie, aflată din presă şi care nu a fost luată în urma unor consultări, aşa cum era firesc. "O vacanţă de primăvară, prelungită în mod forţat cu încă două săptămâni, va determina o ruptură în procesul educaţional, planificările profesorilor privind activitatea remedială vor fi date peste cap, aspecte ce vor determina creşterea dimensiunii lacunelor competenţelor nedobândite", se arată într-un comunicat al federaţiei.

Părinţii arată şi că decalarea examenelor de Evaluare Naţională reprezintă un factor în plus de accentuare a stresului elevilor. "Programarea tradiţională a examenelor în luna iunie a avut în vedere şi disconfortul termic, care ar putea afecta echilibrul psihic şi fizic al elevilor. (...) Domnule ministru, onoraţi guvernanţi, consideraţi că vă veţi putea uita în ochii copiilor care vor avea de susţinut examenele naţionale, purtând masca, în luna lui Cuptor?", au mai transmis părinţii.

În final, federaţia a cerut revenirea asupra deciziei de modificare a structurii anului şcolar şi a calendarului susţinerii Evaluării Naţionale. "În cazul în care nu veţi da curs solicitării noastre, FNAP îşi rezervă dreptul de a întreprinde toate demersurile legale în vederea apărării şi susţinerii drepturilor educabililor, în virtutea interesului superior al copiilor", a mai transmis federaţia.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON