URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Decembrie 2024, 19:25

DSP Bihor, recomandare pentru prevenirea îmbolnăvirii cu trichineloză: faceți analiza cărnii de porc, boala lasă sechele pe viață și poate fi chiar mortală

DSP Bihor, recomandare pentru prevenirea îmbolnăvirii cu trichineloză: faceți analiza cărnii de porc, boala lasă sechele pe viață și poate fi chiar mortală foto generic, arhivă BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Specialiștii în sănătate publică atenționează consumatorii ca după tradiționala sacrificare a porcului de Crăciun să nu consume carnea și produsele din carne înainte să facă analiza trichineloscopică a acestora.

Atenție: sărarea, uscarea și afumarea nu distrug larvele de trichinella spiralis! Contaminarea cu aceasta provoacă îmbolnăvirea, iar netratarea bolii poate avea sechele toată viața.

Numai din surse sigure

Având în vedere apropierea sărbătorilor de iarnă și perioada specifică în care se sacrifică porci în gospodăriile din mediul rural, Direcția de Sănătate Publică Bihor amintește recomandările pentru prevenirea îmbolnăvirii de trichineloză.

Specialiștii în sănătate publică sfătuiesc oamenii să cumpere animale doar de la unități avizate sanitar sau din centrele comerciale care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar ori, dacă sacrifică porci în gospodăriile proprii sau primesc produse provenite de la animale crescute în gospodării, să trimită la examen trichineloscopic probele din carnea porcului sacrificat, în centrele autorizate ale Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, adică în punctele sanitar-veterinare din piețele agroalimentare și la medicii veterinari din comune.

Atenție la preparare

De asemenea, DSP Bihor recomandă:

- pregătirea cărnii în bucăți optime pentru refrigerat (15 cm grosime) și pentru gătit;

- prelucrarea termică corectă a cărnii, cu mențiunea că larvele de trichinella spiralis sunt distruse în minimum 15 minute la o temperatură de peste 71° C;

- prelucrarea termică a resturilor / măruntaielor / sângelui care urmează sa fie hrană pentru alte animale;

- curățarea ustensilelor folosite la manipularea cărnii;

- în cazul apariției primelor semne de boală, urmare a consumului de produse din carne din surse neverificate este necesară prezentarea la medic.

„Atenționăm populația că procedeele de sărare, afumare, uscare, procesare cu microunde a cărnii nu distrug larvele de trichinela spiralis”, subliniază DSP Bihor.

Trichineloza, o boală gravă

Trichineloza este o zoonoză (o boală infecțioasă care este transmisă de la animal la om), cauzată de parazitul Trichinella spiralis, datorată consumului de carne insuficient tratată termic. Boala se poate transmite de la animal la om. Rezervorul natural de infecție este reprezentat de animalele sălbatice, carnivore sau omnivore (mistrețul, ursul, lupul, vulpea), precum și de rozătoare (șobolanul).

În România, principala sursă de infecție pentru om este porcul, care se contaminează prin consumul de șobolani sau dejecțiile acestora. Surse secundare de infecție sunt calul, mistrețul, nutria și ursul.

Omul se îmbolnăvește în urma consumului de carne infestată cu trichinella spiralis atunci când aceasta este insuficient fiartă sau friptă, sau când este consumată sub formă de preparate crude, sărate sau afumate. „Unele obiceiuri culinare: prepararea termică “în sânge”, sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic; pastramă, cârnat uscat sau afumat, șuncă, cresc riscul de îmbolnăvire. Receptivitatea este generală iar imunitatea este de scurtă durată, cu reîmbolnăviri posibile. Boala nu se transmite interuman, însă poate evolua sporadic sau în focare familiale / de colectivitate din cauza consumului din sursă comună”, mai atenționează DSP Bihor.

Se poate muri

Perioada de incubație poate fi între 2 şi 28 de zile, de la consum până la apariția primelor semne de boală.

Aceasta debutează brusc, cu frisoane, febră, dureri de cap, astenie, edeme (umflături) ale feței, dureri musculare precedate sau nu de tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greață, vărsături), hemoragii subconjunctivale, subunghiale și retiniene.

Tratamentul bolii se face în spital.

Dacă boala nu este diagnosticată şi  tratată,  larvele de trichinella pot rămâne toată viață în organismul uman, producând: dureri musculare, tulburări cardiovasculare, ale aparatului respirator, ale sistemului nervos, alergii. Decesele sunt datorate complicațiilor cardio-vasculare (miocardită) și neurologice (encefalită, mielită).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON