URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 27 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am fost la deschiderea fabricii de anvelope Nokian Tyres, să văd cum arată o investiție de 650 milioane euro. Am vizitat linii de producție, unde se vede clar că gradul de automatizare este foarte ridicat. Fabrica are 10 hectare de clădiri și doar 500 de muncitori, adică 250 pe schimb. Practic, angajații au rolul de a supraveghea procesul de fabricație, iar o parte se ocupă de mentenanța instalațiilor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Septembrie 2024, 11:00

Bolojan în Parlament

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.

Cei dintâi i-au văzut rezultatele la Prefectura Bihor, la Primăria Oradea, la Consiliul Județean. Disciplină, rigoare, eficientizare, reducerea bugetărimii, un oraș scos din praf și noroi, renovat, cu poduri, străzi, piețe și rețele edilitare noi, cu sisteme de parcări și de salubrizare funcționale, centuri pentru Zona Metropolitană și nu numai, toate concomitent cu forțarea schimbării mentalităților anacronice - sunt doar câteva dintre elementele ce-i alcătuiesc, foarte sumar, bilanțul activităților executive.

Orădenii și bihorenii, dintre care unii l-au suduit, pentru ca apoi să beneficieze de toate acestea, se pot întreba, acum, dacă dezvoltarea va continua în același ritm. Cealaltă categorie a pus șampaniile la rece. „Dictatorul a fugit”, zic reprezentanții acesteia, bucuroși că li se deschide calea cuceririi Oradiei și Bihorului la proxima ocazie.

Decizia lui Bolojan de a candida la Senat se arată contrariantă după 20 de ani de administrație, mai ales pe fondul unui nivel catastrofal pentru prestigiul și credibilitatea Parlamentului. Dar dacă este, de fapt, rezultatul unei planificări? Să ne amintim că în primăvară, înaintea campaniei pentru locale, panourile electorale ni-l prezentau nu singur, căci nu-și dorea încă un mandat la județ, ci cu Mircea Mălan. Doar sondajele l-au obligat să candideze, pentru a se asigura că așa liberalii vor mai avea o majoritate în CJ Bihor.

De ce face Bolojan pasul spre Parlament? Socotelile pot viza, cred eu, cel puțin trei planuri. Pe de o parte, încheie predarea ștafetei celor cu care a făcut echipă. Îi transferă lui Mălan conducerea județului, la fel cum în 2020 i-a lăsat Primăria lui Birta, după ce a demonstrat avantajele ca ambele administrații să tragă la aceeași căruță.

Pe de altă parte, odată ajuns în Senat, mai mult ca sigur va continua să susțină Oradea și Bihorul, cu mijloace diferite: prin îmbunătățirea unor legi (a administrației publice locale, a achizițiilor publice ș.a.m.d.), prin lobby la ministere pentru un proiect sau altul, dar și prin vocea care i se va auzi, punând sub lupă probleme de sistem, de pildă incapacitatea Ministerului Transporturilor în chestiunea Autostrăzii Transilvania, ceea ce, ca primar și președinte de CJ, nu putea face decât cu riscul periclitării planurilor locale, dependente de CNAIR, CFR etc.

Nu în ultimul rând, Bolojan ar putea contribui la re-liberalizarea PNL, contrapunându-se unor Lucian Bode, Rareș Bogdan și altora la fel de lipsiți de palmares și de substanță, ba chiar și lui Iohannis, dacă acesta va încerca să-l călărească. La câtă legitimitate a dobândit în administrație (până și competitorii îl recunosc drept un model), n-aș paria că Bolojan se duce la odihnă, ci mai degrabă că va declanșa o resetare, inclusiv în propriul partid.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
O golanie costisitoare
Daca omul vrea la Bucuresti, de ce a mai candidat la sefia CJ? Se vor cheltui iar o gramada de bani pentru ca Bolojan nu stie ce vrea sau nici nu-i pasa? Pai nu era el campionul planetar al eficientei? Dar cu cursele de avion catre Bucuresti, sponsorizate de toti bihorenii, cum ramane? Pare ca au fost facute in intereseul personal al lui Bolojan, care va calatori des spre Bucuresti. Olguta Vasilescu a ajuns in catuse pentru infinit mai putin. Desigur, autorul nu vede nimic in neregula, nu are vreo critica. E amorezat de bolovan.
Postat 24 Septembrie 2024, 17:30 de 1x1
IMUNITATE
De fapt dorește IMUNITATE, astfel încât să poată să mai tărăgăneze până se prescriu faptele penale !!! Iar dacă vă reuși să îi prostească pe alții să fie în cărți ca și priministru, cu atât mai bine.
Postat 24 Septembrie 2024, 08:10 de Impaciuitorul
Vrăjeală birtineză.
Nu pleacă nicăieri, ci doar trage lista în susul amatorismul deja demonstrat de atâția ani, conform cu prevederile variantei "null". În varianta cealaltă, pleacă doar dacă Johannis e scos cu totul din peisaj, de către cei rămași prin gruparea "coldistă" din care face parte și Bolojan. M-aș bucura să rămână pe loc, în Bihor, ca să dea socoteală pentru toate tâmpeniile făcute, de la dealuri răsturnate până la șanțurile inutile betonate, dar și pentru datoriile bancare imense pe care le-a contractat pe seama amărâților cu cel mai mic salariu din țară și cu cele mai mari tarife, taxe și impozite locale. Plecarea lui Bolojan în Parlament nu ar însemna decât export local de mediocritate la nivel național, personajul având un IQ limitat și o cultură precară, în contrapondere cu marea ambiție și determinare bolnavă chiar, care-l caracterizează încă de pe vremea când purta plete.
Postat 24 Septembrie 2024, 07:49 de KP
Într-un țarc cu lupi,
Nu poți să mergi tu, berbec, să încerci să-ți vezi de viață, te atacă lupii. Nu poți să-ți faci treaba, oricât de bune intenții ai avea. Nu văd o schimbare în clasa politică de la București, nu văd o îmbunătățire... Amintiți-vă de Ludovic Orban care a candidat la primăria capitalei și dna a anunțat că e anchetat, el s-a retras, și dna a achitat dosarul. Desigur, nu e nici o comparație între Orban și Bolojan, dar, cât de ușor pot scăpa de o persoană? Un denunț, chiar nefondat, și un anunț al dna și gata. E periculos să intre în cloaca de acolo.
Postat 24 Septembrie 2024, 07:03 de Vio_427
Doar întreb....
Din iunie (alegerile locale) și până acum ce l-a făcut să-și schimbe prioritățile?????????? Cu figura asta crede că P. N. L. v-a mai lua voturi după ce au adus în guvern P. S. D. - ul?????? Greșit domnule Bolojan, voi vota ultimul de pe listă!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 23 Septembrie 2024, 20:09 de Taxi-driver
Bine jucat!
Acuma cind va venir factura.... Birtinezul este formidabl caci a facut! Cei rai vor fi cei ce vor fi obligati sa regleze factura! ( Factura obliga, ça si impozitele!).
Postat 23 Septembrie 2024, 16:50 de Piranda
Bolo e masca...
Ce e in spate,nu e deranjat sa schimbe masca pentru ca se gasesc pițigoi .....
Postat 23 Septembrie 2024, 16:10 de scorilo
Ai dreptate,
doar că tot ce spui este o sumă de păreri luate de pe aici! Dacă dom'Bolo acceptă să între în parlament nu va avea susținere să schimbe ceva.Mai mult de-atât,Bihorul rămâne al nimănui.D-Mălan...hai, mă, mă faceți să râd...
Postat 23 Septembrie 2024, 15:03 de nealiniat
Pentru bolojan orice functie cu exceptia a doua e prea putin
Fie prim-ministru, fie ministrul transporturilor. Nimic altceva
Postat 23 Septembrie 2024, 13:53 de unu
Prim-ministru sau ministrul transporturilor
Din cate stiu, functia de senator nu e incompatibila cu cea de membru al guvernului. Bolojan nu e potrivit intr-un organ legislativ, este de executiv fara dubii. Probabil il vom avea in guvern, senator e prea putin pentru competenta lui...
Postat 23 Septembrie 2024, 11:52 de Don_t_judge
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON