URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 27 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am fost la deschiderea fabricii de anvelope Nokian Tyres, să văd cum arată o investiție de 650 milioane euro. Am vizitat linii de producție, unde se vede clar că gradul de automatizare este foarte ridicat. Fabrica are 10 hectare de clădiri și doar 500 de muncitori, adică 250 pe schimb. Practic, angajații au rolul de a supraveghea procesul de fabricație, iar o parte se ocupă de mentenanța instalațiilor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Iulie 2024, 18:00

Centura Aleșd: săptămâna aceasta se mai deschide un tronson, după cel dintre DN 1 Oradea - Cluj și DN 1H spre Zalău (FOTO)

Centura Aleșd: săptămâna aceasta se mai deschide un tronson, după cel dintre DN 1 Oradea - Cluj și DN 1H spre Zalău (FOTO) sursa foto Consiliul Județean Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Traficul rutier de pe DN 1 Oradea - Cluj spre combinatul Holcim din Aleșd și cel dintre Oradea și Aștileu se va putea desfășura din această săptămână și pe o parte a centurii Aleșd.

Deschiderea unui tronson de aproape 2 km al acestei șosele va avea loc joi, 1 august, anunță Consiliul Județean Bihor, care răspunde de construirea centurii în parteneriat cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

1 august, ora 7.00

„Joi, 1 august, de la ora 07:00, se deschide un nou tronson al Centurii Aleșd. În lungime de 1,7 kilometri, segmentul de drum este cuprins între drumul național DN 1, de la intrarea în Aleșd dinspre Oradea, și drumul județean DJ764, care leagă Aleșd de Aștileu”, a anunțat luni, printr-un comunicat, CJ Bihor.

„Traficul spre combinatul de ciment Holcim și circulația pe relația Aștileu – Oradea va fi preluat de acest sector de drum, descongestionând intersecția din orașul Aleșd de la capătul străzii Tudor Vladimirescu (fosta moară)”, a transmis șeful administrației județene, Ilie Bolojan.

Prin urmare, pe 1 august va fi deschisă circulației doar partea dintre DN 1 Oradea - Cluj de la intrarea în Aleșd dinspre Oradea până la DJ 764 din Aleșd spre Aștileu.

Se bagă gaz

Cei 1,7 km fac parte dintr-o porțiune de aproape 4 km care constituie ocolitoarea orașului Aleșd, unde lucrările au fost oprite pe o distanță de aproximativ 500 de metri din cauza unor procese declanșate de un grup de locuitori ai străzii Tudor Vladimirescu care s-au opus ca șoseaua să treacă pe strada lor.

Prin urmare, din totalul de 5,8 km ai centurii, în septembrie 2023 a fost deschisă circulației doar o porțiune de 2,25 km, din DN 1 Oradea - Cluj până la DN 1H către Peștiș, spre Zalău.

Pe porțiunea care a făcut obiectul proceselor a fost nevoie inclusiv de executarea silită a riveranilor expropriați de CNAIR pentru ca utilajele constructorului să poată relua lucrările, în această primăvară.

Pentru că, între timp, în Aleșd se introduc rețele de gaz, pe tronsonul dintre strada Tudor Vladimirescu și DJ 764 urmează ca acestea să fie finalizate, deoarece după deschiderea șoselei carosabilul nu putea fi spart vreme de 5 ani. Totuși, lucrările pentru gaz au acum prioritate, tocmai pentru ca locuitorii străzii Tudor Vladimirescu să nu rămână fără această utilitate.

Conform firmei de construcții care execută proiectul de introducere a rețelelor de gaz, în zona în care se suprapun cu traseul centurii, lucrările vor fi finalizate până la sfârșitul acestei săptămâni”, arată comunicatul CJ Bihor.

Integral, în august

„În următoarele două săptămâni, constructorii centurii vor turna stratul de uzură și vor finaliza trotuarele, accesul la proprietăți, marcajele și semnalizarea pe porțiunea care a rămas de finalizat. Până la sfârșitul lunii august, și acest ultim tronson va fi deschis circulației”, a precizat președintele CJ Bihor, referindu-se la partea încă în lucru, dintre strada Tudor Vladimirescu și DN 1 Oradea - Cluj la ieșirea din Aleșd.

Construirea centurii Aleșd o execută asocierea firmelor Drum Asfalt și Trameco, pentru suma de 89,097 milioane lei, inclusiv TVA, finanțarea fiind asigurată din fonduri UE.

Proiectul este realizat în baza unui protocol de colaborare încheiat între CJ Bihor și CNAIR.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
DN1H spre Zalău nu este parte a centurii Aleșdului.
Centură este doar tronsonul de drum care ocolește orașul și care nu-i gata de niciun fel, oentru că nu rezolvă ocolirea pe DN1. Câți birtinezi au case de vacanță la Peștiș (către Marghita de fapt), de a trebuit mâncat bani publici pe o bucată de drum care pleacă din DN1 și se oprește după 10 km ???
Postat 30 Iulie 2024, 08:29 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON