URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Iulie 2023, 14:36

Drumul Apusenilor, 95% finalizat. Trafic restricționat între Budureasa și Stâna de Vale, interzis între Stâna de Vale și Coada Lacului, pentru că se toarnă asfalt (FOTO)

Drumul Apusenilor, 95% finalizat. Trafic restricționat între Budureasa și Stâna de Vale, interzis între Stâna de Vale și Coada Lacului, pentru că se toarnă asfalt (FOTO) sursa foto Consiliul Judetean Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Începute în toamna anului 2019, lucrările la spectaculosul Drum al Apusenilor, care în județul Bihor se întinde pe mai bine de 56 de kilometri, sunt aproape de finalizare, iar luna viitoare vor fi recepționate de Consiliul Județean Bihor.

Până atunci, însă, deoarece se toarnă asfalt pe două tronsoane, circulația va fi restricționată, respectiv interzisă.

Ultimele asfaltări

„Lucrările de modernizare a drumurilor județene Beiuș - Budureasa - Stâna de Vale - Coada Lacului au ajuns la un stadiu fizic de 95%. Între Beiuș și Budureasa stratul de uzură a fost turnat, iar în prezent se lucrează la așternerea stratului de asfalt final între Budureasa și Stâna de Vale, pe o porțiune de 7 km. Aici traficul rutier se desfășoară alternativ, pe o bandă”, a informat, miercuri, administrația județeană.

De menționat că pe acest traseu Drumul Apusenilor este format din DJ 764A Beiuș - Budureasa - Stâna de Vale și DJ 108J Stâna de Vale - baraj Leșu (Coada Lacului).

Potrivit CJ Bihor, pe porțiunea dintre Stâna de Vale și Coada Lacului, a cărei lungime este de 16 km, stratul de uzură a fost turnat pe o porțiune de 9 km, iar pentru asfaltarea celorlalți 7 km „se lucrează în aceste zile. Pe această porțiune de drum, traficul rutier nu este permis”, precizează administrația județeană.

„Ne propunem ca în a doua jumătate a lunii iulie să trasăm marcajele, să montăm parapeții de protecție și semnalizările. La începutul lunii august se va face recepția finală a lucrărilor”, a transmis președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.

Cu fonduri UE

Tronsonul aflat în lucru, în lungime totală de 43 kilometri, face parte din proiectul „Traseul Regional Transilvania Nord, Drumul Apuseni”, la care a început să se lucreze din luna noiembrie a anului 2019.

Pe lângă amintitele tronsoane ale DJ 764A și DJ 108J, din proiectul Drumul Apusenilor mai face parte și un sector de 13 kilometri al DJ 108K între Remeți și limita județului Bihor cu județul Cluj (zona Valea Drăganuului).

Pe acest din urmă tronson, lucrările au fost finalizate în devans, în luna august a anului trecut.  

Executantul lucrărilor este o asociere formată din firmele Drumuri Orășenești (Oradea, MBS Group (Turda) și D’Agostino Angelo Antonio Construzioni Generali.

Valoarea totală a proiectului este de 146,4  milioane lei, cu TVA inclusă, bani din fonduri europene prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020.

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, Drumul Apusenilor continuă și în județul Cluj (DJ 764B și DJ 108K), ,în județul vecini având o lungime totală de 25 km. Acolo, lucrările au costat 161 milioane lei și au fost finalizate în a doua jumătate a lunii mai, în acest an.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Cu ăștia 5% rămași este problema ...
... că va dura cât s-au făcut cei 95%. Că așa-i țiganul ... se îneacă la mal.
Postat 06 Iulie 2023, 11:18 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON