Începute în toamna anului 2019, lucrările la spectaculosul Drum al Apusenilor, care în județul Bihor se întinde pe mai bine de 56 de kilometri, sunt aproape de finalizare, iar luna viitoare vor fi recepționate de Consiliul Județean Bihor.
Până atunci, însă, deoarece se toarnă asfalt pe două tronsoane, circulația va fi restricționată, respectiv interzisă.
Ultimele asfaltări
„Lucrările de modernizare a drumurilor județene Beiuș - Budureasa - Stâna de Vale - Coada Lacului au ajuns la un stadiu fizic de 95%. Între Beiuș și Budureasa stratul de uzură a fost turnat, iar în prezent se lucrează la așternerea stratului de asfalt final între Budureasa și Stâna de Vale, pe o porțiune de 7 km. Aici traficul rutier se desfășoară alternativ, pe o bandă”, a informat, miercuri, administrația județeană.
De menționat că pe acest traseu Drumul Apusenilor este format din DJ 764A Beiuș - Budureasa - Stâna de Vale și DJ 108J Stâna de Vale - baraj Leșu (Coada Lacului).
Potrivit CJ Bihor, pe porțiunea dintre Stâna de Vale și Coada Lacului, a cărei lungime este de 16 km, stratul de uzură a fost turnat pe o porțiune de 9 km, iar pentru asfaltarea celorlalți 7 km „se lucrează în aceste zile. Pe această porțiune de drum, traficul rutier nu este permis”, precizează administrația județeană.
„Ne propunem ca în a doua jumătate a lunii iulie să trasăm marcajele, să montăm parapeții de protecție și semnalizările. La începutul lunii august se va face recepția finală a lucrărilor”, a transmis președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.
Cu fonduri UE
Tronsonul aflat în lucru, în lungime totală de 43 kilometri, face parte din proiectul „Traseul Regional Transilvania Nord, Drumul Apuseni”, la care a început să se lucreze din luna noiembrie a anului 2019.
Pe lângă amintitele tronsoane ale DJ 764A și DJ 108J, din proiectul Drumul Apusenilor mai face parte și un sector de 13 kilometri al DJ 108K între Remeți și limita județului Bihor cu județul Cluj (zona Valea Drăganuului).
Pe acest din urmă tronson, lucrările au fost finalizate în devans, în luna august a anului trecut.
Executantul lucrărilor este o asociere formată din firmele Drumuri Orășenești (Oradea, MBS Group (Turda) și D’Agostino Angelo Antonio Construzioni Generali.
Valoarea totală a proiectului este de 146,4 milioane lei, cu TVA inclusă, bani din fonduri europene prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020.
Așa cum BIHOREANUL a mai scris, Drumul Apusenilor continuă și în județul Cluj (DJ 764B și DJ 108K), ,în județul vecini având o lungime totală de 25 km. Acolo, lucrările au costat 161 milioane lei și au fost finalizate în a doua jumătate a lunii mai, în acest an.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.