URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Decembrie 2016, 12:14

Definitiv şi irevocabil: Fosta Policlinică Mare, revendicată de un ordin călugăresc, rămâne în proprietatea judeţului Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Conflictul juridic asupra uneia dintre cele mai valoroase clădiri din Oradea, care a opus vreme de 13 ani Consiliul Judeţean Bihor şi Ordinul Călugăresc Mizericordian subordonat Episcopiei Romano-Catolice a Oradiei, a fost încheiat, definitiv şi irevocabil, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Printr-o decizie pronunţată joi, 15 decembrie, instanţa supremă a hotărât că pretenţiile Ordinului Mizericordian asupra imobilului fostei Policlinici Mari din Oradea, strada Republicii nr. 35, sunt nule şi fără temei.

Rând pe rând

Fie în nume propriu, fie în numele Ordinului Mizericordian, Episcopia Romano-Catolică a Oradiei a revendicat începând din 2000, una câte una, toate clădirile din perimetrul străzilor Republicii-Magheru-Snagovului, în 2002 reprimind, în baza OG 83/1998, imobilele în care au funcţionat Spitalul de Boli Infecţioase (aripa de pe Bd. Magheru), Spitalul ORL (Republicii 33, unde se aflau şi birourile Spitalului Judeţean şi ale Direcţiei de Sănătate Publică), şi cel în care a funcţionat Serviciul de Ambulanţă (Snagovului).

În 2003, în baza OG 94/2000 privind retrocedarea clădirilor naţionalizate de regimul comunist prin Decretul 302/1948 (între martie 1945-decembrie 1989), Episcopia a revendicat şi imobilul din str. Republicii 35, în care funcţiona ambulatoriul Spitalului Judeţean, cunoscut sub denumirea Policlinica Mare, dezafectat în 2008.

Clădirea a fost construită între anii 1899-1900 ca Palat al Finanţelor, Ordinul Mizericordian pretinzând că, deşi avea din start această funcţiune, ridicarea ei s-a făcut special pentru a fi închiriată statului austro-ungar, iar după instalarea regimului comunist autorităţile i-ar fi naţionalizat-o.

În schimb, reprezentanţii CJ, în patrimoniul căreia se afla fostă Policlinica Mare, au susţinut că imobilul a fost ridicat de statul austro-ungar, în 1919 intrând în proprietatea regatului României ca urmare a aplicării Tratatului de la Trianon, astfel că nu putea fi naţionalizată de regimul comunist după 1945 de vreme ce se afla deja în proprietatea statului român.

Patru ani de procese

Într-o primă fază, în 2012 Consiliul a deschis un proces împotriva Comisiei Speciale de retrocedare din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor pentru că a tergiversat din 2003 soluţionarea dosarului clădirii, intrate de atunci în stare avansată de degradare. Procesul a fost însă lăsat fără obiect, deoarece în scurt timp Comisia a decis ca imobilul să revină Ordinului Mizericordian.

Ca urmare, în 2013 CJ a hotărât iniţierea unui alt proces, pentru anularea deciziei Comisiei, invocând ca argumente atât faptul că fostul Palat al Finanţelor a fost construit de fostul stat austro-ungar şi că a intrat în proprietatea statului român prin aplicarea Tratatului de la Trianon, cât şi faptul că Ordinul Mizericordian nu are statut juridic şi, mai ales, nu deţine niciun act care să ateste naţionalizarea clădirii de către autorităţile comuniste, iar în Cartea Funciară nu a avut niciodată calitatea de proprietar tabular.

Declanşat la Curtea de Apel Oradea, unde instanţa a menţinut decizia Comisiei ANRP, şi continuat apoi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde avocatul Mircea Ursuţa, angajat de CJ, a făcut recurs, procesul a fost rejudecat la Curtea de Apel Piteşti, care în aprilie 2016 a dat câştig de cauză Ordinului Mizericordian.

Punct final

Joi, însă, ÎCCJ a întors decizia instanţei piteştene, hotărând definitiv şi irevocabil respingerea pretenţiei călugărilor romano-catolici. De menţionat că în acest proces a intervenit, ca parte interesată, şi Primăria Oradea.

"Admite recursurile declarate de Judeţul Bihor prin Consiliul Judeţean Bihor şi Municipiul Oradea prin Primar împotriva Sentinţei nr. 87 din 6 aprilie 2016 a Curţii de Apel Piteşti – Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal. Modifică sentinţa atacată, în sensul că admite acţiunea formulată de reclamant. Anulează Decizia nr.2634/07.03.2012 emisă de Comisia Specială de Retrocedare constituită în baza O.U.G.94/2000. Admite cererea de intervenţie accesorie formulată de Municipiul Oradea prin Primar. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei atacate. Irevocabilă. Pronunţată, în şedinţă publică, astăzi 15 decembrie 2016", se arată pe portalul ÎCCJ.

Motivarea soluţiei urmează să fie făcută de magistraţii instanţei supreme cel mai probabil la finele acestei luni sau la începutul anului viitor.

Vă invităm să citiţi pe această temă şi articolul: Robe contra sutane: De ce a "întors" Curtea Supremă decizia de retrocedare a Policlinicii Mari

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
@cchris26
Felictări! Aţi descris perfect esenţa despre justiţia bihoreană (şi nu numai) pentru că instanţa care a judecat fondul cauzei a fost una locală. Nu consider că TOŢI magistraţii bihoreni sunt corupţi dar cei corecţi care nu spun nimic despre ce se întâmplă în "sistem" sunt asimilaţi astfel juzilor ce au în cap doar "case" de marcat. Toată stima pentru pentru radiografia celor îmbrăcaţi în negru. Cu, sau fără, "blăniţă".
Postat 18 Decembrie 2016, 10:24 de eutanasiu
Astia-s corupti total!!
Faceti-ma va rog sa inteleg ceva extrem de simplu: cum se poate ca inclusiv Curtea de Apel Oradea sa accepte predarea cladirii ordinului Mezobullshiftwhatever daca astia nici nu au avut documente doveditoare asupra proprietatii. Apoi Curtea de Apel Pitesti la fel. Apoi brusc si dintr-o data cineva se trezeste si decide fix invers. Pai cum pot eu sa am incredere in justitia romana daca in aceleasi conditii se iau decizii total opuse?? Ma si mir ca s-a luat o astfel de decizie, cine stie cate au mai fost date la fel? Singura explicatie sta in banetul bisericii catolice careia de la infiintare pana acum nu i-a pasat de nimic altceva decat de controlul maselor si a banilor lor si intr-o justitie corupta. Si nici nu mi-ar pasa daca ar castiga-o o firma, o tara, un club de noapte sau biserica catolica, ca in final efectul pt omul de rand e cam acelasi, dar ma deranjeaza ca omul de rand, eu, tu, pierdem intotdeauna pt ca sistemul e facut pt ei, iar ei aduna tot mai mult fara a se mai gandi pt ce fac asta. O fac doar ca sa ne tina strans sub control, saraci si boi, intr-o morisca fara iesire, pt ca altfel banii si numarul averilor e total irelevant.
Postat 18 Decembrie 2016, 00:04 de cchris26
Tercheaberchea
KKmaK.Comentam ca sa nu stam, igaz?! Poate va enervez totusicu ceva..Poate nu. Fix egal,nu muscam orice momeala, inca n-ati priceput ?! Mai exersati.
Postat 17 Decembrie 2016, 15:52 de Iness
mare pierdere pentru Vatican
statul Vatican a mai pierdut o cladire.Mare pierdere pentru catolici si un castig pentru Romani.Bravo justitiei
Postat 17 Decembrie 2016, 10:32 de benz
Cine
va plăti prejudiciul cu care s-a ales Jud. Bihor din părăsirea de facto a proprietăţii sale ? Cine va plăti pentru daunele materiale şi morale aduse comunităţii ? Oare Sanyi al II-lea va arăta mizericordie faţă de vinovaţi ? Licitaţia pentru reparaţia capitală a imobilului va fi câştigată de Marconst Marghita sau de către Constructorul Sălard ? Sper ca Ilie de la primărie să le tragă o amendă exemplară pentru "faţadă neîngrijită, etc. etc"
Postat 16 Decembrie 2016, 18:07 de Vlaicu
O idee buna!
Citez din presa locala ,,..Instituția condusă de Pasztor Sandor va putea să se gândească încet – încet la întrebuințarea pe care să o dea frumoasei construcții. Desigur, după o consistentă reabilitare / renovare. Cel mai probabil, decidenții vor alege varianta unui sediu administrativ pentru a aduce în același loc o parte însemnată a instituțiilor subordonate CJ. Mai ales că imobilul se și află într-o zonă bună, cu accesabilitate din toate părțile orașului." Pana atunci birtinezul ii va lasa fara parcare....
Postat 16 Decembrie 2016, 17:36 de pinonel
este ceva normal
uitati-va cum toate institutiile mari gen muzeu, licee, spitale ,bisericii ortodoxe sunt luate de catre catolici prin bunavointa unor judecatori.Sper ca noul guvern sa faca ceva cu restitio integrum ,care nu e justificata .numai la noi, la romani.La unguri nu exista asa ceva.
Postat 16 Decembrie 2016, 16:13 de benz
Erată
Duşmanul i(u)deo-logic.
Postat 16 Decembrie 2016, 15:53 de eutanasiu
@ClovnTrist
Stimate domn, principiile după care funcţionează logica dumneavoastră mă îndreptăţesc să trag concluzia că sunteţi într-o fundătură. Criteriul conform căruia Cseke şi Ritli (unguri fiind, deşi eu cred că sunt mai mult evrei) sunt buni pentru că au ajutat (mult sau puţin - asta e relativ)judeţul (Bihor), în timp ce au închis 69 de spitale în "restul" ţării, mă face să cred că valorile după care vă "conduceţi" în viaţă şi principiile cu care faceţi "poligonul" nu mai au nevoie nici de alte susţineri şi nici de alte comentarii. Demachiaţi-vă puţin şi abia după aceea uitaţi-vă în oglindă! Sunteţi chiar duşmanul dumneavoastră.
Postat 16 Decembrie 2016, 15:50 de eutanasiu
@ClovnTrist
Moncher, nu eu, NOI suntem mult prea toleranti. Uneori nepermis de toleranti. Dar......de lagar nu zici nimic? Te pomenesti ca au plecat de bunavoie ???
Postat 16 Decembrie 2016, 15:48 de elev
Stimate domnule/doamna ELEV
Esti toleranta intruchipata :)
Postat 16 Decembrie 2016, 15:38 de ClovnTrist
cine este dusmanul cui ...?
Draga pinonel, daca tot ne tutuim, adevarul nu ma supara doar ca, tu nu spui adevarul. Ungurii nu sunt dusmanii romanilor (nici natural, nici istoric, sub nicio forma) insa unora convine, mai ales in campanie electorala, ca noi sa credem acest lucru. Te rog sa-ti aduci aminte, si la Oradea si la nivel national au fost asemenea mesaje politice, dar adevarul este altul. Cel putin aici in Oradea si in Bihor, pot sa-ti dau exemplul lui Cseke sau Ritli, care unguri fiind au ajutat mult intregul judet. In rest, conducatorii nostri au fost alesi de noi, asta am ales, asta avem, crede-ma nu tine de etnie. Cu tot respectul, lasa chestiile astea ca nu duc nicaieri ...
Postat 16 Decembrie 2016, 15:34 de ClovnTrist
@ClovnTrist
Moncher, degeaba dai ochii peste cap si-ti atarna limba din gura de furie, de frustrare. Ungurii au tradat intotdeauna, asa vor face mereu. Duplicitari, cu 2 fete, sovini, rai, razbunatori ( la Ip si Traznea ne-am impuscat intre noi, asa-i ? ). Asa ca degeaba nu-ti convine adevarul, acesta este. Iar romanii sunt toleranti, prea toleranti, va accepta la nesfarsit toanele, rautatile, tradarile. Asa ca te rog scuteste-ma cu baliverne ieftine de genul "convietuire pasnica". Cand i-ati trimis pe stramosii mei din Oradea in lagar in numele carei convietuiri pasnice a-ti facut-o ?
Postat 16 Decembrie 2016, 15:23 de elev
@clovnule, las-o jos ca macane!
Te supara adevarul?! N-ai decat, daca nu-ti place in casa mea, muta-te! Fara a pierde vremea cu tine, iti spun ca-mi dai dreptate cand afirm ca Romania este condusa de niste tradatori in cardasie cu capeteniile dusmanilori ,,naturali" ai romanilor, ungurii. Unde ai mai vazut ca 70/80% sa fie condusi de 20/30%?! Despre discriminarea pozitiva nu mai zic! Cum s-a ajuns ca sa fie unpolitically-correct sa-i critici pe ungurii de la tine din tara?! Sunt fan Orban Viktor si regret ca nu suntem carmuiti de un asemenea conducator, unul care sa aiba cohones si sa-l puna pe fiecare acolo unde-i este cu adevarat locul. Si nu sunt venit de peste Carpati, nici din Asia, nici din Campia Panonica, stramosii mei au fost ingropati aici de sute de ani, neamul meu a fost aici totdeauna acasa, chit ca multa vreme am avut chiriasi nedoriti care se credeau ei stapani. Asta apropo de ,,retrocedari".
Postat 16 Decembrie 2016, 14:20 de pinonel
\
În completarea a ceea ce a scris @pinonel şi,oarecum, a ceea aţi scris dumneavoastră, ar trebui înşiraţi şi "iluminaţii" magistraţi locali care au emis deciziile şi hotărârile anterioare. Revenim astfel la josnicia şi servilismul care bântuie clădirea nouă, în oglindă cu biroul cu vechiul sediu din care şi-au păstrat metehnele.
Postat 16 Decembrie 2016, 13:40 de eutanasiu
Dnului/Dnei PINONEL
Stimate Domn/Doamna, in legatura cu faptul ca, cine si ce a furat, de la cine, va asigur ca exista exemple pozitive si negative, atat in partea romana cat si in cea maghiara, discutiile din acest p.d.v. sunt de prisos. Noi, adevaratii oradeni, constienti fiind de realitatile si consecintele unei convietuiri pasnice, cu toate comunitatile din Oradea, nu doar cu cea maghiara, consideram ca asemenea comentarii nu-si au locul si va rog ori sa va abtineti in viitor ori sa va documentati inainte de a va exterioriza frustrarile. Daca discutam in concret, foarte multe imobile confiscate de comunisti au fost retrocedate (si ungurilor, si romanilor, si evreilor ...) un lucru foarte corect, din pacate insa acest proces se desfasoara anevoios si inca va dura multi ani. In acest caz s-a facut dreptate si sunt convinsa ca cei implicati vor respecta hotararea instantei (va atrag atentia, ca la sefia CJ Bihor este tot un ungur, si tot nu s-a retrocedat cladirea). Pe de alta parte, credeti-ma nu comunitatea maghiara din Oradea, si nici cea din Bihor, este de vina pentru faptul ca, pe parcursul istoriei granitele tarii au fost mutate deasupra lor. Toti suntem acasa aici, daca nu puteti accepta aceasta realitate e treaba Dvs., dar in viitor va rog sa ne scutiti de aceste abordari. Cu prietenie ...
Postat 16 Decembrie 2016, 13:30 de ClovnTrist
Un caz fericit! Cam singurul...
Prin tratatul de pace semnat la Trianon, ungaria avea, printre alte multe obligatii, sa restituie Regatului Romaniei TOATE actele, inscrisurile, arhivele, etc, etc, aflate pe teritoriul Transilvaniei si care au fost furate de unguri si duse in ungaria. Din cate stiu ungurii nu au restituit nimic! Ba in perioada 1940-1945 s-au mai completat ,,colectiile". Asta e un aspect. Alt aspect este ticalosia, tradarea as zice de care a dat dovada clasa politica romaneasca aliindu-se cu udmr-ul, o organizatie care are ca unic tel destramarea Romaniei. Aici, in Oradea, exponentii acestei nebunii, acestei tradari au fost primarii care au condus urbea din dec. '89 si pana azi. Totusi, doi se evidentiaza, vranceanul si birteanul. Ma opresc aici, mi-e scarba sa dau exemple, le stiu oradenii!
Postat 16 Decembrie 2016, 12:58 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON