URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 27 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am fost la deschiderea fabricii de anvelope Nokian Tyres, să văd cum arată o investiție de 650 milioane euro. Am vizitat linii de producție, unde se vede clar că gradul de automatizare este foarte ridicat. Fabrica are 10 hectare de clădiri și doar 500 de muncitori, adică 250 pe schimb. Practic, angajații au rolul de a supraveghea procesul de fabricație, iar o parte se ocupă de mentenanța instalațiilor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Septembrie 2024, 18:45

De ce dispar țarcurile? Primăria Oradea a început înlocuirea incintelor metalice cu insule digitalizate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În zilele următoare, orădenii din cartierul Rogerius vor vedea cum dispar incintele metalice în care sunt containerele și pubelele pentru gunoaie.

Primăria a anunțat că acestea vor fi ridicate, pentru a face loc insulelor ecologice digitalizate, în care unii orădeni vor arunca deșeurile de acum înainte. Până la montarea noilor containere, orădenii vor folosi containerele vechi.

„În cartierul Rogerius, în zonele de blocuri, a început ridicarea incintelor metalice pentru deșeuri menajere, care vor fi înlocuite cu insule ecologice digitalizate. Până la amplasarea acestor insule, în perioada imediat următoare, pe aceste amplasamente vor rămâne doar recipientele pentru colectarea deșeurilor menajere. Primăria Oradea roagă locatarii să depoziteze deșeurile conform destinației acestor recipiente”, a anunțat municipalitatea.

În perioada următoare, vor fi amplasate 94 din cele 275 de insule ecologice comandate de municipalitate. Fiecare insulă are 5 module închise, câte unul pentru fracțiile de deșeuri plastic și metal, hârtie și carton, sticlă, biodegradabile și deșeuri reziduale. Orădenii vor putea arunca gunoaiele doar folosind o cartelă anume primită sau o aplicație de pe telefonul mobil.

„Principalele avantaje ale insulelor ecologice includ: împiedicarea accesului neautorizat, reducerea mirosurilor, diminuarea contaminării fracțiilor de deșeuri reciclabile, golirea eficientă de către operatorul de salubritate (modulele fiind dotate cu senzori de umplere) și un sistem de contorizare a utilizării celor 5 guri de acces”, a transmis Primăria.

Fiecare utilizator va primi o cartelă cu cod unic, pe apartament. Președinții sau administratorii asociațiilor de proprietari vor fi contactați de reprezentanții municipalității pentru a stabili modul de utilizare a insulelor ecologice digitalizate de către cetățenii arondați acestora.

Locurile de unde se ridică țarcurile pentru deșeuri:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Bani aruncati pe geam
Ce rost au insulele astea ? Unde au desfintat tarcurile e mai ordine ca inainte !! Daca le inchide iarasi o sa fie aruncat gunoiul aiurea si cei care strang flacoanele si alte lucruri o sa forteze usile acestora !
Postat 25 Septembrie 2024, 10:56 de Otello
Asta da.
În sfârșit văd o administrație publică care scoate pe piață pubele "digitalizate" ... nu "inteligente". Mai urmează să elimine din vocabularul specific cuvântul "insulă" și să revină firesc la denumirea corectă de "pubelă" sau "container", pentru a reveni la normalitatea logicii lingvistice și de fond.
Postat 25 Septembrie 2024, 09:39 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON