URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 29 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Septembrie 2024, 15:00

Calea partizanilor din Apuseni: Invitație la inaugurarea unui traseu dedicat grupării Șușman

Calea partizanilor din Apuseni: Invitație la inaugurarea unui traseu dedicat grupării Șușman Troița dedicată grupului Șușman și care, pe Calea Partizanilor, este începutul și sfârșitul traseului (sursa foto: TVR Info)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bihorenii sunt invitați, în prima sâmbătă din octombrie, să străbată un traseu memorial-tematic dedicat partizanilor din gruparea Șușman, moți oponenți ai regimului comunist.

Inaugurarea Căii Partizanilor este programată pentru 5 octombrie, începând cu ora 10, când doritorii vor putea străbate traseul, cu pornire de la Troița Grupului „Șușman”, în județul Cluj (DJ Răchițele-Doda Pilii, în amonte de Valea Firei).

Ulterior, de la ora 13.30, va avea loc o slujbă religioasă, iar de la ora 15 un prânz al partizanilor.

„La eveniment vor participa Înaltpresfințitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului și Alteța Sa Regală Principesa Sofia. Amintim că în 18 decembrie 1925, Teodor Șușman, liderul de mai târziu al grupului de partizani de la Răchițele, era primit în audiență, ca reprezentant al moților, de Regele Ferdinand al României, străbunicul Principesei Sofia. După acea întâlnire, mult mediatizată în epocă, satele din Apuseni aveau să fie împroprietărite cu păduri și pășuni”, au transmis organizatorii.

Drumeție în istoria locală

Traseul are o formă de circuit, o lungime de 10 kilometri și nouă popasuri în tot atâtea zone importante pentru istoria grupului Șușman, trecând prin locuri unde s-a luptat și s-a murit cu arma în mână, și intersectând, deopotrivă, peisaje și fenomene carstice spectaculoase.

„Prin cuvinte și imagini, Calea Partizanilor readuce epopeea Grupului „Șușman” acolo unde ea s-a petrecut: prin pădurile, văile, poienile și peșterile Apusenilor. Într-un fel, Calea Partizanilor este o drumeție pe cărările unui fragment de istorie locală – tumultoasă, tragică, traumatizantă – care va mărturisi celor care o vor parcurge despre importanța memoriei ca unul dintre fundamentele identității și ale libertății”, se arată într-un comunicat al organizatorilor.

Calea Partizanilor are și un suport digital: hartă GPS interactivă și ilustrări audio aferente fiecărui popas, realizate de regizorul Nicolae Mărgineanu și de actrița Maria Ploae.

Coliba partizanilor

Complementar traseului, evocarea rezistenței anticomuniste este realizată prin reconstituirea unui adăpost montan, cel folosit de membrii ai Grupului „Șușman” în perioada noiembrie 1951-aprilie 1952 și care a fost amplasat la Piciorul Bătrânii, lângă Poiana Călineasa. Acum, coliba partizanilor este refăcută în același spațiu al memoriei care găzduiește mormântul lui Teodor Șușman și Troița comemorativă.

Calea memorial-turistică a fost realizată de urmașii martiricei familii Șușman (Constantin și Carmen Șușman) și de Asociația Clubul Monarhiștilor Clujeni, în parteneriat cu Administrația Parcului Natural Apuseni, Fundația „Corneliu Coposu”, Asociația Foștilor Deținuți Politici din România și Asociația Voluntarilor din Ciucea. Proiectul a beneficiat de susținerea financiară a Consiliului Județean Cluj și a mai multor donatori.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Atentie mare!
Unii dintre "partizani" au fost legionari. Adica fascisti! Nu stiu despre cei in cauza. Trebuie sa studiez cine au fost cei despre care e vorba aici. Cat despre "altetele regale" parazite, mai scutiti-ne. Ceva munca cinstita nu-si gasesc paraziti regali? Despre popii paraziti s-a tot scris.
Postat 29 Septembrie 2024, 16:12 de Riviera
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON