URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Martie 2015, 07:28

"Colecţionarul": Fostul şef al Parchetului Bihor, Vasile Popa, anchetat într-un nou dosar

'Colecţionarul': Fostul şef al Parchetului Bihor, Vasile Popa, anchetat într-un nou dosar CÂNDVA COLEGI... Şeful Parchetului de pe lângă Curtea de Apel, Aurel Mascaş (dreapta) a sesizat Inspecţia Judiciară cu privire la fostul prim-procuror Vasile Popa (stânga), suspectat că "dosea" anumite dosare
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fostul şef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Vasile Popa, s-a întors săptămâna trecută la locul de muncă. Dar nu ca să-şi reia activitatea, ci ca să dea cu subsemnatul.

Suspendat din magistratură, inculpat într-un proces de corupţie şi arestat la domiciliu, Popa a fost chemat să explice inspectorilor judiciari ai Consiliului Superior al Magistraturii cum a "dosit" în seiful său mai multe dosare, plângeri penale şi chiar documente cu informaţii secrete de stat!

Dintr-o anchetă în alta

Problemele se ţin scai de fostul prim-procuror al judeţului. Vasile Popa este judecat la Curtea de Apel Oradea într-un dosar întocmit de procurorii DNA pentru luare de mită, abuz în serviciu, distrugere de înscrisuri, favorizarea infractorului şi instigare la prelevarea de organe care au pus în pericol o anchetă penală.

Concret, lui Popa i se impută că i-a şantajat pe finii şefului Poliţiei Bihor, Liviu Popa, care îi datorau bani, trimiţându-le pe cap controale, că a distrus mai multe rechizitorii în cauze în care avea interese şi, cel mai grav, că a primit bani şi servicii de peste 50.000 euro de la afaceristul Dorinel Edu, anchetat pentru evaziune fiscală, care spera să-şi cumpere astfel protecţia.

Trimis în faţa judecătorilor pe 17 decembrie 2014, rechizitoriul anunţa, însă, şi declanşarea unei noi anchete împotriva lui Popa, de astă dată pentru înşelăciune. Acuzaţia a fost formulată după ce DNA descoperise că în toamna anului 2012, după concursul organizat la Bucureşti pentru şefia Parchetului Bihor, Popa a decontat la casieria instituţiei contravaloarea biletelor de avion şi cazarea la hotel primite deja ca şpagă de la Edu, încasând astfel, încă o data, contravaloarea acestora.

Surpriza din seif

Arestat pe 10 octombrie 2014 şi apoi plasat în arest la domiciliu pe 22 ianuarie a.c., până în urmă cu două săptămâni Popa a "circulat" între instanţă şi sediul DNA Oradea, unde se fac cercetările în noul dosar. Iar luna trecută a fost anunţat că trebuie să răspundă la o nouă învinuire, pentru o posibilă abatere disciplinară investigată de inspectorii judiciari din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

Motivul? Popa e suspectat că ar fi ascuns în seiful din biroul său mai multe documente. Descoperirea a fost făcută după arestarea sa, când prim-procuroarea adjunctă Claudia Morar - care a preluat temporar atribuţiile de conducere a Parchetului - a făcut un inventar în biroul fostului şef. Aşa s-au găsit acte conţinând informaţii clasificate, care ar fi trebuit păstrate în condiţii speciale, mai multe lucrări penale, între care un dosar nesoluţionat din 2012, cereri, plângeri făcute de persoane implicate în anchetele altor procurori şi care, potrivit procedurilor, trebuiau predate acestora.

Printre acestea din urmă se numără, potrivit surselor BIHOREANULUI, şi o solicitare din 6 iunie 2014, făcută de părinţii lui Mihai Dumbrovan, interlopul ucis cu 13 lovituri de cuţit de tânărul Raul Zetocha, dar care, la 5 luni de la înregistrare, încă nu ajunsese la procurorul de caz, spre a fi soluţionată. Iar asta pentru că, din motive necunoscute până azi, a fost "reţinută" de şeful Parchetului.

Din nou în cercetări

Procesul-verbal încheiat după inventarierea actelor găsite în biroul lui Popa a fost înaintat şefului Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, Aurel Mascaş, care a decis să sesizeze Inspecţia Judiciară. "Am transmis inspectorilor judiciari toate documente, ca să se pronunţe dacă s-a comis sau nu o abatere disciplinară", a declarat Mascaş BIHOREANULUI.

Anunţat despre noile acuzaţii în urmă cu două săptămâni, Vasile Popa a obţinut permisiunea de a părăsi arestul domiciliar, iar săptămâna trecută s-a prezentat la sediul Parchetului Curţii, pentru a da lămuriri. "Inspectorii CSM au făcut unele verificări la Oradea şi s-au întâlnit şi cu domnul Popa. Deocamdată se face o cercetare prealabilă. În funcţie de constatări, se va stabili dacă se impune declanşarea unei acţiuni disciplinare", a spus Mascaş.

Ce fel de documente s-au găsit în biroul lui Vasile Popa, pe cine privesc acestea, care este dosarul pe care magistratul l-a ţinut la sertar timp de trei ani şi ce explicaţii a oferit acesta pentru faptul că le-a "sechestrat" în seif, procurorul general a refuzat să spună. "Aceste informaţii vor fi făcute publice după ce inspectorii judiciari vor termina raportul", a declarat şeful Parchetului Curţii de Apel.

Oricum, dacă cercetarea va dezvălui că fostul prim-procuror ascundea acte pentru a favoriza infractori, acesta riscă nu doar să fie exclus din magistratură, ci şi să se aleagă cu un nou dosar penal...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Vox Populi, vox dei
Acolo-i locul lui, la pârnaie. Și sa iasă de acolo, când l-oi scoate eu! Ca i-a dat Domnul, după faptele și inima lui! Amin!!!
Postat 26 Martie 2019, 19:59 de User anonimizat
vasilica fara frica
amu nu i ok saracul om,dar cand ajuta pe toata lumea cu dosarele sa iasa bine era cel mai iubit dintre pamanteni...rusine sa va fie cu articole de genu'fiindca d l Popa a infruntat de unul singur crima organizata din DNA Oradea fara frica,iar amu suporta consecintele nefiind aparat de nimeni,nici macar de mass-media.
Postat 03 Iulie 2017, 21:05 de User anonimizat
rasul lumii
Zetocha s-a autoaparat fugind dupa victima si injunghiind-o de vreo 30 de de ori....caz clasic de autoaparare. Nu stiu ce se face atata caz, orice judecator cinstit ar fi dat autoaparare, dupa ce murea de ras
Postat 06 Martie 2015, 09:47 de neajean
Ajutor justitiabililor
O intreb pe d-na Morar, inclusiv pe d-l Mascas de ce nu ia masuri pentru grava tergiversare a solutionarii cazului mortii lui Pele Madalin- mort in conditii suspecte in 31 august 2013? Va rog puplic sa nu invocati lipsa de probe cum ati mai facut-o, este evidenta incompetenta procurorului de caz, proasta gestionare a probelor existente dar mai ales neprelevarea de probe in timpul util si de aici se poate observa favorizarea infractorilor.Nu trebuie sa fii un super profesionist sa vezi ca nu se doreste solutionarea cazului.Pot oferii argumene in acest sens doar ca nimeni nu doreste sa ma asculte. Poate presa o va face. Imi asum cele declarate si astept ca unul din cei doi sefi ai procurorului de caz sa ia atitudine. In cel mai scurt timp imi iau angajamentul ca dupa aproapae doi ani dec la moartea lui Pele Madalin, copilul meu de numai 16 ani, cei vinovati pentru nesolutionarea cazului si prinderea vinovatilor/complicilor vor da socoteala macar in fata legii, pt ca in fata lui Dumnezeu sunt sigura ca vom plati cu totii. Meda Pele , o mama indurerata.
Postat 05 Martie 2015, 18:33 de pelemeda
Acarul Păun !!!
Dar pe cel de lângă Popa, din foto, când îl "umflă" ??? Că Mascaş e "la curent" cu toate potlogăriile trecute şi/sau prezente ???
Postat 05 Martie 2015, 13:30 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON