URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 27 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am fost la deschiderea fabricii de anvelope Nokian Tyres, să văd cum arată o investiție de 650 milioane euro. Am vizitat linii de producție, unde se vede clar că gradul de automatizare este foarte ridicat. Fabrica are 10 hectare de clădiri și doar 500 de muncitori, adică 250 pe schimb. Practic, angajații au rolul de a supraveghea procesul de fabricație, iar o parte se ocupă de mentenanța instalațiilor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Martie 2013, 15:02

Bodog îl întreabă pe Nicolăescu cum are de gând să oprească exodul medicilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Senatorul PSD de Oradea, Florian Bodog, a adresat interpelarea către ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu în cursul zilei de luni, demersul său fiind argumentat cu excedent de cifre statistice care pot fi un semnal de alarmă în ce priveşte criza de personal medical din România.

"Conform ultimelor statistici furnizate de către Consiliul Naţional al Colegiului Medicilor din România, din 2007 şi până în prezent şi-au dat demisia din sistemul autohton de sănătate peste 14.000 de medici, care au ales să plece peste graniţele ţării, unde pot avea salarii mai mari şi condiţii de trai mai bune. Medicii români şi asistenţii medicali au ajuns astfel "marfa" cea mai interesantă pentru angajatorii străini care caută personal în România", arată senatorul bihorean în interpelare.

"Exodul medicilor face ca în prezent în Romania să existe doar 1,9 medici la 1.000 de locuitori, în timp ce media europeană este 3,7 la 1.000 de locuitori, aşa cum rezultă din ultima monitorizare realizată de biroul european al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în domeniul sănătăţii din ţara noastră mai lucrează doar 334.000 de persoane, cu 60.000 mai puţine decât în anul 2009. Aceste cifre ne situează pe penultimul loc în Europa la numărul de medici pe cap de locuitor", mai spune Bodog.

Conform acestuia, România se situează tot pe ultimele locuri din Europa şi în ceea ce priveşte nivelul salarizării cadrelor medicale şi finanţarea sistemului sanitar. "Salariul mediu net în sectorul medical românesc este de circa 280 euro, iar salariul unui medic primar este de circa 400 euro, în timp ce salariile plătite în Occident pentru medici şi asistenţi încep de la 2.000 de euro şi pot ajunge la 5000-6.000 euro lunar. În ce priveşte finanţarea sistemului, în acest moment România se află pe ultimul loc din Uniunea Europeană, în timp ce Ungaria are un buget de trei ori mai mare, iar Germania de peste 10 ori mai mare decât bugetul alocat sănătăţii româneşti. În România alocăm pentru Sănătate, între 2% şi 4% din PIB, comparativ cu ţările central şi est-europene, unde bugetul Sănătăţii a fost între 6%-8% din PIB-ul lor", spune senatorul Bodog.

Parlamentarul bihorean afirmă, de asemenea, că în condiţiile în care şcolarizarea unui student medicinist costă statul român cel puţin 8.000 de euro în fiecare an, pierderea, şi din acest punct de vedere, este de câteva milioane de euro anual, dar cea mai mare pierdere este că exodul medicilor se produce "în condiţiile în care avem cea mai mare rată de îmbolnăvire a populaţiei din zonă", iar prin plecarea în masă a personalului medical asigurarea de servicii de calitate este foarte greu de realizat".

"Foarte multe specialităţi medicale rămân neacoperite din cauza lipsei de specialişti, fiind periclitată astfel chiar viaţa pacienţilor. Degeaba vom avea spitale modernizate la standarde europene. Dacă nu vom avea şi personalul calificat care să muncească în ele, aceste spitale vor deveni în curând doar nişte muzee frumos amenajate", spune senatorul PSD-ist.

Având în vedere situaţia prezentată, Bodog i-a cerut ministrului Sănătăţii să-i comunice care este strategia Ministerului Sănătăţii şi ce măsuri concrete intenţionează să ia pentru a opri cât mai repede exodul medicilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
biorezonanata magnetica
sotia lui ARAFAT vinde aparate si organizeaza cursuri cu biorezonanta magnetica , nu stiati ca mai nou ne verificam acasa si ne tratammmmm :)))) ce medici ? daca sunt legale ce nevoie mai avem de altii cu 3000 ron il are orice familie !!!
Postat 13 Martie 2013, 18:23 de care ?
biorezonanata magnetica
care medici cei cu biorezonanata magnetica ?
Postat 13 Martie 2013, 18:20 de care ?
replica la comentatorul@replicalarom simpl
Comentatorul cu nick name-ul @replica la rom simpl sa-ti raspund la debitatiile handicapate .1)NU a luat toate de la viata prin munca cinstita , nu-i asa? Da unde-s spagile mita si traficul de influenta pe care le-a facut senatorul PSD Florin Bodog, de a ajuns unde a ajuns ?Ce am propus asa adevarat si drept ca domn senator sa mai renunte din functiile renumerate din banii publici pentru ca-i ajunge retributia de senator in Senatul Romaniei.adevarate si drepte afirmatiile pretene numai ca la Sorbonica Medicina Oradea se mai i-au diplomele si examenele pe taxa euro si fostul student medicinist ,acum medic rezident care poate te trateaza? ... te poate trimite in Rai sa nu zic Morga la cite a invatat in Sorbonica Mewdicina Oradea , ca si-a luat examenele si diploma pe taxe,spaga, mita ,euro ,si nu stie sa te trateze , si daca te trateaza esti expertiment pentru el reusit sa Banc ... Ministrul Nicolaescu se opereaza la polipi si este intrebat de ziaristi de ce se opereaza ,la care el raspunde ... si asa vorbesc pe nas, nazakl si macar sa se inteleaga ce vorbesc !:))=))(asta-i pamfllet adevarat dion legislatura trecuta aminstrului nazal):))=)) Aceasta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 13 Martie 2013, 07:50 de Romanul Simplu
electoratul intreaba
toata stima domnule Bodog pt subiect, este f important ca medicii scolati in Ramania sa ramana ai romanilor. Acum eu stiu ca toti parlamentarii si senatorii trebuie sa aiba activitate in teritorii si trebuie sa-si justifice intr-un anumit fel mandatul, da sa stiti ca nu sunteti dvs primul care pune intrebarea aceasta si sa pui intrebari este f simplu, eu cred ca dvs ar trebuii sa veniti cu propuneri, sa alcatuiti un set de legi sa-l trimiteti spre aprobare, ar trebuii sa veniti cu fapte concrete, nu cu intrebari. Intrebarile sunt ale electoratului, dvs trebuie sa aveti raspunsuri.
Postat 13 Martie 2013, 07:36 de oradeanul de bine
U.S.L.-isti MINCINOSI
Raspuns la interpelarea lui BODOG la adresa ministrului NICOLAESCU, privind exodul medicilor .EU propun sa-i facem pe toti medicii senatori si deputati ,poate atunci nu mai pleaca ,tu bai spagarule de ce nu ai plecat ,cu targa ta de brancardier.DRUM BUN!
Postat 13 Martie 2013, 06:38 de ti-am dat spaga
Unul din cei 17 idioti care reprezinta Bihorul in Parlament
Senator USL care il intreaba de la Oradea, pe un ministru USL de la Bucuresti, care e mersul trenurilor in Europa sau de aiurea, cum vor zbura avioanele pe cerul lumii si ... multe alte curiozitati !?! Asta ca sa ne dam seama ca se ridica, pe zi ce trece, nivelul de cretinism in randurile membrilor USL.
Postat 12 Martie 2013, 23:02 de TAMTAM
MINCIUNI
De cand este in parlament acest PSD-ist n-a facut nimic, nici macar sa se tina de promisiuni(cele din campanie).
Postat 12 Martie 2013, 16:57 de @Cristi si Ilie E.
Apreciem sprijinul
Apreciez in numele tuturor colegilor,din spitalul din care fac parte, sprijinul domnului Florian Bodog. A fost si este un adevarat sprijin pentru sistemul medical din Bihor si sunt sigur ca si din intreaga tara. Va multumim, pentru ca va faceti datoria.
Postat 12 Martie 2013, 16:22 de Ilie E.
@romania
intreabarea asta trebuia sa si-o puna chiar domnu` Nicolaescu :) nu sa i`o puna altcineva.. ce asteapta? invitatii speciale ? sau pentru ce a fost pus in functie ?
Postat 12 Martie 2013, 16:17 de Ale`
alsdlsal
Nu cred ca aici e vorba de pile si relatii dupa cum zici tu.... aici e vorba de toti tinerii care termina o facultate, in cazul de fata medicina, studenti foarte buni chiar unii dintre ei sa nu mai zicem de specialistii din domeniu care au incercat sa reziste cativa ani de zile in acest sistem de mizerie, si cu toate acestea nu mai pot duce un trai decent desigur in concordanta cu importanta si nivelul de muncii depuse. Astea fiind spuse, l-as intreba si eu pe domnul Nicolescu cum are de gand sa opreasca acest \"export\" de medici ?
Postat 12 Martie 2013, 16:07 de replica la rom simpl
Hai Florin
Mă bucur sincer că PSD a trimis în parlament un asemenea om! Dl Bodog este un om de cuvânt și cu caracter, care dacă a promis ceva înseamnă că și face acel lucru. A promis că se va bate pentru noi, medicii și observ cu bucurie că a și început să facă!
Postat 12 Martie 2013, 15:39 de Cristi
replica la articol
Senatorului PSD de Oradea Florian Bodog nu toti medicinisti au bafta Pile Cunostinte Relatii ca si dumneavoastra care ati pornit de jois breancardier si ati ajuns sus tot lingusind pe cine venea la rind dintre sefi dumneavoastra , incepand cu Maghiar , ifrim ,Etc etc etc , ati acces la functiile publice prin mita coruptie spaga si tot dum,neavoastra vorbiti? Vede-ti paiul din ochi altora dar barna din ochiul dumneavoastra nu-l vedeti?:))=))Fara pretenie , fara dusmanie , numai adevarul si dreptatea spousa in fata ca sa se cunoasca de catre totii bihorenii, dar dumneavopastyra domn senator social democrat Florin Bodog cind o sa renunta-ti la functia de decan din Facultatea de Medicina , ca in locul dumneavoastra sa fie un medic tinar care sa nu mai emigreze in UE sa-si cistige piinea aici in ROMANIA, i-a raspunde-ti la intrebarea asta ?Hai SICTIR da-te dreacu nu fii asa de `social democrat `ca nu esti !:))=))Membri simpli PSD Bihor semnati petitia on line demisia lui Mang din functria de presedinte PSD Bihor. cu cit mai multe semnaturi cu atat maiu repede o sa-l schimbam din functie , PSD Bihor este al tuturormembrilor simpli PSD nu este Aceasta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 12 Martie 2013, 15:36 de Romanul Simplu
RUSINE SA VA FIE DOMNULE Nicolăescu
penultimul loc în Europa la numărul de medici pe cap de locuitor RUSINOSSSSSSSSSSSSS !!!!!!!!!!!! Nicolăescu DATI DEMISIA ca si asa nu faci nimic !!!!!!!!
Postat 12 Martie 2013, 15:30 de Roland
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON