URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Decembrie 2011, 13:51

Crăciun zgribulit: În Ajun, CET a oprit furnizarea apei calde către asociaţiile fără contract din Ioşia

Crăciun zgribulit: În Ajun, CET a oprit furnizarea apei calde către asociaţiile fără contract din Ioşia SIL(U)IŢI. La doar două săptămâni de la mitingul organizat în centrul oraşului, foştii clienţi ai Transgex din Ioşia semnează, rând pe rând, contracte cu CET-ul. "Dacă am văzut că vor să ne taie apa caldă, ne-am dus şi am semnat contractele, ca să nu ne trezim fără căldură de sărbători", spune Mariana Bodiuţiu, administratorul Asociaţiei 241 Cazaban
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

CET a urmărit, ca Al Quaeda, maximum de pagube cu minimum de efort. În Ajun de Crăciun, când tot orădeanul se pregăteşte să spele ciorapul de pus sub brad, Electrocentrale a oprit apa caldă la trei dintre cele mai mari asociaţii de proprietari din Ioşia. Apoi a ridicat miza, ameninţând cu oprirea căldurii.

"Până la sfârşitul anului trebuie să rezolvăm într-un fel sau altul problema asociaţiilor de proprietari care, deşi au fost preluate de Electrocentrale, nu şi-au încheiat contracte ca să putem intra în legalitate", explică Daniel Ţigan, directorul de termoficare al societăţii. Chiar dacă ceea ce pentru CET înseamnă "intrarea în legalitate", pentru orădenii din Ioşia aduce dublarea facturilor...

Judecată "la rece"

Vinerea trecută, sute de orădeni din cele 37 de blocuri aparţinând de asociaţiile Cazaban 241, Lăpuşului 49 şi Meşteşugarilor 208, toate din zona Ioşia, şi-au făcut duşul de dimineaţă cu apă rece. Electrocentrale oprise joi seară apa caldă pentru a determina oamenii să semneze contracte cu societatea. După cum se ştie, CET-ul a preluat de la Transgex serviciile de termoficare încă de la începutul lunii decembrie, dar asociaţiile au refuzat să semneze noile contracte.

Într-un fel, de înţeles! Dacă în noiembrie, când se încălzeau cu agent termic furnizat de Transgex pe bază de apă geotermală, plăteau 109 lei pe gigacalorie, de luna aceasta, odată ce serviciul a fost preluat de CET, care lucrează pe cărbune, tariful aproape s-a dublat la 193 lei gigacalorie. Şi asta doar provizoriu! Din primăvara anului 2012, Ioşia va plăti pe gigacalorie 235 lei, ca tot restul oraşului.

Se închide robinetul!

06 Daniel Tigan.jpgOpoziţia orădenilor nu i-a impresionat pe reprezentanţii CET. "Din 46 de asociaţii câte am preluat, în Ioşia 18 au semnat deja contractele şi 10 le-au ridicat ca să le dea la semnat. Noi am început sistarea serviciilor pentru asociaţiile care nici măcar nu au venit după formulare", spune Daniel Ţigan (foto) ,directorul de termoficare.

Lista debranşaţilor începe cu asociaţiile cu un număr mare de blocuri, în ideea că, dacă acestea nu îşi vor plăti facturile, paguba CET-ului să fie cât mai mică. Oricum, conducerea societăţii e decisă să nu "negocieze cu teroriştii", spune Ţigan: "Sperăm să nu se ajungă la asta, dar luăm în calcul sistarea încălzirii, încă din această săptămână, la asociaţiile care nu au contracte". Aşa că proprietarii apartamentelor riscă să se încălzească de Revelion doar cu tărie...

"Ne daţi, ori nu ne daţi?!"

Strategia a dat roade, căci asociaţiile au început să cedeze. "Oamenii au adunat semnături că nu vor să treacă la CET, aşa că nu am semnat contractul peste voinţa lor", povesteşte Eugen Clein, administratorul Asociaţiei Lăpuşului 49, rămase fără apă caldă. Joi, proprietarii au pus lipsa apei calde pe seama unei avarii, dar vineri au început să se revolte. "CET a anunţat că putem semna contractele până pe 5 ianuarie, aşa că multe asociaţii au amânat semnarea pe anul viitor. Acum, ca să ne strângă cu uşa, opreşte apa caldă şi căldura de sărbători, când are omul mai mare nevoie de ele", protestează Eugen. Conducerea asociaţiei urma să se întrunească în Ajun de Crăciun ca să ia o hotărâre, dar de pe atunci era clar că oamenii nu vor să dârdâie de Revelion.

În schimb, conducerea Asociaţiei Cazaban 241 a semnat contractul cu CET încă de a doua zi. "Am stat două zile fără apă caldă. Ajunge! Asta le-ar mai trebui oamenilor, să se ia şi căldura!", spune administratorul Maria Bodiuţiu. Femeia speră că asociaţiile din Ioşia care au dat împreună în judecată Electrocentrale pentru preluarea serviciilor de la Transgex vor câştiga procesul, iar orădenii pe care îi reprezintă nu vor mai ajunge să plătească gigacaloria majorată. Şi la fel gândesc majoritatea preşedinţilor de asociaţii invitate să încheie contractele.

Preţ unic!

06 Mircea Matei.jpgCe nu ştiu orădenii din Ioşia e că tot acest scandal riscă să se întoarcă împotriva lor. PDL-istul orădean Mircea Matei (foto), ajuns preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, a avertizat luna aceasta municipalitatea că într-un oraş nu poate exista decât un singur preţ al gigacaloriei. "Existenţa a două tarife pentru gigacaloria facturată populaţiei e ilegală", spunea Matei.

Luând în serios avertimentul, Prefectura analizează acum dacă să revoce sau nu hotărârile de Consiliu Local prin care locuitorii din Ioşia plătesc mai puţin decât cei din restul oraşului. "Am cerut municipalităţii să ne explice de ce tariful din Ioşia este diferit de cel din restul oraşului", a anunţat săptămâna trecută prefectul Gavrilă Ghilea.

Primarul Ilie Bolojan nu pare deloc afectat de poziţia celor două instituţii. "Noi putem factura gigacaloria la 235 lei şi în Ioşia, dar pentru oamenii aceia ar fi un şoc. De aceea am ales să majorăm tariful în trepte", spune primarul. Bolojan susţine că Electrocentrale lucrează pe lege, iar la nivelul oraşului există un singur preţ al gigacaloriei facturat populaţiei: 261 lei pe gigacalorie. Singura diferenţă e că, provizoriu, bugetul local va acorda iarna aceasta locuitorilor din Ioşia o subvenţie de 68 lei, faţă de doar 26 lei, cât alocă în restul oraşului. "E dreptul Consiliului Local să decidă cât dă cu titlu de subvenţie", motivează primarul.

Mai ieftin nu se poate...

06 Dragos Gligor.jpgCulmea, deşi locuitorii carierului Ioşia vor plăti o gigacalorie scumpită chiar dacă se încălzesc tot din apă geotermală, nu înseamnă că preţul gigacaloriei furnizate de Electrocentrale va scădea. Cele 16.000 gigacalorii "ieftine", obţinute din apa geotermală, reprezintă doar 2% din producţia de termie la nivelul întregului oraş, deci impactul e similar cu cel al unei picături de apă într-un ocean. Dragoş Gligor (foto), directorul general al Electrocentrale, spune, deci, că prin simpla medie ponderată a preţului gigacaloriei obţinute din apă geotermală şi din cărbune, societatea nu are cum să reducă preţul gigacaloriei cu 10%, aşa cum sugera Matei.

Directorul spune că ieftinirea va fi posibilă cu adevărat doar după eliminarea pierderilor din reţele. Înlocuirea conductelor ciuruite, pe unde se iroseşte până la 40% din energia termică, presupune însă investiţii de zeci de milioane de euro, bani pe care CET-ul nu-i poate aduna nici de la cele 46 de asociaţii trecute cu arcanul în ograda Electrocentrale, nici din aportul de 2% de agent termic provenit din apă termală adunat în reţeaua oraşului. Dar pe care speră să-i atragă din fonduri europene...


"PRIMIŢI CU TAXA?!"
Cotă pentru dezvoltare

Pentru a aduna banii necesari înlocuirii conductelor sparte şi, deci, pentru a se reduce în acest fel pierderile de pe reţele, Consiliul Local a aprobat în ultima reuniune din acest an instituirea unei aşa-numite cote de dezvoltare. Noua taxă se ridică la 5% din tarifele de transport şi distribuţie a energiei termice şi, conform estimărilor conducerii Electrocentrale, ar urma să aducă anual circa 2,4 milioane de lei într-un cont special din care se va finanţa exclusiv înlocuirea reţelelor.

Potrivit directorului Dragoş Gligor, cota de dezvoltare va funcţiona ca o puşculiţă. Aceasta se va aplica în cadrul actualelor tarife şi nu va implica scumpirea gigacaloriei, deoarece nu va fi plătită în plus de consumatori, ci Electrocentrale o va reţine din propriile încasări şi o va cheltui doar în acest scop. Cota de 5% se va aplica începând de anul viitor, după ce ANRSC va aviza preţul gigacaloriei practicat în Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
pt bolojan
Domnule Bolojan, ar fi trebuit sa extindeti reteaua de incalzire pe apa geotermala cat mai mult in oras, asa incat si restul orasului sa beneficieze de costuri mai mici , nu sa -i aducati si pe cei din Iosia la tariful CET-ului ! Ma intreb oare de ce nu ati procedat asa. ? Ceva interese??? Ceva aranjamente cu CET-ul?
Postat 30 Decembrie 2011, 09:52 de ada
Radu
Bai Radule, tu crezi ca daca noi, cei din Iosia, vom plati mai mult la intretinere, tu vei plati mai putin? Vei plati la fel de mult ca si pana acum, fraierule!
Postat 29 Decembrie 2011, 17:39 de Radu
radu
Nu inteleg de ce daca tot orasul plateste 235 lei/gigacalorie, cei din Iosia se simt atacat ca vor face la fel ca restul. Si nu vad de unde pana unde plangerea cu apa calda taiata in Ajun. In 2009 si 2010 zona Profi a ramas de asemenea fara apa calda in Ajun, si fara caldura, ba chiar in 2009 am impresia ca nu am avut apa de loc. Reveniti-va oameni buni, ce legatura are Bolojan cu toate astea? Il vreti pe Vuscan ala, ha? retardati...
Postat 29 Decembrie 2011, 14:08 de radu
electrocentrale
Nu-i inteleg pe cei din Iosia de ce nu se adreseaza si prefectului Ghilea.Din moment ca trebuiesc schimbate conductele in oras sigur ca si in Iosia trebuiesc schimbate asa ca si locuitorii de acolo trebuie sa inteleaga ca trebuie sa faca contract cu CET ul iar pretul este egal la toti.
Postat 29 Decembrie 2011, 09:42 de tot eu
unde-i lege nu-i tocmeala
Deci hotarirea vine de la minister si tot Bolojan e de vina fraierilor?E de vina ca va da 68 % subventie?Nu va e rusine?ce mai vreti de la bietul om?Iar PNL ul e de vina?Ce va da PDL ul ?****.toti sintem egali in oras,asa ca trebuie sa ne conformam.Cui nu-i convine sa se mute la tara sa faca foc cu lemne
Postat 29 Decembrie 2011, 09:34 de anonim
Ce santaj ordinar!!!
Si daca totusi vor fi asociatii care nu vor semna contracte o sa-i impuscati? Caci in practica comunisto-fascista a Primariei si CET asta urmeaza. Nu stau in Iosia, nu ma afecteaza direct porcaria asta, dar cu toate acestea Bolojan nu mai primeste votul meu. Imi pare rau si pentru votul pe care i l-am dat. La ce sa ma fi asteptat cand alaturi de el PNL ne-a propus candidati ca Tarle si Carp!? Orice iluzie s-a spulberat cand l-am vazut pe Bolojan aplaudandu-l si sutinandu-l pe Geoana la turul 2 al prezidentialelor. Adica pe cel rejectat de insusi partidul sau! Bolojan este intransigent si despotic cu supusii dar servil si pupincurist cu mai-marii! L-a pupat in cur pe Geoana (si nu numai) dar nu-i pasa ca sute de oradeni printre care batrani, copii si femei vor ingheta in apartamente de sarbatori. Ar trebui sa treaca la PDL precum frate-sau Tarle deoarece politica Bolojanul este spolierea poporului, adica exact \"doctrina\" PDL.
Postat 29 Decembrie 2011, 08:43 de Ice
mesaj
Bolojan si Carp, sunteti doi satrapi care nu tineti cont de doleantele oamenilor, dar la alegeri stati ca milogii cu mana intinsa dupa voturi. Gata, va ajunge.
Postat 28 Decembrie 2011, 11:14 de Nicu
ganditi
V-ati gandit oare, la faptul ca, daca mai scumpiti gigacaloria, trecand pe gaz, tot mai multi oradeni se vor debransa? Sunt solutii ieftine de incalzire moderne private (pe apartament) in care pierderile sunt minime. Atunci sa vad eu cum mai vin banii in buzunarul "dn-lui" Daniel Ţigan si de unde sa mai dea si spaga celor din primarie ca sa ii sustina ineptiile. Pierderile pe care le cauta, nu sunt numai in trasee ci si in gaurile negre de la CET. Daca Trangex reusea sa vanda pe profit GCal la 109 iar CET pe pierdere la 235 RON/GCal va dati seama ca pierderile nu sunt numai de 40%. Dar oradenii nu sunt asa de prosti cum cred unii. Asa ca dn-le Bolojan daca vreti sa mai fiti primar, aici trebuie sa-i ascultati pe oradeni nu pe dn. Tigan care va toarna gogosi si probabil si mita.
Postat 27 Decembrie 2011, 20:04 de un oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON