URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 27 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am fost la deschiderea fabricii de anvelope Nokian Tyres, să văd cum arată o investiție de 650 milioane euro. Am vizitat linii de producție, unde se vede clar că gradul de automatizare este foarte ridicat. Fabrica are 10 hectare de clădiri și doar 500 de muncitori, adică 250 pe schimb. Practic, angajații au rolul de a supraveghea procesul de fabricație, iar o parte se ocupă de mentenanța instalațiilor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Septembrie 2024, 18:40

DSP Bihor: Cum și de unde poți obține vaccinul antigripal în acest sezon

DSP Bihor: Cum și de unde poți obține vaccinul antigripal în acest sezon foto generic, arhivă BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bihorenii care, înaintea sezonului gripal 2024/2025, doresc să reducă probabilitatea de a se îmbolnăvi, sunt informați cum pot ajunge la vaccinarea antigripală și care sunt categoriile de persoane care, potrivit legislației, beneficiază de gratuități și compensații la achiziția vaccinului.

Acesta este al doilea an la rând în care, precizează Direcția de Sănătate Publică, această instituție nu mai distribuie dozele de vaccin către medicii prescriptori.

Potrivit DSP Bihor, în conformitate cu Ordinul comun nr. 3278/804 din 2023 al Ministerului Sănătății și al Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate, beneficiarii vaccinului gripal compensat trebuie să se adreseze la medicii prescriptori, adică medicii de familie și medicii de toate specialitățile aflați în contract cu CAS, pentru eliberarea unei rețete compensate (100% sau 50%) dacă sunt incluși în următoarele categorii:

I. Compensare 100%:

1.copii cu vârsta  ≥  6 luni și < 19 ani ;

2. gravide;

3. persoane cu vârsta  ≥ 19 ani și < 65 de ani aflate în una dintre următoarele situații:

3.1. boli cardio-vasculare cronice;

3.2. boli respiratorii cronice;

3.3. boli renale cronice;

3.4. boli hepatice cronice;

3.5. boli neurologice cronice;

3.6. boli metabolice;

3.7. boli oncologice;

3.8. boli autoimune;

3.9. malformații congenitale;

3.10.  obezitate;

3.11. asplenie;

3.12. persoane cu infecție HIV/SIDA;

3.13. Terapie imunosupresoare,

3.14. transplant ,imunosupresia congenitală 

4.persoane cu vârsta peste 65 de ani;

5.personal medico – sanitar și auxiliar

II. Compensare 50%:

1.persoane cu vârsta  ≥ 45 ani și < 65 de ani, fără boli cronice.

Persoanele care nu sunt incluse în categoriile de compensare (100% sau 50%) pot să se vaccineze după achiziția vaccinului din farmacii, cu plata integrală a acestuia.

Eliberarea rețetei de vaccin gripal poate fi efectuată de orice farmacie în contract cu casa de asigurări de sănătate care are în stoc vaccinul gripal 2023/2024. După ridicarea vaccinului, beneficiarul poate să se adreseze fie la un medic vaccinator fie la o farmacie care desfășoară activități de vaccinare în vederea vaccinării.

Medici vaccinatori sunt:

1. toți medicii de familie din județul Bihor, medici epidemiologi, de boli infecțioase, pediatri;

2. medicii din orice altă specialitate care au un atestat de vaccinologie.

Toți medicii vaccinatori trebuie să fie în contract pentru furnizarea de servicii de vaccinare cu direcția de sănătate publică județeană/a municipiului București, să dețină cont în RENV (Registrul Electronic Național de Vaccinare) și să aibă obligația înregistrării administrării vaccinului și raportării RAPI (reacții adverse post-vaccinale indezirabile).

Farmaciile care efectuează activitate de vaccinare antigripală sunt:

Farmacie:

 Adresa:

Dr Max

Oradea, str. Ștefan Octavian Iosif nr 7 - Decebal Retail Parc

Dr Max

Oradea, Calea Aradului DN 79 FN, Galeria Carrefour – Era

Help Net

Oradea, Bd Decebal nr 22, Bl C104/B

Codins

Oradea, str. Meziadului nr 2

Rodia

Oradea, str. Doina nr 26, bl PC nr 86

Medica Plus

Oradea, str. Ion Bogdan nr 11A

Belladona

Oradea, str..Emanuel Gojdu nr.21

Serviciul de administrare a vaccinului gripal (inocularea) este gratuit, atât la medicii vaccinatori, cât și la farmacii.

Deoarece lista farmaciilor/locațiilor din județul Bihor la care se efectuează vaccinarea antigripală este actualizată continuu, DSP Bihor va posta periodic pe situl propriu www.dspbihor.gov.ro, locațiile actualizate ale farmaciilor în care se desfășoară vaccinarea antigripală.

DSP Bihor a informat toți furnizorii de servicii medico-farmaceutice implicați în procesul de vaccinare antigripală privitor la obligativitatea respectării și aplicării reglementărilor legale incidente aplicabile în vigoare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON