URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 27 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am fost la deschiderea fabricii de anvelope Nokian Tyres, să văd cum arată o investiție de 650 milioane euro. Am vizitat linii de producție, unde se vede clar că gradul de automatizare este foarte ridicat. Fabrica are 10 hectare de clădiri și doar 500 de muncitori, adică 250 pe schimb. Practic, angajații au rolul de a supraveghea procesul de fabricație, iar o parte se ocupă de mentenanța instalațiilor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Septembrie 2024, 14:37

Cât ne costă procesele?

Cât ne costă procesele? Foto generic, sursa Canva
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În sistemul de drept românesc, cu unele excepţii, accesul la justiţie nu este gratuit. Pentru a ajunge să îţi expui pretenţiile în faţa unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puţin, mâna în buzunar.

Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie.

Teoretic, taxele de timbru care sunt plătite de cetăţean înainte de proces ar trebui să ajute la finanţarea sistemului de justiţie. Practic, însă, din cauza unor "aranjamente politice" care astăzi din păcate nu mai pot fi corectate, toţi banii din taxele de timbru se duc la bugetul primăriei de domiciliu a reclamantului; niciun leu nu intră în bugetul destinat justiţiei. 

O altă problemă este corecta aşezare a taxelor, care sunt foarte mari în anumite situaţii şi ridicol de mici în altele. Spre exemplu, dacă un cetăţean care vrea să îşi împartă averea la divorţ va plăti ca taxă de timbru 5% din valoarea bunurilor de împărţit, o mare companie care contestă o decizie de impunere de câteva milioane de euro va plăti o taxă fixă de 350 de lei. 

Taxele de timbru să plătesc anticipat, la începutul procesului, în lipsa acestora neputându-se realiza niciun act de procedură. Dacă, totuşi, se depune o cerere fără taxă de timbru sau cu o taxă de timbru mai mică decât cea legală, judecătorul va înştiinţa de îndată cetăţeanul respectiv că are fix 10 zile să plătească sau să completeze taxa respectivă, în caz de neconformare cererea urmând a fi anulată la expirarea acestei perioade.

Cu excepţia proceselor penale şi a câtorva situaţii expres prevăzute de lege, toate cererile în justiţie trebuie "timbrate", fie printr-o sumă calculată la valoarea pretenţiilor ca regulă, fie cu o taxă fixă în cazurile expres prevăzute de lege.

În cazul sumei plătite "la valoare", aceasta este procentual mai mare în cazul valorilor mai mici şi scade procentual cu cât valoarea e mai mare. Spre exemplu, pentru un proces care are o valoare de 10.000 lei se va achita o taxă de timbru la prima instanţă de 605 lei (aproximativ 5% din valoarea litigiului), iar pentru un proces de un milion de lei se va achita o taxă de timbru de 13.605 lei (adică sub 1,4% din valoarea litigiului).

Săptămâna viitoare vom vedea şi ce categorii de procese beneficiază de un regim de taxare mai favorabil sau chiar sunt scutite de la plata taxelor de timbru.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Adevarul nu trebuie cãutat, ci dobândit!!!!!!!
Accesul liber la justitie este garantat de Constitutie, dar la dreptate doar daca ai bani!!!!!
Postat 27 Septembrie 2024, 18:05 de iahim
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON