URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 29 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Octombrie 2011, 15:31

Bolnavii de cancer din Oradea pot face radioterapie gratis la Debreţin

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pacienţii oncologici îşi majorează şansele în luptă cu boala. Nu mai puţin de 1.200 de cetăţeni români bolnavi de cancer vor avea posibilitatea să facă tratament cu radioterapie la secţia de profil din cadrul Universităţii de Medicină din Debreţin (Ungaria).

Tratamentul a devenit posibil graţie unui proiect european în valoare de 1,9 milioane de euro promovat de Secţia de Radioterapie din cadrul Universităţii de Medicină din Debreţin în parteneriat cu Secţia de Oncologie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Oradea.

În baza finanţării europene câştigate, Universitatea Debreţin va achiziţiona un accelerator liniar pentru tratamentul pacienţilor oncologici, acesta urmând să fie pus şi la dispoziţia cetăţenilor români. "1.200 de cetăţeni români vor putea beneficia de acest tratament, un bolnav putând să primească între 5 şi 20 de consultaţii", a declarat viceprimarul Rozalia Biro, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

La eveniment au mai luat parte decanul Facultăţii de Medicină Debreţin, dr. Szluha Kornélia, şi medicul Foldes Adalbert, preşedintele Comisiei de Sănătate din UDMR Bihor.

Marele avantaj al proiectului îl prezintă faptul că bolnavii de cancer din România vor câştiga timp în lupta cu boala pentru că nu vor mai fi nevoiţi să aştepte între trei şi cinci luni până vor fi programaţi la tratament la clinica din Cluj sau alt oraş.

"În loc să aştepte luni de zile pentru a fi programaţi la tratament, pacienţii se vor putea trata în Debreţin. Deja au şi plecat la tratament primele 80 de persoane din proiect şi plecările vor continua. Vrem să organizăm transportul pacienţilor pe grupuri cu microbusul sau autocarul, ca să nu mai fie nevoiţi să meargă fiecare, câte o persoană, cu maşina personală", a spus dr. Foldes Adalbert.

Accesul pacienţilor români la tratamentul cu radioterapie este asigurat de programarea făcută în prealabil. "S-a rezervat la clinică un timp destinat exclusiv pacienţilor români ca să nu trimitem bolnavii la tratament fără să ştim dacă vor intra sau nu", a spus Foldes.

Internarea bolnavilor se va realiza pe baza deciziei Comisiei oncologice locale (grup de medici specialişti oncologi), în timp ce planificarea, pregătirea, controlul şi aplicarea tratamentului de radioterapie externă fracţionată se va realiza la Catedra de Radioterapie din Debrecen.

Tratamentul bolnavilor de cancer se va realiza în regim ambulator. Pe lângă tratamentul radiologic organo-specific al tumorilor, se încearcă asigurarea unui tratament complex pentru bolnavi la care vor colabora dietologi, kinetoterapeuţi şi psihologi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON