URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 27 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am fost la deschiderea fabricii de anvelope Nokian Tyres, să văd cum arată o investiție de 650 milioane euro. Am vizitat linii de producție, unde se vede clar că gradul de automatizare este foarte ridicat. Fabrica are 10 hectare de clădiri și doar 500 de muncitori, adică 250 pe schimb. Practic, angajații au rolul de a supraveghea procesul de fabricație, iar o parte se ocupă de mentenanța instalațiilor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Iunie 2024, 09:11

„Călin Pop este un brand al Oradiei”. Noul număr al revistei „Familia” a fost lansat cu... cântec (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Librăria Humanitas din Oradea a găzduit, marţi după-amiază, lansarea noului număr al revistei de cultură "Familia", care include un interviu cu solistul apreciatei trupe orădene Celelalte Cuvinte, Călin Pop, realizat de jurnalistul și cronicarul Lucian Cremeneanu. Prezent la eveniment, rockerul a oferit asistenței în dar melodia „Dacă vrei”, interpretată la chitară acustică.

Muzică şi aristocraţie

Redactorul-șef al revistei, Mircea Pricăjan (foto jos), în rol de moderator al discuției, a explicat că interviul cu Călin Pop era planificat încă de acum trei ani, iar apariţia acestuia este firească.

„Acum trei ani şi ceva, când am pornit noi conceptul acestei noi serii, am făcut o listă cu câteva lucruri pe care voiam să le facem şi între ele era şi acest interviu. Călin Pop se confundă cu Oradea, mi se pare că e un brand al oraşului, la fel cum este şi revista Familia. Alăturarea dintre cei doi e firească", a spus Pricăjan.

Discuţia dintre Lucian Cremeneanu şi Călin Pop a durat trei ore, iar cititorii interviului vor putea descoperi detalii despre cariera îndelungată şi evoluţia artistică a trupei înfiinţate în 1981 sau aspecte mai puţin cunoscute despre artistul Călin Pop. 

„Am încercat să fac un echilibru între formaţie și artist, între artist şi om, şi între o discuţie foarte serioasă şi muzicală pentru un artist atât de reprezentativ pentru Oradea şi un om care are o mulţime de întâmplări normale și fireşti, cum ar fi, de exemplu, să fie confundat cu Cristi Minculescu în pădure la Felix. Am încercat să îi pun şi întrebări puţin mai indiscrete, pentru că ştiţi foarte bine că un artist are foarte multe lucruri şi de arătat, şi de ascuns. Există momente delicate în viaţa unei formaţii, în viaţa unui artist, şi am încercat să vorbim un pic şi despre ele, fără să ne julim la orgoliu", a mărturisit Lucian Cremeneanu (foto), amintindu-şi că primul interviu pe care artistul i l-a acordat a fost cu 30 de ani în urmă. 

La rândul său, protagonistul interviului, Călin Pop (foto jos), s-a arătat mulţumit de rezultat și a vorbit despre "aristocraţia" trupei, făcând referire la citatul extras pe coperta revistei: „Celelalte Cuvinte e un fel de aristocraţie în rockul românesc".

„Cred că aristocraţia noastră ne-a atras spre aristocraţia revistei. Sunt concerte, mergi în anumite medii şi la un moment dat doreşti să te înalţi acolo unde tinzi. (...) Am simţit că va fi un interviu interesant", a spus artistul.

„În acelaşi timp aş putea spune că Lulu (n.r. - Lucian Cremeneanu) este un mare hoţoman, într-un sens pozitiv. El mă cunoaşte foarte bine şi ştie să îmi paseze mingile ca eu să povestesc. Este ca o joacă între doi oameni se cunosc foarte bine. Altcineva nu ar fi reuşit să facă interviul în acest fel şi să mă stârnească să dezvălui mici indiscreţii sau alte chestii. În lumea de azi, oamenii sunt curioşi să vadă ce face omul pe lângă muzică", a afirmat Călin Pop.

Evenimentul s-a desfăşurat într-o atmosferă prietenească, iar în final Călin Pop și-a încântat auditoriul cu interpretarea, la chitară acustică, a celebrei piese a trupei orădene Celelalte Cuvinte, „Dacă vrei”. 

Orădeni, dar nu provinciali

Pe de altă parte, în cadrul aceluiași eveniment, Miron Beteg (foto jos), parte din colegiul de redacție al Revistei Familia, a descris succint activitatea din ultimele şase luni, ce a inclus publicarea interviurilor-eveniment cu scriitorii Mircea Cărtărescu şi Veronica D. Niculescu sau organizarea unor întâlniri cu publicul ale scriitorilor Ana Blandiana, Ioana Nicolae şi Mircea Cărtărescu, dar şi lansări de carte ale unor scriitori precum Iulian Tănase, Maria Orban sau Daniela Raţiu.

"Suntem în acest moment una dintre cele mai importante reviste de cultură din ţară. Nu suntem încă un etalon, dar suntem în proximitatea lui şi, mai mult, am reuşit să rămânem orădeni, fără a deveni provinciali", a spus Miron Beteg, adăugând că Oradea a ajuns şi prin revista Familia "un loc în care scriitorii îşi doresc să vină şi în care se bucură să fie".

În acest context, Mircea Pricăjan a vorbit despre bursele şi rezidenţele de creaţie ale revistei, un program lansat în acest an în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai" Oradea şi Consiliul Judeţean Bihor. În cadrul lui sunt oferite trei burse de 1.200 euro şi trei rezidenţe de creaţie de 1.000 euro pentru categoriile proză, poezie şi literatură pentru copii. Perioada de înscriere a luat sfârşit, iar câştigătorii urmează să fie anunţaţi pe 27 iunie.

Printre atracţiile numărului 4 - 5 al Revistei Familia se numără şi grupajul tematic "Atelierul de traduceri româno-suedez", la care au contribuit Bogdan M. Popescu (director al Institutului Cultural Român din Stockholm), Ylva Gripfelt, Lizette Romero Niknami (tinere poete şi traducătoare suedeze), Daniela Vizireanu şi Mihók Tamás (traducători literari participanţi, din partea României, la ediţia din acest an a workshopului).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON