URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 27 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am fost la deschiderea fabricii de anvelope Nokian Tyres, să văd cum arată o investiție de 650 milioane euro. Am vizitat linii de producție, unde se vede clar că gradul de automatizare este foarte ridicat. Fabrica are 10 hectare de clădiri și doar 500 de muncitori, adică 250 pe schimb. Practic, angajații au rolul de a supraveghea procesul de fabricație, iar o parte se ocupă de mentenanța instalațiilor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Iunie 2024, 13:20

Capcană pentru gunoaie, pe Crișul Negru: ABA a instalat un sistem menit să adune deșeurile plutitoare din râu (FOTO/VIDEO)

Capcană pentru gunoaie, pe Crișul Negru: ABA a instalat un sistem menit să adune deșeurile plutitoare din râu (FOTO/VIDEO) (sursa foto: ABA Crișuri)
Capcană pentru gunoaie, pe Crișul Negru: ABA a instalat un sistem menit să adune deșeurile plutitoare din râu (FOTO/VIDEO) (sursa foto: ABA Crișuri)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Administrația Bazinală de Apă Crișuri a amplasat o capcană de colectare a deșeurilor plutitoare pe râul Crișul Negru, în localitatea Tinca.

Sistemul acționează ca o barieră, care oprește și stochează deșeurile plutitoare de pe cursul de apă într-o cuvă cu o capacitate de 5 metri cubi.

Ancorarea sistemului se face prin piloți metalici, iar pentru dirijarea gunoaielor sunt amplasate geamanduri pe o lungime de 90 de m. Sistemul reține deșeurile din râu printr-un braț mobil și le direcționează în cuva “capcană”.

Pentru că nu consumă energie electrică și nu necesită intervenție umană pentru funcționare, sistemul funcționează neîntrerupt cu autonomie completă.

„Pe râul Crișul Negru, poluarea cu resturi plutitoare este vizibilă mai ales în perioada cu viituri, când, în mod evident, nu se poate interveni pentru a colecta deșeurile din ape. Însă acest echipament ne oferă o modalitate pasivă de colectare a plutitorilor. A fost conceput de asociația olandeză Clear Rivers și a fost testat pe râul Crișul Repede, în amonte de municipiul Oradea. Față de soluția inițial testată au fost aduse îmbunătățiri, astfel încât brațele plutitoare să reziste la ape mari”, a declarat Pásztor Sándor, director ABA Crișuri.

Pentru colectarea, depozitarea și transportul deșeurilor, sistemul mai include un container metalic cu o capacitate de 24 mc, un buldoexcavator pentru manevrarea deșeurilor, un drum de acces, prismă de anrocamente și o platformă betonată.

Investiția a costat 1,6 milioane lei, cu TVA cu tot, fiind plătită de ABA cu bani de la bugetul de stat.

În Bihor mai există sisteme similare: grătare cu autocurățare pe râul Ier, un utilaj acvatic de curățare pe acumularea Suplacu de Barcău și capcana de PET-uri de pe Crișul Repede, în amonte de Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Și a fost
inaugurare fără ca d-l Mălan să taie panglica?Nu mai taie pentru că nu mai sunt alegeri sau pentru că mai reține și panglica ceva peturi?
Postat 19 Iunie 2024, 14:51 de nealiniat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON